Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přátelství, které škodí: Jak poznáte, že máte vedle sebe toxickou kamarádku?

  • ...
    9. října 2020 | 06:00

    Zažijete s ní spoustu legrace, ale také vám nastaví rameno, když si potřebujete poplakat. Kolem nás se ovšem objevují i ženy, které si na přátelství jen hrají. Poradíme vám, jak je poznat!

    "No jo, ty máš problémy," odbyla mě u odpolední kávy, když jsem se jí ani nestačila svěřit se svým trápením, a hned stočila hovor k sobě. Zatímco ona vedla svůj monolog o tom, kolik toho musela od rána stihnout od manikúry až po nákup potravin, mně se v hlavě vynořila otázka, proč se s ní vlastně ještě kamarádím. Kolikrát jsem ji tahala z průšvihu, utěšovala ji po rozchodu, přestože jsem i já zrovna prožívala krizi. Z její strany jsem se ale podpory nedočkala. Chvíli mi trvalo, než jsem se s ní nadobro rozloučila, ale uvědomila jsem si, že mi takové přátelství nic pozitivního nepřináší, a tak jsem ji pustila k vodě. Zkuste to taky a uvidíte, že se vám v životě dost uleví...

  • Soutěží s vámi

    ...
    Autor: iStock

    Určitě i vy jste sama sebe někdy přistihla, že jste své kamarádce tiše záviděla. Na tom ve své podstatě není nic špatného, a naopak vás to může motivovat k tomu, abyste se sebou začala něco dělat. Některé ženy ale v ostatních vidí jenom soupeřky, které musí pokořit, a od takových je dobré se držet co nejdál. Nikdy si totiž nebudete jistá, jestli vám nevrazí nůž do zad a jestli proti vám nepoužijí citlivou informaci, se kterou jste se jim svěřila.

  • Ignoruje vaše problémy

    ...
    Autor: istock.com

    Pokud se o vás kamarádka zajímá jen tehdy, když od vás něco potřebuje, nebo společné setkání musíte iniciovat výhradně vy, zbystřete. Od takového člověka se totiž nedočkáte podpory ani pomoci. Vaše problémy bude ignorovat, nebo vás bude dokonce shazovat. Do takové osoby neinvestujte čas a svou energii věnujte raději někomu, kdo o vás opravdu stojí.

  • Shazuje vás

    ...
    Autor: istock.com

    Dobrá kamarádka si vás cení takové, jaká jste, nemá potřebu o vás pochybovat. Měla by k vám být upřímná, ale zároveň vás také umět pochválit za vaše úspěchy. Jestliže vám neustále předhazuje, jak má ona nebo někdo zajímavější práci, je krásnější, hubenější nebo má lepšího partnera, tak tím hledá pouze způsob, jak vás srazit na kolena. Ve skutečnosti tohle dělají ženy s nízkým sebevědomím.

  • Vnucuje vám svůj názor

    ...
    Autor: istock.com

    Tolerance je klíčem k úspěchu. Zdaleka ne každý ale dokáže respektovat druhé. Přítelkyně, která je vždy přesvědčená o své vlastní pravdě, se nebude zajímat o to, co si myslíte vy. Naopak vám bude vnucovat svůj postoj, a jakmile s ní nebudete souhlasit, začne vás shazovat. A to nemáte zapotřebí.

  • Hraje si na oběť

    ...
    Autor: iStock

    Už když ji vidíte, očekáváte pohromu. Ať nadhodíte jakékoliv téma, začne vás přesvědčovat o tom, jaká je chudinka. Když jí řeknete, jakou dovolenou plánujete, hned vám bude tvrdit, že na to ona může zapomenout, protože nemá peníze. Nepřesvědčujte ji ani se ji nesnažte tahat z bryndy, protože se akorát vysílíte. Jakmile jí řeknete, že má příliš negativní postoj k životu, tak vám začne oponovat.

    Otázky, které jsou nám nepříjemné a nechceme slyšet, a mnoho dalšího najdete v aktuálním čísle Blesk pro ženy, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

    titulka Blesk pro ženy
    Autor: red

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.