Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec musel žít v bublině. Dotek rodičů by ho zabil!

20. června 2011 | 16:24

Smrtelný pro něj mohl být i polibek matky. Celé tři měsíce musel malý Recce (1) žít ve sterilním prostředí. Jeho imunita byla téměř nulová. Zachránila ho až kostní dřeň otce.

Dnes dvacetiměsíční Recce Ainsley z Velké Británie je už šťastně po transplantaci kostní dřeně a tak jeho imunitní systém funguje tak, jak má. Když mu však bylo půl roku, bylo vše jinak. Tehdy mu diagnostikovali naprostou ztrátu imunity a malý Recce doslova čelil smrti. Trpěl nedostatkem bílých krvinek v kostní dřeni a jeho tělo se tedy nedokázalo bránit proti jakékoliv infekci. Musel proto zůstat v nemocnici ve sterilní ochranné bublině.

Jeho matka Lauren Ainsley (21) a otec Lee  Hetherington (25) se syna nesměli dotknout bez toho, že si ruce vydrhli desinfekcí a oblékli se do speciálních ochranných oděvů. Fatální následky pro malého chlapce mohla mít i obyčejná rýma. Přestože Recce byl od narození usměvavé dítě a svůj nečekaný osud nesl statečně, vypadalo to, že se nedožije svých prvních narozenin.

Recce Ainsley byl i přes ztrátu imunity spokojené miminko
Autor: profimedia.cz

Vzácná shoda otce a syna

Letos v říjnu už ale Recce Ainsley oslaví dva roky a má se čile k světu. Zachránila ho totiž kostní dřeň od jeho vlastního otce. „Řekli nám, že bez transplantace nepřežije, a tak jsme s Lauren ani jeden neváhali a nechali se otestovat pro dárcovství,“ vysvětluje tatínek Lee. I když podle lékařů je šance, aby se shodovala kostní dřeň rodičů a dětí nejvýš 10%.

V tomto případě se ale stal zázrak. Kostní dřeň tatínka Leeho byla pro syna Recce naprosto perfektní! „Je to prý velká vzácnost. Navíc se strašně bojím jehel, ale když přišly pozitivní výsledky, neváhal jsem ani minutu. Pro záchranu syna bych udělal cokoliv,“ vyznává se Lee.

Z chemoterapie byl oteklý a zarudlý

Před vlastní transplantací musel malý Recce ještě prodělat chemoterapii, aby se zničily možné nemocné buňky a udělaly tak prostor pro ty zdravé z kostní dřeně jeho táty. „Z chemoterapie byl Recce celý oteklý a jeho tvář zarudlá. Vypadal zuboženě, ale museli jsme to vydržet, věděli jsme, že je to pro jeho dobro,“ vzpomíná maminka Lauren.

Transplantace naštěstí byla úspěšná a oslabené tělíčko malého chlapce si rychle začalo vytvářet nové imunitní buňky.  Výživu, která se skládá z mléka a vody, sice stále dostává trubičkou, ale jinak si Recce už může užívat veškerou lásku svých rodičů. „Jsem tak hrdá na Leeho, že synovi zachránil život. Je to skvělý táta a Reece je teď nyní doslova jeho syn…“ říká šťastná Lauren.



Autor: INT, bak