Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zázrak! Holčička se narodila v pátém měsíci, lékaři nepředpokládali, že přežije

18. února 2016 | 06:00

Když se narodila, byla velká zhruba jako půllitr a vážila necelých 700 gramů. Aby ne, vždyť Lydie se narodila o patnáct týdnů dříve! Když její mamince praskla plodová voda, lékaři nepředpokládali, že by plod mohli zachránit.

Každé narozené dítě je zázrak, ale u Lydie o tom nemůže být nikdy pochyb. Narodila se totiž o patnáct týdnů dříve, tedy na konci pátého měsíce. A ačkoliv mají novorozenci většinou kolem tří kilogramů, tento drobeček neměl ani jeden kilogram. Váha o málo překročila půl kilogramu. 

Lydie byla tak malinká, že by se na ní člověk bál i sáhnout.
Autor: Profimedia.cz

Lékaři se domnívají, že k předčasnému porodu došlo kvůli závažné infekci a otravě krve, které nastávající matka prodělala. Čtyřiadvacetiletá Maxine byla v šoku. "Nemohla jsem uvěřit tomu, co se děje, ale přesně jsem věděla, o co jde," popisuje Maxine. "Nevěděla jsem, jak by vůbec tohle mohla malá přežít, ale můj instinkt mi říkal, že to zvládne," říká. 

Prostě dokonalá

Naštěstí když volala pohotovost kvůli tomu, co se děje, sestra na příjmu byla natolik erudovaná, že v nemocnici okamžitě připravili vše na císařský řez, který byl jedinou šancí, jak miminko zachránit. Když se malá Lydie narodila, měla  nožičky stejně tenké, jako je lidský prst. Její maminka se ale do ní ihned zamilovala.

Když se narodila, měla tak tenké nožičky jako lidský prst.
Autor: Profimedia.cz
"Jakmile jsem viděla její obličej, věděla jsem, že je prostě dokonalá," dojímá se. Jenže protože bylo novorozeně příliš malé na to, aby zvládlo správně se vyvíjet a růst, muselo být vloženo do inkubátoru. Navíc Lydie ještě nebyla schopna sama příliš dobře dýchat, takže musela být napojena na inhalátor. 

Sílí každým dnem

Dostala také tři krevní infuze, po kterých sílí každým dnem. Je to velká bojovnice. Zatím si ji ale rodiče nemohou odnést domů, ačkoliv roste a vyvíjí se, pořád je příliš slabá na to, aby se dokázala ubránit všem infekcím, které venku hrozí. V porodnici ale není sama, je tam s ní její maminka, která se na svou krásnou holčičku nemůže vynadívat. 

"Trávím sledováním Lydie celé hodiny. Chci být s ní každou volnou vteřinu, je prostě dokonalá. Nemůžu uvěřit, jak je krásná," svěřuje se maminka, která má doma už dva syny – čtyřletého a pětiletého.