Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nick Vujicic: Nemá ruce ani nohy a zachraňuje životy

1. září 2010 | 05:00

Každý v životě jistě zažil pocit, že už nemůže jít dál, že neexistuje způsob, jak vyřešit své problémy. Nick Vujicic (27) tímto pocitem trpěl od narození. Narodil se bez končetin. Nyní už několik let jezdí po světě, vypráví svůj příběh a motivuje lidi. Nyní ho přijíždí povědět do Česka a Blesk.cz bude při tom!

Nick se narodil srbským rodičům v australském Melbourne. Trpí velice vzácnou genetickou vadou. Na svět přišel bez rukou a nohou. Na spodní části trupu má dvě zakrnělá chodidla, na jednom z nich má dva prsty, které používá například k psaní jak tužkou, tak na počítači. Přestože Nick nemá končetiny, perfektně zvládá sebeobsluhu. Dokáže se sám obléci, učesat, vyčistit si zuby, oholit se, zvednout telefon. Ve volném čase se baví jako každý mladý člověk. Rád jezdí na surfu, dokáže ovládat bicí…

V osmi letech chtěl spáchat sebevraždu

Právo státu Victoria nedovolovalo, aby děti s postižením navštěvovaly běžnou základní školu, a to ani tehdy, když byly po mentální stránce zcela zdravé. Během Nickových školních let se však zákony změnily a on mohl nastoupit do školy. Tam zažil šikanu, děti se mu posmívaly. V osmi letech chtěl spáchat sebevraždu. Neudělal to.  Sám se denně modlil, aby mu narostly ruce a nohy. Pak si ale uvědomil, že mnoho lidí inspiroval k tomu, že děkují za to, že jsou živí. "Když může Bůh použít člověka bez rukou a nohou, aby byl jeho rukama a nohama, může použít jakékoli poslušné a oddané srdce," píše Nick na svých internetových stránkách.

To bylo to, co Nicka nastartovalo. Začal pomáhat druhým. V sedmé třídě byl zvolen školním kapitánem ve věcech nejrůznějších charitativních projektů. Když mu bylo devatenáct let, začal uskutečňovat svůj sen. Pomáhat druhým najít ztracený smysl života, ztracenou motivaci.

V 21 letech Nick ukončil studium na univerzitě v oborech finančnictví a finančního plánování. Od té doby objíždí svět a vypráví svůj příběh. Pomáhá lidem najít tu správnou cestu nejen v osobním životě. Jeho přednášky navštívily miliony lidí po celém světě. Stovky lidí mu vděčí doslova za záchranu životů vlastních nebo životů svých blízkých. Síla Nickova příběhu, síla jeho vůle nevzdat se a bojovat, jim dala sílu k jejich vlastnímu boji.

Poprvé v Česku

Nyní Nick poprvé přijíždí do České republiky. Na třech přednáškách v Praze, Bratislavě a Brně (10. – 12. září) se s Nickem máte možnost setkat také vy. Více najdete ZDE, na oficiálních stránkách pořadatele.

Pokud se na přednášku nedostanete, nezoufejte. Prostřednictvím Blesk.cz můžete Nickovi posílat vzkazy, které mu osobně předáme. Pište také dotazy. Ty nejzajímavější vybereme a Nickovi je za vás položíme. Své vzkazy a otázky pište do diskuze pod článkem.

Autor: šim, josK