Z boubelky sexbombou! A pomohla jí k tomu láska

Za proměnou Cambrie Harris se skrývá složitý životní příběh.
Foto: profimedia.cz
31. října  2020 
 06:00

Osmadvacetiletá Cambria Harris z Kalifornie trpěla obezitou už od dětství, kdy se začala ve velkém přejídat. Jídlo se stalo pro dívku jediným přítelem. Cambria si prošla nelehkým rozvodem a její váha další čtyři roky stoupala. Až ve chvíli, kdy potkala svého vysněného muže, zatoužila zhubnout. Rozhodla se proto podstoupit chirurgické zmenšení žaludku. Díky zákroku, cvičení a zdravé stravě se ženě během pouhých dvou let podařilo zhubnout na vysněnou váhu šestasedmdesáti kilogramů.

Už od mladého věku se Cambria Harris cítila jako outsider. „Byla jsem jiná než ostatní děti v mé komunitě. Byla jsem vychována ve velmi náboženské domácnosti a místo školy jsem se učila doma. K tomu všemu jsem navíc bojovala s poruchami učení, kvůli kterým jsem pak ve veřejné škole nijak nevynikala," popisuje náročné dospívání Cambria, která našla útěchu v jídle. „Pro izolované dítě, jako jsem byla já, se jídlo stalo důvěrným přítelem. Církev v neděli byla opravdu můj jediný kontakt se společností, a moje sociální zkušenosti tak byly minimální," vysvětluje osmadvacetiletá dívka z Kalifornie. Cambria se cítila trapně. Jako by nemohla s ostatními navázat kontakt. Ale oběd cestou domů z kostela byl vždy něco, na co se dívka těšila. Po prvním roce domácího vzdělávání vážila Cambria sedmadevadesát kilogramů.

Na přírůstku na váze mělo podíl také manželství ve velmi brzkém věku, které vzápětí skončilo rozvodem. Tehdy jednadvacetiletá Cambria byla psychicky na dně. „Během manželství jsem nabrala více než pětačtyřicet kilogramů. Když jsme se rozhodli rozvést se, měla jsem pocit, že jsem všechny kolem sebe zklamala, a dala jsem za pravdu všem, kteří mě varovali, abych se nevdávala tak mladá," říká Cambria. Ale začala rok po rozvodu opět randit a uvědomila si, že musí čelit novým výzvám. „Teď už jsem nebyla jen rozvedená, ale také morbidně obézní, což ve mně vyvolalo ještě větší nejistotu. Opět jsem zjistila, že spoléhám na jídlo, a to pro pohodlí a podporu," popisuje období po rozvodu Cambria. Dívka se přejedla vždy, když domů dorazila po dalším neúspěšném randění. Jídlo bylo pro ni útěchou při každé negativní zkušenosti v příštích čtyřech letech života, až si jednoho dne řekla, že už toho bylo dost. 

„Znáte tu chvíli, kdy se ptáte sami sebe, jak jste se až sem dostali? Jak jsem to mohla nechat zajít tak daleko? Od července 2014 jsem si tu otázku položila asi čtyřikrát za měsíc a vždy jsem si přísahala, že v pondělí začnu s dietou. Abych ale byla upřímná, vždy jsem to úplně vzdala. A uběhl další rok," říká Cambria, u které se v důsledku nezdravého stravování objevilo cystické akné. V té době žena z Kalifornie vážila sto třicet kilogramů. V březnu 2015 se ale stalo něco, co hubnutí opravdu odstartovalo. Cambria potkala úžasného muže ze San Diega. Nebyla však pro svůj vzhled připravená přijmout tak velkou lásku. V září tak následoval rozchod. „Vzpomínám si, jak jsem se snažila vstát z postele, abych se připravila do práce, a cítila jsem bolest v kolenou a zádech. Navíc jsem byla emocionálně vyčerpaná a měla jsem zlomené srdce z toho, že jsem možná ztratila lásku svého života. Věděla jsem, že už se sebou musím něco udělat a nechat se vytáhnout z toho temného místa," popisuje Cambria.

Tak se rozhodla absolvovat dvanáctitýdenní vzdělávací kurz zaměřený na proces bariatrické chirurgie (konkrétně vertikální rukávovou gastrektomii). Poprvé v životě měla Cambria naději na zdravou budoucnost. Z dívky se stala veganka. „Stravování na rostlinné bázi mělo více výhod, než jsem dokázala spočítat. Nikdy jsem nezažila tak dobré zažívání a zlepšilo se i mé fyzické a duševní zdraví," tvrdí Cambria, která za dva roky shodila šestašedesát kilogramů. Událost, která jí naprosto změnila život, byla operace. To skutečné rozhodnutí však bylo, že odmítla přijmout sebe jinak než v té nejlepší možné podobě. „A pamatujete si toho úžasného muže ze San Diega, o kterém jsem se vám zmínila? Vzali jsme se! Tato operace mě zachránila, ale zbytek práce jsem musela udělat já sama. Dnes konečně žiji naplno," říká závěrem Cambria.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji