Bypass žaludku jí zachránil život, zbylá kůže ho ale znepříjemňuje dál. Přesto je šťastná!

Candace bojovála s nadváhou už od děství.
Foto: profimedia.cz
29. ledna  2020 
 06:00

Mladá Američanka Candace Faye McBride vážila ve svých pětadvaceti letech přes sto osmdesát kilogramů. Špatné stravovací návyky ji doprovázely již od raného dětství. Až strach o vlastní život ji přinutil zhubnout. Podstoupila bypass žaludku a začala dodržovat přísnou dietu o zelenině a zdrojích bílkovin. Po dvou letech ukazuje váha o sto kilogramů méně a sedmadvacetiletá žena z Utahu se konečně nemusí bát o své zdraví.

"Tvářila jsem se sebevědomě, ale ve skutečnosti jsem byla k smrti vyděšená, že umřu," vzpomíná Candace. Měla zvláštní pocit, že se její tělo vzdává. Nepřipadala si už vůbec hezká a jediné, co cítila, byla beznaděj. Candace vyrůstala ve velké rodině a o zdravé stravování se její rodiče nezajímali. Většinou jedli hotovky z mikrovlnné trouby, které byly levné a všechny členy rodiny zasytily.

Během dospívání jedla Candace nejčastěji fast food, a tak její váha nadále stoupala a zvětšovala se i její konfekční velikost, což mladé dívce na sebevědomí příliš nepřidalo. Stejný problém měla i její sestra, ta nakonec přesvědčila Candace o nutnosti společného hubnutí. Po půl roce dodržování diety jí byla doktorem schválena operace žaludku v podobě chirurgického zmenšení orgánu o celých sedmdesát procent. 

"Operace byla jen nástrojem. To já jsem musela změnit svůj život," říká mladá Američanka ze Salt Lake City. Po dvou letech dodržování diety, která byla založena na vyšším příjmu bílkovin a zelenině, se může Candace chlubit poloviční váhou. S ubývajícími kily se ale musela vypořádávat i s nadbytečnou kůží. "Když jsem se viděla v zrcadle, bylo to opravdu drsné. Měnila jsem se tak rychle, že jsem měla problém své nové tělo s povislou kůží přijmout, ale zároveň jsem byla ohromena svými výsledky," vysvětluje Candace, pro kterou je nadbytečná kůže překážkou nejen při oblékání, ale i při cvičení.

Proměna jí však přinesla mnohem více toho pozitivního. "Mohu sedět na židli a nebát se, že se pode mnou rozlomí, zapnu si bez problému bezpečnostní pás a už nežiju ve strachu," popisuje sedmadvacetiletá žena. "Já vlastně můžu žít," dodává. Její sestra byla ze své váhy také nesmírně deprimovaná, ale díky jejich vzájemné podpoře se jí rovněž podařilo zhubnout. Teď jsou obě šťastné a spokojené jako nikdy dřív. Obě žijí aktivní život. Candace hraje třikrát do týdne softball, posiluje a chodí na túry. Díky dostatku pohybu má jistotu, že se jí kila nevrátí zpět.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji