Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čtrnáctiletá oběť střelby se probrala těsně předtím, než transplantovali její orgány

27. února 2016 | 06:00

Všichni známe příběhy o tom, jak se někdo probudí v márnici nebo na operačním sále. Čtrnáctiletá Abigail Kopf se probudila přímo za minutu dvanáct, lékaři už totiž nabídli její orgány.

Minulý víkend se městečko Kalamazoo v americkém státě Michigan otřáslo kvůli střelbě jednoho z místních taxikářů. Ten střílel do nevinných lidí hned na několika parkovištích, než se policii podařilo dostat ho pod kontrolu. Šest lidí bylo okamžitě mrtvých a čtrnáctiletá Abigail Kopf byla převezena do nemocnice ve velmi vážném stavu poté, co byla zasažena do hlavy.

Na Abigail nyní myslí nejen její blízcí, ale i celá Amerika.
Autor: facebook

Lékaři usoudili vzhledem k těžkým zraněním, že nemá šanci na přežití, a po dvou hodinách snahy o záchranu jejího života vyrozuměli rodiče, že bude prohlášena za mrtvou. Policie už vyhlásila informaci, že Abigail je sedmou obětí střelce, a lékaři začali připravovat nezbytné kroky pro transplantaci jejích orgánů potřebným čekatelům a kontaktovali program pro darování orgánů Gift of Life, že mají dárce.

Abigail je úplně normální teenager, hodně sportuje a má ráda vlky.
Autor: facebook

Její matka však nechtěla a nemohla celé situaci uvěřit. Stále opakovala, že její dcera je velká bojovnice a že by se svého života tak lehce nevzdala. Na to lékaři opakovali to stejné – že ji drží při životě jen přístroje a její mozek je mrtvý. Všechny medicínské pokusy o zvrácení situace zůstávaly bez odezvy. Naštěstí matčiny intuice a instinkt byly správné a mateřská láska jí nedovolila se vzdát. Chytla svou dcerku za ruku a prosila ji, ať ji stiskne, pokud vnímá. A v tu chvíli Abigail opravdu matčinu ruku stiskla.

Doktoři byli samozřejmě v šoku a banální test učinili i oni: řekli Abi, aby zvedla palec, pokud je slyší. A ona zvedla hned oba dva naráz. Okamžitě převezli holčičku znovu na operační sál a začali znovu bojovat o její život. Dívka je stále v kritickém stavu, ale matka nepřestává doufat v úplné uzdravení své dcery.

Rodiče malé Abigail. Otec Gene a matka Vicky během tiskové konference v nemocnici.
Autor: facebook
 

Na pondělní tiskové konferenci v nemocnici matka uvedla: „Má dcera není mrtvá. Je naživu a bojuje. Přála bych si, aby všichni věděli, jak silná a krásná mladá slečna je moje Abigail. Tohle si nezasloužila. Ani její babička a ostatní lidé, kteří tam zemřeli.“ Abigail byla totiž během incidentu se svou chůvou Barbarou Hawtorne, která ji vychovávala od dětství a kterou celá rodina považovala za babičku. Barbara Hawtorne na místě zemřela.

 

Barbara Hawtorne je jednou z obětí a zároveň náhradní babičkou Abigail.
Autor: facebook

Rodina ani lékaři se nechtějí k současnému stavu Abigail vyjadřovat, ale ta už jednou ukázala, že je opravdová bojovnice.