Chcete dietní chlebíčky? Začněte správným výběrem veky!

Silvestr se těžko obejde bez chlebíčků. Když už si dáte práci s dietní pomazánkou, víte, jakou koupit dietní veku?
Silvestr se těžko obejde bez chlebíčků. Když už si dáte práci s dietní pomazánkou, víte, jakou koupit dietní veku?
Foto: Shutterstock.com
30. prosince  2014 
 06:00

Připravit si dietní chlebíčky je vlastně taková věc Makropulos. Když už si totiž připravíte úžasnou rybí pomazánku s minimem tuků, ze které by měl radost každý výživový poradce, tak ji namažete na veku, čímž naprosto zničíte svůj dietní záměr. Žádná z vek běžně dostupných v samoobsluhách totiž nesplňuje požadavky zdravého, tedy celozrnného pečiva. Není třeba propadat zoufalství, grahamové veky mohou být skvělou náhražkou.

Vyhýbat se zcela pečivu je zbytečné. Alespoň co se týče dlouhodobé redukce váhy. Mimo jiné totiž obsahuje také potřebné sacharidy, které našemu tělu dodávají potřebnou energii. Neznamená to ale, že musíme během dne sníst deset housek a večer to ještě podpořit půlbochníkem chleba. Je potřeba mezi jednotlivými druhy správně vybírat, pak neuděláte chybu. A jinak tomu není ani u vek.

 

Na první pohled malý kousek pečiva, na ten druhý zbytečné prázdné kalorie. Nejčastěji se v obchodech prodává tuková veka, jejímž základem je bílá pšeničná mouka, voda, margarín, droždí, sůl, olej, cukr. Z těchto přísad se vytvoří těsto, kterému se říká právě tukové. Není ale neobvyklé, že ve složení najdete i další přídavné látky, jako jsou třeba emulgátory nebo různá zahušťovadla. To kvůli tomu, aby pečivo vydrželo co nejdéle trvanlivé.

Připravte si zdravé chlebíčky!
Autor: Profimedia.cz

 

Čím více vlákniny, tím lépe

 

To, co nám na tomto pečivu vadí nejvíce, je obsah pšeničné mouky a sacharidy. Ačkoliv může být sebevíc dobrá, má vysoký glykemický index, který nám dodá pocit zasycení pouze na malou chvíli. Poté ihned sáhneme po dalším kousku. Samozřejmě v případě obložených chlebíčků zde hraje roli mnohem více aspektů, avšak veka tu slouží jako základ, tak není dobré to pokazit hned u ní.

 

Proto si při výběru dávejte pozor na glykemický index. Většina vek ho mívá kolem 85, což je opravdu moc a řadí se tak mezi potraviny s nejvyšším GI. Dalším, pro nás důležitým údajem, je i obsah vlákniny. Samozřejmě že čím vyšší, tím lepší, protože poté se glykemický index snižuje. Navíc podporuje naše trávení a působí ve střevech jako taková čistička. Navíc vláknina zasytí, takže po její konzumaci nás nepřepadne ihned vlčí hlad.

 

Veka chlebíčková krájená Albert Quality (100 gramů)

 

  • 1172 kJ
  • 280 kcal
  • Bílkoviny: 9,08 gramu
  • Sacharidy: 50 gramu
  • Tuky: 5,5 gramu
    bílá veka
    Autor: Profimedia.cz

 

Veka tuková krájená Tesco (100 gramů)

  • 1160 kJ
  • 277 kcal
  • Bílkoviny: 9,7 gramu
  • Sacharidy: 50 gramu
  • Tuky: 4,5 gramu
  • Vláknina: 0,3

 

Nenechte se ošálit barvou

 

Abyste se mohli zakousnout se skutečně čistým svědomím do chlebíčku, museli byste mít celozrnnou veku. Ta by měla obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky, aby takovým pečivem mohla být skutečně nazývána. Problém je ale ten, že v běžném obchodě celozrnnou veku prostě neseženete. A jestliže nejste pilná hospodyňka, která si ji zvládne upéct sama doma, musíte si vystačit s jakousi náhradou. Tou je veka grahamová.

 

Ta bývá vyrobena z pšeničné mouky a grahamové mouky. Což není vlastně tak úplně pravdivý název. Tato mouka je totiž akorát směsí hladké bílé mouky, celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub, které jsou přidávány. Ty mají velké množství vlákniny a spousty dalších živin prospěšných lidskému organismu. Dejte si ale pozor, ne každé pečivo, které je tmavé, musí být nutně celozrnné, zdravé a dietní!

grahamová veka
Autor: Profimedia.cz

 

Celozrnné pečivo je to, které obsahuje alespoň 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti. Takové pečivo poznáte i podle toho, že celozrnná mouka musí být uvedena na prvním místě ve výpisu složení. Jestliže prim zaujímá pšeničná mouka, pak se o celozrnnou rozhodně nejedná. Dalším matoucím názvem může být vícezrnné. Takové musí obsahovat minimálně pět procent jiné mouky, než je pšeničná.

 

Veka grahamová Albert (100 gramů)

 

  • 1143 kJ
  • 273 kcal
  • Bílkoviny: 9,5 gramu
  • Sacharidy: 45,6 gramu
  • Tuky: 3,7 gramu
  • Vláknina: 2,1 gramu

 

 

Veka grahamová Cerea (100 gramů)

 

  • 1143 kJ
  • 273 kcal
  • Bílkoviny: 9 gramů
  • Sacharidy: 47,3 gramu
  • Tuky: 3 gramy
  • Vláknina: 4 gramy

 

Jestliže toužíte mít skutečně dietnější občerstvení, pak místo veky zvolte třeba bagetu, kterou seříznete lehce našikmo a máte z ní chlebíčky raz dva. Můžete totiž volit z většího množství pečiva, které je běžně dostupné v obchodech. Sáhněte po celozrnném a máte vyhráno. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji