Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh čtenářky: Nemohla jsem otěhotnět kvůli myomu

Děložní myomy dokáží pěkně potrápit.
14. listopadu 2012 | 06:00

Vyslechla jste si od svého lékaře stejnou diagnózu? Hlavně nepanikařte! Naše čtenářka Ivona (34) se nám svěřila, jak trnitá byla její cesta za vytouženým dítětem.

Byly to už více než dva roky, co jsme se snažili s manželem o miminko. Stále to nešlo a já jsem začala mít špatný pocit, že něco není v pořádku. Připadalo mi to nekonečné. Oslavila jsem 33 narozeniny a vytoužené miminko stále v nedohlednu. Obrátili jsme se proto na lékaře a začalo kolečko nepříjemných vyšetření a testů.

Při prohlídce ultrazvukem mě můj gynekolog vyděsil, když mi oznámil, že našel v mé děloze několik útvarů. Největší z nich měl dokonce 6 cm. Myomy. Do té doby jsem o jejich existenci nic nevěděla, byla jsem v šoku a vystrašená. Co bude dál?

Hlavou mi letěly jen katastrofické scénáře…co když přijdu o dělohu? Budu vůbec schopná mít dítě? Události nabraly rychlý spád a musela jsem během několika měsíců podstoupit dvě náročné laparoskopické operace, při kterých mi lékaři myomy odebrali. Pak jsem ještě musela podstoupit několikaměsíční hormonální léčbu.

Nebyla to procházka růžovým sadem, ale vyplatilo se. Po všech hrůzách, bolestivých zákrocích a psychicky vypjatých okamžicích, se na nás usmálo štěstí. Pomocí lékařů se mi konečně podařilo otěhotnět. Myomy se naštěstí zatím nevrátily a operovaná děloha zvládá mé těhotenství zatím bez problémů. Pevně věřím, že všechno dobře dopadne a donosím zdravé miminko.

Pokud přijdete k lékaři včas, nemusíte se ničeho bát.
Autor: Profimedia.cz
Proč nás trápí a co s nimi dělat?
Myom je nezhoubný nádor, který vyrůstá ze svaloviny dělohy. Přesná příčina tohoto onemocnění není známá. Myomy vznikají pravděpodobně na základě genetických dispozic a pohlavních hormonů.

Zvýšené riziko jejich vzniku mají obézní ženy, ženy s vysokým krevním tlakem, ty, které nerodily a u kterých se vyskytly v rodině. Stále častěji ale trápí i mladé a bezdětné ženy. Můžou narůst do obřích rozměrů a deformovat dělohu.

Typickým příznakem jejich výskytu je silné a prodloužené menstruační krvácení a bolesti v  podbřišku. A co je nejhorší, můžou způsobit neplodnost, potraty, komplikace v těhotenství a při porodu. Ale žádný strach! Pokud se na ně přijde včas, dají se úspěšně řešit šetrnými operačními technikami. Gynekolog se také může pokusit zastavit růst myomů pomocí léků.

Autor: sim