Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sex po šedesátce udrží mozek ve formě lépe než sudoku! Proč je to stále tabu?

26. června 2021 | 06:00

Je zajímavé, že ač se společnost otevírá různým možnostem sexuality, řeší se pansexualita nebo polyamorie, některá témata jsou stále tabu. Napříkad se nemluví o tom, že i lidé po šedesátce mohou vést pravidelný sexuální život. Přitom v dnešní době jsou to ženy a muži plní elánu a mělo by být samozřejmostí, aby si ani starší generace toto přirozené potěšení neodepíraly. Pomůže nám totiž udržet tělo i mysl déle mladé.

Osvětu na téma sexu po šedesátce dělá také výstava Body Worlds v Brně. A já jsem na toto téma vyzpovídala její kurátorku Květu Havelkovou. „Celá výstava se věnuje zdraví a sexualita po šedesátce se zdravím úzce souvisí. Výstava nabádá lidi, aby změnili svůj život k lepšímu. Radostný a kvalitní život prožijete vždy ve zdravém těle, tedy tak zdravém, jak vám to věk povolí. Z toho důvodu je tam zařazena sexy šedesátka. Pokud jsou lidé v kondici, mohou si prožitky ze sexu užívat až do konce života, zdaleka ne jen do šedesátky,“ vysvětlila mi Květa Havelková, a já s ní absolutně souhlasím.

To, že nám už dávno není -cet, že zkrátka máme svůj věk, přece neznamená automaticky, že patříme do starého železa a sexuální touha najednou zmizí! „Sexualita neklesá s věkem, touha po tom prožitku je přítomna pořád. Mnoho žen tvrdí, že jejich sexuální prožitek v tomto věku je mnohem lepší, než byl třeba ve dvaceti, protože se nemusí obávat nechtěného otěhotnění a zároveň se, především u žen, zesiluje pocit vzájemnosti. Nejde tak o výkony jako spíš o partnerskou vzájemnost a něhu, která lidem pomáhá prožít mnohem kvalitnější život.“

Podívejte se na video o ženské sexualitě:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

Výstava je samozřejmě hlavně o zdraví, proto také upozorňuje i v tomto ohledu na zdravotní rizika, která mohou zdravé sexualitě bránit. „Často totiž muži kolem šedesátky začnou mít problém s erekcí ne kvůli tomu, že by měli nějakou dysfunkci, ale třeba kvůli tomu, že přichází cukrovka. Místo viagry by si tak měli zajít na krev a zjistit, že ten problém je jinde. Může se jednat také o počínající problémy s prostatou. U žen to souvisí s posilováním pánevního dna a celkovou kondicí. Pokud se s někým chcete milovat, tak se snažíte, aby vaše tělo bylo vyladěno.“

V dnešní době se mluví o tolika nových druzích pohlaví, genderové vyrovnanosti, ale sexualita po šedesátce je tabu. „To, že si šedesátiletá paní užije orgasmus, se nesmí ani vyslovit, a před desátou hodinou v médiích vůbec ne. Na druhou stranu to společností začalo rezonovat, protože se začíná otevírat problematika menopauzy. Když totiž máte menopauzu, tak podle mnoha názorů se můžete jít leda tak schovat a štrykovat ponožky! Možná si maximálně dojít na botox, aby ty vrásky nebyly tak odstrašující, a tím to končí. Pokud si nedejbože necháte udělat prsa nebo omlazení vaginy, tak jste vašimi kamarádkami zostuzena, že jste rajda!“ To je vlastně docela úsměvné, lidé na to ještě nejsou zvyklí a hlavně si nikdo nespojuje promiskuitu se svými dědečky a babičkami.

Jenže tohle přináší další nečekané téma, a tím je přenos pohlavních chorob v důchodovém věku! „Venerologové upozorňují na to, že paradoxně puberťáci a senioři jsou nejvíc ohroženi pohlavními chorobami, protože nepoužívají kondom. Pokud mají ovšem dlouholetého partnera, tak nákaza není takový problém. Ve Švédsku a Dánsku dostávají v domovech důchodců diskrétním způsobem ochranu. U nás bohužel není systém v těchto institucích příliš nakloněn vztahům, které by mohly v domově důchodců vzplanout. Přitom výzkumy prokazují, že aktivní sexuální život má mnohem lepší vliv na mozkovou funkci než třeba sudoku! Problém je ovšem i v rodinách, mnoho z nás není schopno s našimi rodiči otevřeně hovořit o sexu."

Pravdou je, že sexuální osvěta by měla být přirozenou součástí nejen dospívání, kdy nám rodiče vysvětlí, jak to vlastně funguje, ale i stárnutí, abychom byli otevřeni debatě o sexu v případě našich rodičů, kteří mnohdy nejsou dostatečně obeznámeni s možnostmi experimentování se svou sexualitou, protože v době jejich mládí takový výběr nebyl. „V sexshopech je třicet procent nakupujících v důchodovém věku a prodejci upozorňují na to, že je velmi důležitá celková sexuální osvěta. Vysvětlit jim, jak tyto pomůcky fungují. Také je mnoho lidí starší generace, kteří neměli odvahu přiznat si svou pravou sexualitu a kteří až nyní, když se o všem mnohem otevřeněji hovoří, po životě v sebezapření přicházejí s coming-outy.“ Je to samozřejmě velmi citlivé téma, ale stejně tak, jako my bychom čekali, že nás rodiče přijmou a poradí nám, měli bychom tu samou šanci dát právě svým rodičům. Vždyť my sami se do jejich věku dostaneme a budeme rádi, když naše děti budou sdílet naši radost z toho, že prožíváme plnohodnotné stáří se vším všudy.