Obezita, samota a deprese. Nad tím vším zvítězila, dnes je z ní šťastná fitness koučka!

Sarah zhubla o 30 kilogramů. Jak to dokázala?
Foto: profimedia.cz
6. února  2021 
 06:00

Třiatřicetiletá fitness koučka Sarah Doehler je dnes sebevědomá a úspěšná žena. Ne vždy tomu tak ale bylo. Žena z Arizony trpěla už během dospívání obezitou. Ve chvíli, kdy její váha vystoupala až k devadesáti kilogramům, rozhodla se pro radikální řešení a nechala si chirurgicky zmenšit žaludek. Pozvolný úbytek váhy následně odstartoval její novou kariéru i začátek nového partnerského vztahu. Sarah dnes váží o třicet kilogramů méně a je šťastná jako nikdy předtím.

U Sarah z Gilbertu v Arizoně začalo přejídání už ve věku dvanácti let. Dívka během dne hladověla a v noci se potají plížila do kuchyně a tam se záchvatovitě přejedla. Ve svých dvaceti letech vážila Sarah devadesát kilogramů a po celou dobu se vyhýbala společenským událostem, a to i těm se svými přáteli a rodinou. Sarah Doehler se obávala, že bude navždy svobodná, a kvůli své vyšší váze se na několik let stala samotářkou. Po podstoupení chirurgického zákroku se však její život proměnil od základů, zákrok jí dodal ztracené sebevědomí a třiatřicetiletá žena si našla muže jménem Mark, za kterého se provdala. 

Sarah jezdila jako mladá dívka profesionálně na koni, ale její aktivní životní styl ji nezastavil v přibírání. Pokusy o dodržování diet vedly k opakovanému přejídání, to jí následně vyvolávalo deprese a úzkosti. „Vyrostla jsem v New Jersey se starším bratrem a rodiči, kteří vypadali dobře a měli dostatek zdravého sebevědomí. Zato já se vždy cítila jako černá ovce rodiny, protože jsem bojovala se svou nadváhou a potají se přejídala," svěřuje se Sarah. „Když jsem opustila jezdectví, moje přibírání to jen podpořilo, a já tak najednou zjistila, že vážím více než devadesát kilogramů," popisuje své dospívání žena z Arizony, která vyzkoušela snad každou dietu. Ale byl to vždy jeden krok vpřed a tři kroky vzad. „Moje přejídání se stalo každodenní rutinou,“ říká Sarah, která v té době nosila oblečení velikosti dvaačtyřicet, ale sotva se v něm nadechla. „Jedla jsem, dokud mi nebylo špatně, a ráno jsem se budila s pocitem lítosti, selhání a hanby. Vždy jsem si řekla, že už se to nestane, ale večer se to celé opakovalo," popisuje Sarah. 

Dlouholeté přejídání mělo vážný dopad na její fyzické i duševní zdraví. Její metabolismus se zpomalil a najednou už na Sarah neplatila ani žádná dieta. „Ve svých dvaceti letech jsem to vzdala a rozhodla se smířit se s osudem, že budu navždy tlustá. Byla jsem svobodná, sama a měla nadváhu. To byl můj ortel, který jsem sama nad sebou vynesla,“ řekla Sarah. Otrávená neustálým hubnutím se žena začala vyhýbat společenským událostem, a dokonce i omezila návštěvy u přátel a rodiny. Randění se stalo také "no-go" oblastí. Po několika letech izolace si Sarah nechala předepsat léky na depresi, úzkost, ale i nadměrnou chuť k jídlu, aby začala léčit své duševní zdraví. Na její váhu ale nic neplatilo. S čím dál větší bolestí kloubů se Sarah se slzami v očích obrátila na lékaře, ti jí doporučili podstoupit chirurgické zmenšení žaludku. V srpnu 2016 proto Sarah podstoupila zákrok.

Následujících šest měsíců Sarah konzumovala pouze osm set kalorií denně a šest dní v týdnu tvrdě trénovala v posilovně a potila se hodinu denně v kardio zóně. Její váha postupně klesla až na osmapadesát kilogramů. „Dostala jsem druhou šanci na nový život a nový začátek," říká Sarah, které se ale váha začala opět pomalu navyšovat. Žena proto snížila svůj kalorický příjem, navýšila výdej a oslovila specialistu v oboru. Ten jí s nastavením jídelníčku pomohl a Sarah i s příjmem dva tisíce kalorií mohla nadále hubnout. „Už se nebojím úzkostí ani deprese. Žiji plnohodnotný a šťastný život, “ říká Sarah. „Najmout si dobrého poradce bylo tou nejlepší investicí, jakou jsem kdy udělala, a dovedlo mě to k mé skutečné vášni – sloužit ostatním jako fitness kouč. Miluji možnost pomáhat lidem dostat se z temného místa, na kterém jsem sama před lety byla," dodává závěrem.

 

I Češky hubnou aneb Kila dolů!

 

Dívčí hubnoucí válka je tady. 34letá Ája přibrala hlavně po prvním porodu a je typem jablka – tuk se jí ukládá kolem boků a břicha. Zato na 41letou Káťu se kila lepila pomalu a plíživě a má postavu hrušky – kolem hýždí, boků a stehen se usazuje méně nebezpečný, ale obtížněji shoditelný podkožní tuk. Dámy už vyzkoušely pár diet, teď je ale čeká Petr Havlíček v pořadu Mall.tv Kila dolů! Petr však pro mladé ženy bohužel nemá dobrou zprávu hned od začátku: Ženám se hubne hůře. Proč? To si hned povíme. Ájo, Káťo, šup na váhu!

 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji