Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zaměřeno na muže: Proč se někteří chlapi chovají jako hysterky?

...
6. listopadu 2020 | 06:00

Ve třiceti letech měl britský zpěvák Robbie Williams hladinu testosteronu, která odpovídala osmdesátiletému muži. Právě tento hormon udržuje muže v psychické i fyzické kondici. Co všechno způsobuje jeho nedostatek?

"Byl letargický a měl depresi. Vůbec nevěděl, co se děje, ale když jsme nechali udělat krevní testy, zjistili jsme, že je to nedostatkem testosteronu. Byl hodně překvapený, protože v tom věku byste to nečekali,“ řekla tehdy manželka Ayda Field pro Daily Mail. Od té doby užívá zpěvák hormonální injekce. Jeho příklad ukazuje, že to nejsou jen starší muži, o které se ve většině případů jedná. Jejich věk se stále snižuje. 

Psychické i fyzické bytí

Testosteron, mužský sexuální hormon, má rozhodující vliv na mužovu psychickou i fyzickou stránku. Pomáhá udržet sílu svalů a kostí, produkci spermií i chuť na sex. Když tedy ubývá, může ovlivňovat nejen mužovy nálady, ale také celý partnerský vztah. Vysoká hladina testosteronu v těle mužů vydrží zhruba do věku 30 až 40 let, k poklesu ale může dojít už klidně mezi 25. a 30. rokem. A důvod? Dnešní uspěchaná doba. Testosteron se mužům totiž nejvíce tvoří v noci a v brzkých ranních hodinách a spíše ve fázi hlubšího spánku. Pokud muž prožívá permanentní vypětí a stres, může se lehce dostat do podobného stavu jako starší muži v andropauze.

Únava a podrážděnost

Typickým příznakem je například to, že se muž cítí unavený, vyčerpaný, podrážděný nebo nemá chuť na sex. Často se tak může stát, že nízkou hladinu testosteronu muži zaměňují za klasický každodenní stres a starosti. Pokles nebo ztráta chuti k sexu jsou pouze některé z příznaků nedostatku testosteronu. Mezi další patří výkyvy nálad, podrážděnost, pocit únavy až ztráty energie, někdy i úzkostně-depresivní nálady. Muž může být také citlivější na různé poznámky a vše si může brát hodně osobně.

Ke slovu se hlásí test

Že podobné příznaky vykazuje váš partner? Neznamená to ještě, že musí trpět nedostatkem testosteronu, ale může tomu tak samozřejmě být. Jak na tom opravdu je, zjistíte jednoduše ze speciálního krevního testu. Žádné jiné testy vám hladinu testosteronu neodhalí a často bývá tato anamnéza zaměňována za chronickou depresi, nemoc jater, srdce, za cukrovku nebo stres.

Ani sex není všemocný

Podle výzkumu Antropologického ústavu na University of Nevada v Las Vegas hladinu testosteronu zvyšuje také pohlavní styk. Vědci při experimentu měřili hladinu testosteronu skupině mužů předtím, než vešli do erotického klubu, a potom, co z něj vyšli. Těm, kteří měli v klubu sex, se hladina testosteronu zvýšila o 72 %, druhé skupině, která se na ženy jen dívala, se zvýšila pouze o 11 %. Ale pozor, pravidelná sexuální aktivita je pouze jedním z podpůrných faktorů. Pokud je ztráta testosteronu vyšší, ani pět pohlavních styků denně ho do normálu nenavrátí.

Sport i dostatečný spánek

Pokud se muž necítí ve své kůži, neměl by si nechat namluvit, že se jedná jen o klasický projev stárnutí nebo že je utahaný z práce. V počátečních stadiích, kdy ještě není pokles testosteronu velký, pomůže úprava životního stylu – tedy pravidelná fyzická aktivita alespoň 2x až 3x týdně, dostatečný odpočinek, spánek, neponocovat, nekouřit a omezit alkohol. Ve vážnějším případě vám pak může poradit lékař androlog, který doporučí doplňkovou léčbu v podobě doplňků stravy, gelů nebo předepíše testosteronové injekce.

Stále více dětí vyrůstá jen s matkou, babičkou či tetou a tradiční rodina se stává minulostí. Přitom role otce je nepostradatelná. Téma táty jako vzoru najdete v aktuálním čísle Blesk pro ženy, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

titulka Blesk pro ženy, diar
Autor: red

Autor: jin