Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh čtenářky: Manžel mě opustil kvůli endometrióze

Endometrióza může ženám způsobit úzkosti a deprese.
21. listopadu 2012 | 07:00

Tak moc chtěla dítě! Když se Monika (35) dozvěděla o své nemoci, byla to pro ni zdrcující zpráva. Po měsících velkých bolestí, několika náročných operacích a nepříjemné léčbě ji navíc opustil životní partner.

 

Před třemi lety mě na dovolené náhle přepadly silné bolesti břicha. Nejdřív jsem si myslela, že mám zánět močového měchýře a řešila to urologickým čajem a polykáním oblíbených růžových tabletek. Bolesti se ale stupňovaly tak, že jsem se po pár týdnech nemohla ani hýbat. Když jsem jednou večer doma v křečích omdlela, vyděšený manžel mě odvezl do nemocnice. Lékaři vyslovili podezření na akutní zánět slepého střeva a okamžitě jsem svištěla na sál.

Byl to šok!

Po operaci jsem se dozvěděla, že mi odstranili nejen slepé střevo, ale také kousky tkáně na povrchu tlustého střeva a konečníku. Prožila jsem dva týdny čekání na histologický rozbor ve strachu z nejhoršího. Pak jsem se dozvěděla, že mám endometriózu. Můj gynekolog mi doporučil podstoupit další operaci, která odhalila ložiska na vaječnících, cysty a rozsáhlé srůsty.

Endometrióza může ženám způsobit úzkosti a deprese.
Autor: Profimedia.cz
Otěhotnění na povel

Podle lékařů jsem měla co nejrychleji otěhotnět. Začali jsme se hned snažit, ale ani po roce se nám to nepodařilo. Pak jsem během šesti měsíců dvakrát podstoupila umělé oplodnění. Bohužel bez výsledku. Připadala jsem si už jako hypochondr, byla protivná na manžela, začaly mi zase bolesti a každou menstruaci jsem hystericky obrečela. Tak moc jsem se snažila a těhotenství stále nepřicházelo. Podstoupila jsem další operaci a nepříjemnou hormonální léčbu. Léky ale měly spoustu vedlejších účinků, přibrala jsem, byla náladová a hodně se mi zhoršila pleť.

Začala jsem se nesnášet

Stal se ze mě uzlík pocuchaných nervů, začala jsem se nenávidět, odmítala sex, pořád jsem řešila jen svoji nemoc...Manžel to neustál a našel si mladou slečnu. Vlastně jsem se mu ani nedivila. Odstěhoval se od nešťastné „trpitelky“ k veselé ženské plné života. Je mi jasné, že endometrióza nebyla jedinou příčinou našeho rozchodu, ale určitě k němu hodně přispěla. Léčila jsem se, do toho probíhal rozvod a bylo to hodně náročné. Ale zvládla jsem to a moje bolesti konečně ustaly. Jen nevím, na jak dlouho, nemoc se může kdykoli vrátit.

Čtenářka Monika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: sim