Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nevěsta nechtěla svatební dary, měla netradiční přání: Jaké?

13. října 2016 | 06:00

Sada nových hrnců, povlečení po babičce, tyčový mixér. Novomanželé už dávno netouží po svatebních darech, kterými by si mohli vybavit domácnost. Častěji si žádají peníze, aby si svůj život zařídili po svém. O peníze si řekla i jedenatřicetiletá Emma Houlston. Potřebovala je, aby se vyléčila.

Cestovala, pracovala, užívala si krásného života se svým partnerem, který ji požádal o ruku, a tak se spolu začali těšit na svatbu. Jenže pak přišla rána. Před rokem začala Emma Houlston trpět nevolnostmi a nadýmáním. Myslela si ale, že je to tím, že za poslední dobu trochu přibrala na váze. Když potíže neodeznívaly, kladla je zase na vrub následkům festivalu Glastonbury, kterého se zúčastnila. Nakonec jí to přišlo podezřelé, že se stále necítí ve své kůži, a tak navštívila lékaře. 

Vzácnost, kterou nikdo neocení

Emma během prvního kola léčby.
Autor: Profimedia.cz

Ten jí oznámil, že v žaludku se nachází nádor o velikosti pomeranče. Zároveň s tím jí diagnostikoval i vzácný nádor  vaječníků, který roste každý týden o celý centimetr. Nádory byly odstraněny a Emma pak musela ještě podstoupit půlroční chemoterapii. 

Jako třicetileté ženě se jí logicky po celou dobu honily hlavou myšlenky na to, jestli vůbec bude schopna někdy otěhotnět. Na psychice jí moc nepřidávaly její kamarádky, které postupně oznamovaly onu radostnou novinu, že zakládají rodinu.

 

Ještě horší zpráva

Po šesti měsících od poslední chemoterapie se cítila dobře, když přišla další rána. Při kontrole lékaři zjistili, že rakovina se rozlezla do dalších částí těla a postihla játra a močový měchýř. Jenže tentokrát lékaři chemoterapii odmítli. Podle nich si nemoc vůči této léčbě vybudovala obranyschopnost. Zkoušeli se záludné nemoci zbavit jinými cestami – léky – ale nic nepomáhalo.

Emma si zprvu myslela, že je nevolnost příznakem festivalu Glastounbury.
Autor: Profimedia.cz
Jediná možnost byla imunoterapie. Jenže tu ve Velké Británii zdravotní pojišťovny nehradí a Emma by si celou léčbu musela zaplatit sama. Jde o zhruba 114 000 liber, což je kolem tří a půl milionu korun. Její rodiče už vybrali životní úspory, aby je své dceři dali na léčbu. "Až nám dojdou peníze, a já nevím, kdy to bude, vůbec netuším, co budeme dělat," zoufá si žena.

Tady jde o čas!

Protože čas se krátí a s každým dnem se stav Emmy zhoršuje, nastávající manželé napsali svým přátelům a rodině srdceryvný dopis, ve kterém všechny případné svatebčany žádají, zda by místo svatebních darů nemohli poslat malý finanční obnos na fundrisingovou stránku, skrze kterou se Emma snaží získat peníze na léčbu. Ta může trvat až jeden rok. 

Během prvních dvanácti hodin, co stránka fungovala, na ni její přátelé, známí, a dokonce i cizí lidé poslali přes padesát tisíc liber. "Normálně mě to rozplakalo. Že i lidé, které neznám, mi chtějí pomoct a nejsou vůči problémům ostatních slepí," dojatě vypráví. V současné době už vybrala přes 160 000 liber.