Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Supertáta: Sám na osm dětí, rakovina jim vzala matku

25. května 2011 | 05:00

Angela Millthorpe (†46) zemřela na rakovinu. Na sklonku života ji trápila jediná věc. Aby se její muž Ian (49) dokázal postarat o jejich osm dětí. Dala mu školení a on teď situaci, do které ho vrhl osud, skvěle zvládá.

Angela Millthorpe z britského Barnsley trpěla nevyléčitelnou formou rakoviny a tak dlouho věděla, že jsou její dny sečteny. Přes tuto srdcervoucí diagnózu se upnula na to, aby manželovi předala veškeré mateřské dovednosti a její velká rodina byla po všech stránkách zabezpečená.

Těsně před neodvratnou smrtí proto manžel prošel jejím šestiměsíčním intenzivním kurzem. Angela chtěla být ujištěna, že je připraven na všechny možnosti, které starost o děti přináší.

Její pečlivost se nyní zúčtovala. Kromě odchodu milované matky všech osm dětí vůbec ničím nestrádá. Tatínek přesně ví co a jak. „Někoho by asi výchova osmi dětí zastrašila, ale Angie mi dala dobrou průpravu. Nic pro mě není problém,“ potvrzuje pan Millthorpe. „Jsem si ale jistý, že bez její pomoci bych to nyní těžko zvládal. Že Angie odešla, mi zlomilo srdce, ale povzbuzuje mě to, že naše děti jsou zabezpečené a v pořádku, přesně tak, jak by si to přála. Udělala pro to všechno, co mohla,“ říká.

Rakovina udeřila brzy

Manželé Millthorpeovi už měli tři syny, když v roce 1993 přišla nečekaná diagnóza. Angele bylo teprve 29 let. „Jednou ucítila, že má v prsu nějakou bulku, ale nevěnovala tomu pozornost. Nenapadlo jí, že by tak mladá mohla mít rakovinu. Nikdo z nás netušil, že časem bude bojovat o život,“ vysvětluje Ian. Chlapcům v době krutého zjištění bylo osm, sedm a čtyři roky a matka je naprosto zbožňovala. Žili spokojeným rodinným životem.

Nemoc se ale ozvala a najednou se Angela musela smířit s tím, že o svůj prs přijde. Čekal ji pětiletý boj o život strávený na chemoterapiích a lécích. Doufala, že vítězný. „Zoufale chtěla mít další dítě, ale doktor řekl, že pokud je v léčbě, nesmí otěhotnět. Proto jsme si přírůstek naplánovali, až bude po všem. Mateřství bylo její životní náplní. Celé dny se točila jen kolem chlapců, připravovala je do školy, brala na kroužky a na fotbalové zápasy,“ vzpomíná muž.

Po léčbě tedy Angela ihned otěhotněla a narodil se jim syn Connor. „Byla nadšená, i přes mastektomii dokázala kojit a vychutnávala si každý okamžik péče o malého,“  vzpomíná Ian. Po dvou letech otěhotněla znovu a porodila dvojčata Jaka a

Angela Millthorpe si mateřství užívala. Po čtyřech dětech se jí narodila dvojčata
Autor: profimedia.cz
Jade. Pak přišli ještě syn Corey a dcera Ella Rose. „Vždy jsme chtěli velkou rodinu a Angela si péči o děti užívala.“ 

Ovšem v únoru 2008, když nejmladší dceři bylo jen šest měsíců, postihl matku dusivý kašel, kterého se nemohla zbavit. Lékař jí sdělil zdrcující zprávu. Rakovina se vrátila, tentokrát na plíce a jde o nevyléčitelnou formu. „Byli jsme v šoku. Mysleli jsme, že je to za námi a po té zkoušce budeme už spokojení žít. Vždyť od té doby porodila pět dětí! A najednou to tu bylo znovu, navíc s verdiktem, že jde o definitivní konec,“ říká smutně Ian.

Učil se žehlit i plést copánky

Angela ale rozsudek brala statečně. Nemyslela na své trápení, měla starost jen o manžela a o děti. „Zanechat tu tak velkou rodinu byl o pro ni srdcervoucí,“ potvrzuje manžel. Přestože procházela vysilujícími chemoterapiemi, věnovala nejvíc času, aby svého muže řádně vycvičila. „Musel jsem dělat všechno, co doposud bylo na ní. Jen mi radila a dohlížela, jestli je to v pořádku. Pletl jsem dcerám copánky, učil se mýt dětem vlasy tak, aby se jim nedostal šampon do očí. Vařil jsem oblíbená dětská jídla, musel jsem začít žehlit a dělat s dětmi domácí úkoly. Z počátku to bylo těžké, ale vždy mi poradila, jak co udělat, a postupně to bylo snazší.“

Ian Millthorpe se umí o děti skvěle postarat. Manželka mu dala před smrtí školení
Autor: profimedia.cz
Došlo i na rodinnou agendu, a tak má tatínek perfektní přehled, kdy které z dětí potřebuje jaké přeočkování. „Často jsme si povídali o jejich budoucnosti a prosila mě, abych se ujistil, že si najdou správné partnery, ale aby u mě vždy měli své zázemí. Na nic nezapomněla a kontrolovala vše, dokud si nebyla jistá, že to zvládám stejně jako ona.“

Svůj marný boj s nemocí Angela prohrála loni v říjnu. Zbyly po ní děti: Ryan (25), Damon (23), Reece (20), Conner (11), Jake a Jade (9), Corey (4) a Ella-Rose (3).

„Dlouho jsme nemohli uvěřit, že už není s námi. Byla světlem našeho života. Nikdo ji nemůže nahradit, ale díky jejímu intenzivnímu školení jsem schopen tomu čelit a sám se o vše postarat, jako by tu stále byla,“ uzavírá Ian.

Autor: bak, mivrk