Kvůli obezitě ji nepustili na horskou dráhu. Naštvala se sama na sebe a zhubla o 70 kilogramů

Kvůli obezitě ji nepustili na horskou dráhu. Naštvala se sama na sebe a zhubla 70 kilogramů
Foto: profimedia.cz
16. ledna  2023 
 06:00

Jak moc nás mohou nadbytečné kilogramy omezovat, pocítila sedmatřicetiletá Američanka Chelsey Bishop. Ze své váhy si nic nedělala až do chvíle, kdy ji vykázali z horské dráhy, protože nedokázala dopnout bezpečnostní pás. Tento ponižující moment jí otevřel oči a ona se rozhodla pro radikální změnu.

Kila navíc trápila mladou ženu již od dětství. Oproti svým vrstevníkům byla Chelsey vždy objemnější. Ráda chodila do fast foodů a celá rodina se nestravovala zrovna zdravě, takže kalorické pokrmy dostávala také doma. „Vyrůstala jsem v chudší rodině, bylo nás celkem pět dětí. Zdravý a vyvážený jídelníček moji rodiče příliš neřešili. Byli spíš rádi, že nás dokážou všechny uživit," vzpomíná na své dětství.

 

Podcast Restart: Když hubnou ženy, mělo by to vypadat jinak, říká odbornice.

 

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Když hubnou ženy, mělo by to vypadat jinak říká odbornice • VIDEO: Videohub

Také v dospělosti to s jejím jídelníčkem nebyla žádná sláva. „Můj běžný jídelníček se skládal z borůvkového koláče nebo čokoládové koblihy k snídani. K tomu jsem si dala sladké karamelové latté. K obědu nesměl chybět cheeseburger s velkými hranolky a syceným nápojem. K večeři jsem si ráda dávala třeba smažený kuřecí řízek. Mezi těmito hlavními chody jsem se docpávala sladkostmi a zobala jsem další jídla, na která jsem měla chuť,“ popsala Chelsey své stravovací návyky. Nezdravý životní styl měl ale brzy negativní dopad na její zdravotní stav. U Chelsey se začaly objevovat potíže jako vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a trpěla také tachykardií. Každý krok jí dělal problém a neustále se zadýchávala. Lékaři s Chelsey nebyli spokojeni a neustále ji upozorňovali, že se s takovým životním stylem nedožije ani čtyřicítky.

Mladá žena si moc dobře uvědomovala, že by takové zdravotní problémy mít neměla, ale neustále hledala výmluvy a své nadbytečné kilogramy obhajovala. Zlom však nastal v prosinci 2017, kdy se svým manželem navštívila zábavní park. Když se chtěla projet na horské dráze, obsluha ji z této atrakce vykázala, protože kvůli své obezitě nedokázala dopnout bezpečnostní pás. Pro Chelsey to byla velmi nepříjemná a ponižující situace. „Cítila jsem se opravdu trapně. Před desítkami lidí jsem se musela zvednout a jít pryč," vzpomíná.

Pocity, které v ní tento okamžik vyvolal, ji konečně donutily začít se sebou něco dělat. V té době Chelsey navíc umřel otec na srdeční selhání a její zdravotní stav se také neustále zhoršoval. Bylo to hned několik alarmujících znamení, která už nemohla dál přehlížet. Na doporučení svých přátel začala s keto dietou, a svůj jídelníček tak kompletně změnila. Na cvičení neměla příliš času, jelikož chodila do dvou zaměstnání. I bez pohybu se jí ale povedlo za dva roky zhubnout o neuvěřitelných 70 kilogramů. „Jsem příkladem toho, že jednoduchá úprava jídelníčku může radikálně změnit vaše zdraví i celý váš život. Jsem na sebe neuvěřitelně hrdá. Celých 30 let jsem považovala své zdraví za samozřejmost. Jsem nesmírně šťastná, že na mém těle má dřívější obezita nezpůsobila větší škodu,“ dodává Chelsey.

 

Na její proměnu se podívejte ve fotogalerii:

 

Autor: Aneta Valešová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji