Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sex v době Boženy Němcové: Masturbace jako známka šílenství a prostituce dávala svobodu

  • 16. ledna 2021 | 06:00

    Božena Němcová se narodila v devatenáctém století, a to bylo, co se sexu týče, velmi kontroverzní období. Na jednu stranu kvetla prostituce, na straně druhé panoval názor, že masturbace způsobuje šílenství a muži by se měli od sexu držet dál, pokud si chtějí zachovat svou sílu a zdraví!

    Postavení žen ve společnosti a názor na sex formovaly to, jakým způsobem ženy sex vnímaly. Je skvělé, že žijeme v době, kdy ženská obřízka není všelékem na neduhy žen a nemusíme používat zvířecí střeva místo kondomu!

  • Věda a ženská sexualita 19. století

    Autor: iStock

    Francouzský doktor Alexandre Parent du Châtelet zkoumal pět tisíc ženských přirození, aby zjistil, že tvrzení, že přirození prostitutek se liší od přirození cudných žen, není pravdivé. Tvrdilo se totiž, že prostitutky mají mnohem větší klitoris. Další šíleností bylo, že velkému klitorisu připisovali vědci funkci malého penisu. Ten tím pádem měl být příčinou lesbických sklonů a většího sexuálního apetitu u žen. Ženskou obřízkou se pak prý měla vyřešit jejich promiskuita!

    Podívejte se na vnímání klitorisu v historii:

    Video se připravuje ...
    Animovaný film o klitorisu odhalil to, co jste možná nevěděli. Podívejte se! • VIDEO: youtube

  • Ženská masturbace

    Autor: iStock

    Vědci byli přesvědčeni, že masturbace vede ke ztrátě intelektu a může i zabít! V roce 1875 vyšla příručka, která popisovala příznaky masturbace, na které by si měli dát rodiče pozor u svých dcer. Například taková dívka měla mít nazelenalý odstín kolem očí, výrazně zhoršené trávení a odpor ke hrám. Naopak začala vyhledávat osamělá místa, kde se mohla oddávat svým bludným sklonům, a to tak dlouho, až její intelekt vyprchá a dostaví se imbecilita a idiotství! Uznávaný doktor Isaac Baker Brown řešil téměř veškeré problémy u žen klitoridektomií, tedy odstraněním klitorisu, léčil tím vše od problémů se slepotou po bolesti zad. Naštěstí nebyly jeho teorie dobře přijaty a v roce 1867 byl vyloučen z londýnské porodnické společnosti.

    Podívejte se na video o vagině: 

    Video se připravuje ...
    Trochu erotická, trochu vtipná. Óda na vagínu letí světem • VIDEO: Libresse Sverige

  • Muži a ztráta spermatu

    Autor: iStock

    V 19. století se pevně ustálily lékařské teorie, že ztráta spermatu vážně škodí zdraví. Lékaři varovali muže, aby si uchovali svou životní sílu a zdraví a vyhnuli se smilstvu, masturbaci a omezili sex v manželství. Dokonce bylo vyvinuto několik zařízení, která měla muži zabránit v sebeukájení. Francouzi nazývají orgasmus malou smrtí, a tak naši předkové nabyli dojmu, že vyčerpává mužskou energii. Ještě dnes můžeme pociťovat dozvuky této víry, když se sportovci zdržují sexu před akcí, aby si udrželi svůj špičkový výkon. Také u mužů se k potlačení sexuálního chtíče doporučovala obřízka, a to bez anestetik!

  • Antikoncepce

    Autor: iStock

    První historicky známou ochranou byl kondom, a ten se vyráběl z rybích a zvířecích střev. Do poloviny devatenáctého století se u nás používaly kondomy z jehněčích střev. Od roku 1844 se datuje masová výroba gumových kondomů, které se ovšem recyklovaly pro pozdější použití. Ochrana nebyla míněna k použití proti početí v manželském svazku, nýbrž na ochranu proti sexuálně přenosným chorobám, kterými se v té době Evropa jen hemžila. Polovina 19. století přinesla ještě další nové možnosti ochrany. Metody chránící před nechtěným otěhotněním se rozrostly o injekce pro výplach pochvy, vaginální houbičky, poševní pesary a cervikální kloboučky.

  • Prostituce

    Autor: iStock

    19. století se považuje za zlatou éru prostituce. Muž měl v té době mnoho práv a žena musela poslouchat; bohužel to znamenalo, že bohatý muž mohl na svých služkách a podřízených vyžadovat, co se mu zlíbilo, a ty nemohly jinak. Také proto se prostituce stala tak populární. Dcery, zaměstnankyně nebo služebnice podléhaly jako mladé ženy mužské autoritě, zatímco prostitutky se těšily ekonomické a osobní nezávislosti. Samozřejmě že byly skupiny, kterým byla prostituce trnem v oku, a ty dělaly vše pro to, aby ji vymýtily. Ty vykreslovaly prostitutky jako zkažený a nebezpečný prvek společnosti odsouzený k nemocem a smrti.

  • Homosexualita

    Autor: iStock

    Všeobecně se za normální a přirozenou v tomto období považovala heterosexualita, ale ke konci století došlo k viditelnému nárůstu různých záznamů o homosexualitě, zejména u mužů, a to především mezi inteligencí. Tyto vztahy byly do velké míry tajné nebo se neprojevovaly na veřejnosti, ač to nebylo výslovně zakázáno, a vše se odehrávalo za zavřenými dveřmi. Ovšem v roce 1885 byl vydán zákon o tom, že homosexuální sex je trestným činem. Na to doplatil dramatik Oscar Wilde, kterého v roce 1896 zavřeli do vězení.

Diskuse ke článku
.