Spěcháte a chcete rychlou svačinu? Místo bagety si dejte raději wrap

Při výběru baget byste si měli dát pozor na pečivo, dresink a uzeniny.
Při výběru baget byste si měli dát pozor na pečivo, dresink a uzeniny.
Foto: Shutterstock.com
30. ledna  2015 
 06:00

Při pohledu na některé bagety se člověk neubrání tomu, aby se mu na ni sbíhaly sliny. Navíc vypadají některé kousky skutečně i dietně, tak proč bychom je do našeho jídelníčku občas nezařadili? Nenechte se oklamat. Bagety nejsou úplně vhodnou svačinou, energetický příjem často předčí i oběd. A to i u kousků nabízených jako vhodné dietní menu. 

Na dlouhých cestách nebo ve městě občas není příležitost se rozumně najíst. A tak často končíte u baget. I když je na první pohled jasné, že to není zrovna jídlo hodné diety, neznamená to, že musíte ihned rezignovat na všechny poučky, pravidla a rady, kterými se v cestě za snížením hmotnosti řídíte.

Takže místo toho, abyste bezmyšlenkovitě sáhli po první, kterou spatříte, nejdříve se podívejte, co to vlastně jíte. A vyberte si místo toho tu nejpřijatelnější variantu. Kromě složení celého sendviče by ty správné kousky měly obsahovat i složení jednotlivých ingrediencí.

Nadváha a obezita budou už brzy minulostí.
Autor: profimedia.cz

Vybírejte tmavé pečivo

Pokud nechcete, aby vaše dosavadní dietní úspěchy přišly vniveč, první věcí, kterou byste měli sledovat, je pečivo. Rozhodně by mělo být celozrnné. Jenže sehnat celozrnnou bagetu je nadlidský úkol, proto se budete muset spokojit s vícezrnnou. I to je ale malé vítězství. Toto kritérium splňuje třeba vícezrnná bageta s krůtí šunkou značky Crocodille nebo bageta Fit tmavá od Deli. 

Když už máte vybranou tmavou bagetu, zaostřete na dresink. Nenechte se obelstít balením, kde je napsáno "s jogurtovým dresinkem". To totiž ještě neznamená, že je vyroben pouze z jogurtu, ale většinou bývá majonézový s malou příměsí jogurtu. Nejlepší variantou je bageta, která má jako podklad pouze máslo. Bohužel u běžných baget, předem balených, nenajdete takovou, která by byla celozrnná (nebo alespoň vícezrnná), a ještě s máslem.

Méně může být více
Majonéza
Autor: profimedia.cz

Bageta by také měla být raději s kvalitní šunkou než se salámem. Uzeniny jsou nejen nezdravé, ale také mají v sobě spousty tuků nevhodných pro dietu. Stejnou chybou jsou i bagety s kuřecími stripsy či nugetkami. Tady vás nespasí ani to, že jde o kuřecí maso, které se tváří celkem dietně. Třeba Hamé Chicken strips – kuřecí bageta má na svých 196 gramů 1834 kJ. Hodnota odpovídající obědu. Jenže bohužel má vysoký glykemický index, takže vás zasytí pouze na chvíli a po půlhodině byste si mohli dát další. Při výběru baget tedy nedávejte na velikost. Méně je někdy více.

Celkově ty, které se tváří dietně, klamou tělem. Jedním takovým příkladem je bageta Sýrový mlsoun od Crocodille. V tmavém pečivu jsou schované kousky sýra. Žádné uzeniny, žádná světlá bageta... Sýry sice můžou být při dietě povoleny, ale ty s nízkým obsahem tuku, většinou do 30 %. Což ty v bagetě nejsou. Přidejte si k tomu dresink a dostanete se na 2642 kJ. Což je mnohem více, než si můžete při dietě dovolit k obědu, natožpak ke svačině. 

Kuřecí wrap si tu a tam můžete dopřát i při dietě.
Autor: Burger King

Na druhé straně škály stojí ale wrap od stejné značky, který má 1160 kJ. Wrapy, ve vztahu k bagetám, jsou celkově lepší volba. Už jen z toho důvodu, že v celkovém součtu všech surovin v nich pečivo zaujímá mnohem menší množství než u baget. Navíc maso v nich většinou bývá pečené, nikoliv smažené, což je také výhoda. Budete se ale muset spokojit s menším výběrem, než je u baget.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji