Nemoc, která způsobuje pomerančovou kůži a široké boky? Čtyřnásobná matka z ní udělala svou přednost

Nemoc, která způsobuje pomerančovou kůži a široké boky? Čtyřnásobná matka z ní udělala svou přednost
Foto: profimedia.cz
24. května  2022 
 06:00

Lipedém – patologická porucha ukládání tuku, která se může vyskytovat rovnoměrně především na nohou a pažích, ale objevuje se také v oblasti hýždí a boků. Touto poruchou trpí především ženy a jednou z nich je Američanka Heather Johnson, která ze své nemoci udělala přednost.

Heather je maminka čtyř dětí a s váhou musela vždy bojovat. Před sedmi lety musela podstoupit operaci žaludku, protože se ručička na váze zastavila na čísle 192 a mladá maminka potřebovala odbornou pomoc. Díky operaci zhubla o 75 kilogramů, stále to však nebylo ono.

Trápila se proto různými dietami, až nakonec zjistila, že za jejími plnými stehny s pomerančovou kůží a za širokými boky stojí porucha jménem lipedém. Jedná se o chronické onemocnění, při kterém se tuková tkáň ukládá hlavně v oblasti horních a dolních končetin. Tato diagnóza byla pro mladou Američanku velkým překvapením. Místo toho, aby se do sebe uzavřela a schovávala se před světem, rozhodla se o své nemoci mluvit, a naopak své tělo vnímat jako přednost.

Podle Heather není s nemocí snadné žít – často ji trápí otoky, dělají se jí modřiny a má problém udržet rovnováhu, protože horní část těla je lehčí než ta spodní. Proto často nosí kompresní oblečení, které jí usnadňuje pohyb. Někdo si ji může za její postavu dobírat, mladá maminka se však rozhodla, že své tělo skrývat nebude – a naopak se vrhla do světa modelingu. Doufá, že tak dodá jiným ženám trochu odvahy.

 

Na její profesionální fotky se podívejte ve fotogalerii:

 

Autor: Aneta Valešová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji