Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbavte se bolestivé menstruace!

Bolestivá menstruace dokáže ženu vyřadit z běžného života.
19. listopadu 2012 | 07:00

Trpíte každý měsíc nesnesitelnými křečemi v podbřišku, bolí vás záda v kříži, máte migrénu nebo zažívací problémy? Cítíte se kvůli bolestem vyřazená z běžného života? Vyzkoušejte některé z našich tipů a uleví se vám.

Silná a bolestivá menstruace dokáže mnoha ženám hodně znepříjemnit život. Některé dokonce pravidelně měsíc co měsíc trpí tak, že si musí brát volno z práce, svíjí se v křečích, omdlívají a v prvních dnech nejsou schopné normálně fungovat bez prášků na tišení bolesti.

Nepřiměřeně silná menstruace se odborně nazývá menoragie, bolestivou menstruaci nazýváme dysmenorea. Jeden nebo druhý problém postihuje až 25 % žen a mohou být průvodním jevem jiného onemocnění (např. endometriózy, myomu nebo polypu v děloze), proto je vždy dobré navštívit lékaře. Krevní ztráty mohou být u některých žen tak silné, že jim způsobí chudokrevnost.

Co dělat, abyste „své dny“ jen neprotrpěla, ale mohla žít každodenní život beze strachu z bolesti nebo nepříjemné „nehody“ v podobě skvrny na oblečení?

Jak si můžete pomoci?

Účinnou pomocí proti křečím jsou i bylinky.
Autor: Profimedia.cz
1. Účinnou pomocí může být užívání hormonální antikoncepce, která upravuje hladinu ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu. Ty ovlivňují tvorbu a strukturu děložní sliznice. Při dlouhodobém užívání se krvácení zmírňuje a silné bolesti ustoupí.

2. Při akutní bolesti vám jednorázově uleví analgetika a tzv. nesteroidní protizánětlivé léky, jako jsou např. ibuprofen, nalgesin, ibalgin, nurofen nebo algifen.

3. Pokud vsadíte na čistě přírodní cestu, poptejte se v lékárně po bylinkách. Osvědčila se pupalka dvouletá, nať kontryhele a řebříčku, drmek obecný, listy maliníku, květ měsíčku lékařského nebo hluchavky.

4. Zkuste pravidelné cvičení. Nejvhodnější je kalanetika a pilates, rehabilitační cviky podle Ludmily Mojžíškové nebo módní novinka, kterou je tzv. hormonální jóga.

5. Naučte se akupresuru. Na chodidlech máte akupresurní body, které jsou vnitřními drahami spojené s orgány v pánevní oblasti. Palcem a konečky prstů jemně stlačte body v prohlubinách na obou stranách pat. Opakujte několik minut.

Autor: sim