Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čeští vědci potvrdili: Ztráta čichu po covidu ničí partnerský sex! Proč?

27. února 2021 | 06:00

Už celý dlouhý rok bojuje naše planeta s nákazou, která přišla jak blesk z čistého nebe. Ohrožuje a ovlivňuje naše životy ve všech ohledech. Ukázalo se již několikrát, že covid-19 zasahuje i do sexuální sféry. Ztráta čichu, která je jedním z nejčastějších průvodních jevů, totiž dokáže zacloumat s emocemi.

Tým vědců z University of Chicago analyzoval u 2084 respondentů, jak u nich ztráta čichu ovlivnila sexuální touhy. Pomocí vonných tyčinek měřili sílu jejich čichového smyslu a porovnávali reakce na vůně s frekvencí sexuálních myšlenek. Také se respondentů ptali, jak jsou spokojeni se svým současným sexuálním životem.

Autor studie Jesse K. Siegel z chicagské univerzity uvedl: „Horší čich byl spojen s poklesem sexuální motivace a menším emocionálním uspokojením ze sexu, ale ne se sníženou frekvencí sexuální aktivity nebo fyzického potěšení.“ I když tedy lidé se zhoršeným čichem nevykazovali pokles tělesných požitků ze sexu, právě jejich emoční prožívání intimních chvil bylo horší.

Podívejte se na video o sexualitě českých mužů a žen:

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Mají české ženy a muži problém se sexualitou • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

„Podle článku od autorů výzkumu v časopise Journal of Sexual Medicine má čich silné, evolučně zakořeněné spojení s naším limbickým systémem. Tedy tou částí nervové soustavy, která je klíčová pro zpracování emocí a sexuální motivace. Různé vůně a pachy v nás vyvolávají zájem o jinou osobu nebo pocity vzrušení. Proto jsou také mezi zákazníky velmi oblíbené parfémy a vůně s přídavkem feromonů,“ vysvětluje Vojtěch Sláma, zakladatel on-line sexshopu Yoo.cz, který mapuje sexualitu v Česku.

Prožívání emocí, které je čichem výrazně ovlivněno, souvisí nejen se sexualitou, ale i s celkovou spokojeností v partnerském vztahu. Potvrdila to také studie Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ), podle níž větší emocionální blízkost partnerů znamená větší spokojenost. „30 % párů uvedlo negativní dopad pandemie na jejich vztah, 33 % neutrální dopad a 37 % pozitivní dopad. U zadaných účastníků výzkumu se také během pandemie zvýšila vnímaná emocionální blízkost s partnerem. Ta byla důležitá pro udržení spokojenosti ve vztahu – čím větší emocionální blízkost s partnerem účastníci pociťovali, tím méně často u nich docházelo k poklesu spokojenosti ve vztahu. Naopak lidé, kteří označili emocionální blízkost s partnerem jako nižší, vykazovali během pandemie častěji pokles spokojenosti ve vztahu,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D., z NÚDZ.