Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní zákrok: Těhotné ženě operovali srdce!

2. září 2010 | 15:06

Málokterá žena může říct, že se během těhotenství sama podruhé narodila. Radana Brachtlová (34) o tom ale ví své. Na jaře ji v požehnaném stavu zradilo srdce. Osm týdnů před porodem nebylo jiné východisko než operace.

Kardiochirurgové v olomoucké fakultní nemocnici provedli unikátní zákrok, při němž ženě museli srdce zastavit. Při operaci pak sledovali srdeční odezvy ještě nenarozeného miminka v děloze.

„Bylo to až hrozivé poslouchat srdeční odezvy plodu nad stojícím srdcem matky,“ vzpomíná na neobvyklou operaci přednosta olomoucké kardiochirurgické kliniky Vladimír Lonský.

Hrůza z předčasného porodu

Radana Brachtlová v únoru ve čtvrtém měsíci těhotenství onemocněla zánětem srdečních chlopní. Léčba antibiotiky byla sice úspěšná, jedna z chlopní však vlivem rozsáhlého zánětu zůstala poškozená. Budoucí maminka byla ve 29. týdnu těhotenství.

„Operační náhrada chlopně byla nutná, u běžných pacientů není o čem uvažovat. Tady šlo ale o těhotnou ženu. Mohli jsme těhotenství předčasně ukončit císařským řezem, ale riskovali bychom komplikace u nezralého dítěte,“ konstatoval přednosta porodnicko-gynekologické kliniky olomouckého špitálu Radovan Pilka.

Miminko v ohrožení

Lékaři se nakonec rozhodli pro operaci s ponecháním plodu v děloze. „Stav, ve kterém se nacházela, byl velmi vážný. Poškozená chlopeň ji ohrožovala na životě, a tím byl samozřejmě ohrožován i plod,“ uvedl přednosta kardiochirurgie Lonský.

Lékaři ženu operovali čtyři hodiny. Osmdesát minut z toho byla napojena na mimotělní oběh. Zatímco kardiochirurgové vyměňovali poškozenou chlopeň, gynekologové byli připraveni v případě komplikací provést císařský řez. Naštěstí to nebylo potřeba.

"Byl to velmi náročný výkon, zejména na psychiku. S takovými případy se lze v praxi setkat jen velmi výjimečně. V literatuře jsme v českých poměrech našli popsány snad pouze dva,“ konstatoval přednosta kardiochirurgie Lonský.

Znovu jsem se narodila

Sama pacientka považuje operaci za své druhé narození. „Měla jsem strach, jak to všechno dopadne. Říkala jsem si, že mohou zachránit mě, dítě, oba nebo taky nikoho. Sáhla jsem si tehdy na dno,“ zavzpomínala na prožité útrapy Radana Brachtlová a dodala:. „Jakmile jsem se tehdy po operaci probrala, hned jsem si sáhla na břicho. Byla to velká úleva, že všechno bylo tak, jak mělo. Olomouckým lékařům jsem nesmírně vděčná za život svůj i své dcerky.“

Náročnou operaci Radana Brachtlová podstoupila v květnu. V červenci se jí potom narodila holčička Justýnka. Obě jsou zdravé a užívají si toho, že obě mohou být na světě.

Náhrada srdeční chlopně

Operace je nutná, když je některá ze srdečních chlopní poškozená. Lékaři pacienta převedou na mimotělní oběh a zastaví nemocné srdce. Potom vyoperují poškozenou chlopeň a nahradí ji umělou, vyrobenou většinou z hovězího či vepřového osrdečníku. Poté srdce elektrickým šokem znovu „nahodí“ a pacienta převedou na jeho normální krevní oběh. Náhradu srdeční chlopně absolvoval například slavný maratonský běžec Abebe Bikila.

Autor: Pavel Ryšlink, amp, šimk