Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhadná nemoc žen: Endometrióza

Bolí vás stále břicho? Za to i jiné problémy možná může endometrióza.
4. listopadu 2009 | 15:17

Bolí vás stále břicho? Obzvlášť při menstruaci? Nemůžete otěhotnět a milování pro vás znamená fyzickou bolest? Připadáte si jako hypochondr? Může jít o časté gynekologické onemocnění – endometriózu.

CO JE ENDOMETRIÓZA?
Endometrióza je nemoc, jejíž název je odvozený od latinského slova endometrium – to je výstelka děložní dutiny. Při endometrióze se částečky této výstelky nacházejí mimo vlastní děložní dutinu. Tedy jinde, než by měly být! Částečky endometria - ložiska - se mohou nalézat prakticky kdekoli v těle, výjimkou je jen srdce a slezina.

Nemoc je velmi častou příčinou neplodnosti a zároveň nejběžnější gynekologickou chorobou v reprodukčním věku. Provází ji dlouhá a poměrně výrazná bolest, nejvíce v břiše a podbřišku. Příznaky se liší podle velikosti ložisek a jejich umístění.

Dlouhé trápení
Endometrióza není civilizační nemoc a moc se o ní nemluví. Přestože trápí ženy už celá staletí, dodnes se neví, proč vlastně vzniká – souvisí však s menstruačním cyklem. Dodnes je tak trochu záhadou pro lékaře, přestože teorií původu choroby je několik. Pro statisíce žen endometrióza představuje trvalou bolest při menstruaci i mimo ni, milování je pro ně místo krásného zážitku bolestivé utrpení. Připadají si méněcenné a mívají deprese. Přitom většina pacientek dlouhá léta příčinu svého trápení vůbec nezná.

Ilustrační foto.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Záhadu odhalí laparoskopie
Diagnostika není jednoduchá, na endometriózu se v ordinaci gynekologa při běžném vyšetření nemusí vůbec přijít. Skutečně ji odhalí až laparoskopie. „Trpěla jsem už od patnácti let. Když přišly mé dny, nejraději bych bývala zalezla někam do kouta a tam to odtrpěla,“ popisuje své problémy třiatřicetiletá Eva R. z Prahy.

Zpočátku zabíraly léky proti bolesti, potom už ani ty ne. Gynekologovi se s problémem nesvěřila, při vyšetření bylo z jeho pohledu všechno v pořádku. „Připadala jsem si jako blázen, který si všechno vsugerovává,“ říká mladá žena. Když se později vdala a s manželem usilovali o rodinu, těhotenství ne a ne přijít.

„Až po dlouhém a marném úsilí o děťátko mi gynekologové diagnostikovali endometriózu. Absolvovala jsem laparoskopické vyšetření a potom operaci. Až potom se mi konečně podařilo otěhotnět. Kdybych vyšetření nebyla oddalovala, mohla jsem se zbavit bolestí a do jiného stavu přijít mnohem dřív,“ dodává paní Eva.

CO JE TO LAPAROSKOPIE?
*Jedna z nejčastějších chirurgických metod v gynekologii, pomáhá zobrazit všechny orgány v oblasti pánve a břicha. *Lékař udělá pacientce v oblasti pupeční jamky malý řez, kterým se do břicha vpraví plyn (CO2) pro lepší přehlednost v pánvi.

*Poté lze do dutiny břicha vsunout optický přístroj – laparoskop, spojený s videokamerou a světelným zdrojem. Ten umožňuje prohlížení orgánů.

Ilustrační foto.
Autor: Profimedia

Nemoc komplikuje otěhotnění
Právě neplodnost je jedním z nejzávažnějších příznaků choroby. „Endometrióza se vyskytuje u 20 až 50 % neplodných žen,“ potvrzuje MUDr. Eva Hrušková z gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. I po léčbě řada pacientek otěhotní jen díky péči v centrech asistované reprodukce. Dalšími potížemi jsou vleklé a dlouhodobé bolesti v oblasti pánve a beder, krev v moči, bolesti při měsíčkách či sexuálním styku.

NA CELÝ ŽIVOT?
Endometrióza je vcelku dobře léčitelná, často se však obtíže po ukončení terapie objevují znovu. Mluví se až o padesáti procentech pacientek. „Pokud máte endometriózu, je to nemoc na celý život. Sama se nevyléčí, může se však léčbou nebo i těhotenstvím zmírnit,“ říká MUDr. Hrušková.

Včasné odhalení nemoci a její patřičné léčení ale pomůžou pacientkám ve všech směrech – odstraní bolest a výrazně usnadní otěhotnění. Léčebné postupy jsou v zásadě dva: chirurgické odstranění ložisek a léčba hormonálními léky. Hormonální léčba je poměrně drahá a úplné vyléčení rovněž nezaručuje. Pomáhá i podpůrná terapie hormonální antikoncepcí.

MigrénaIlustrační foto.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

TYPY ENDOMETRIÓZY:

1. V pobřišnici
Je nejsnáze rozpoznatelný. Na pobřišnici jsou při operaci vidět barevné skvrny. Barva skvrn se liší podle vývojového stadia ložiska endometriózy.

2. Na vaječnících
Tento typ tvoří barevná ložiska na povrchu vaječníku, která se mohou vnořit do hloubky vaječníku a vytvořit cystu. Ta se nazývá endometriom. Obsahuje zahnědlou tekutinu, proto bývá nazývána i jako térová nebo čokoládová cysta.

3. V přepážce mezi pochvou a konečníkem
Pro tento typ endometriózy je typický výskyt tuhých uzlíků. Postihuje nejen zmíněnou přepážku, ale také vazy mezi dělohou a pánevními kostmi. Uzlíky se mohou tvořit i ve svalovině pánevních orgánů. Tato endometrióza se během menstruačního cyklu mění jen minimálně a způsobuje dlouhodobé a velké bolesti.

4. Uvnitř děložní svaloviny
Tento typ provází výskyt děložních myomů – svalových uzlů na děloze. Projevuje se zvýšeným děložním krvácením, bolestivou a zvětšenou dělohou a dalšími příznaky typickými pro endometriózu: bolestivá menstruace, bolesti při pohlavním styku a dlouhodobá pánevní bolest.

Autor: Silvie Risová