Ze 110 kilo na 54! Matka čtyř synů vypadá dnes líp než kdy předtím a trénuje na maraton

Tracy se s nadváhou potýkala od vysoké školy.
Foto: profimedia.cz
8. ledna  2020 
 06:00

Třiapadesátiletá Tracy Bess z Texasu trpěla většinu svého života nadváhou a zdravotními problémy. Před pár lety ale našla zálibu v běhání, a to ji změnilo k nepoznání. Tracy se s pomocí sportu a úpravy jídelníčku podařilo zhubnout o polovinu své původní váhy, a díky tomu dnes vypadá mnohem mladší!

Po tom, co si Tracy vzala svou vysokoškolskou lásku Dougha, se začala pomalu, ale jistě zakulacovat. Rodina se v průběhu let rozrůstala a uživit všechny členy bylo čím dál náročnější. "Máme s manželem čtyři syny ve věku od dvaceti do šestadvaceti let. Uživit je nám dávalo zabrat a nezdravé jídlo vycházelo mnohem levněji," vysvětluje Tracy, proč se jejich předchozí jídelníček skládal převážně ze zpracovaných potravin.

Nabírání na váze ale bylo u Tracy způsobeno i nedostatkem pohybu. Její omezená pohyblivost, zejména v oblasti kotníku, vycházela ze syndromu tarzálního tunelu. S tím se Tracy léčila od svých čtyřiceti let. Následná nadváha bolesti jen zhoršila. "Nejvíc mě mrzelo, že jsem si nemohla se svými syny ani hrát, protože mě bolel každý pohyb," říká Tracy. Podstoupila  operaci. Několikaměsíční klid na lůžku však zapříčinil další nárůst na váze. 

Jídlo Tracy nikdy nevnímala jako palivo, ale způsob, jak se odměnit a zahnat špatnou náladu. "Začala jsem se opravdu nesnášet. Na fotografiích jsem byla vždy někde vzadu, aby mě nebylo vidět. Nakupování oblečení se pro mě stalo noční můrou. Nemohla jsem si koupit to, co se mi líbilo, a na bikiny nebo vysoké podpatky jsem mohla rovnou zapomenout," popisuje své trápení Tracy. "Byla jsem omezená v tolika věcech! Měla jsem pocit, že hrozně rychle stárnu," dodává.

I přes podporu svého manžela se Tracy necítila přitažlivě. "Kamarád mi jednou řekl, ať si dávám pozor, když se otáčím, protože jsem svým zadkem vrážela do ostatních lidí. To byl asi ten nejhorší okamžik v mém životě. Cítila jsem se hrozně poníženě," říká Tracy. Právě v této chvíli se ale žena o sto deseti kilogramech rozhodla svůj život změnit. Začala si počítat kalorie, zhubla na pouhých čtyřiapadesát kilo, a dnes trénuje na maraton!

"Chtěla jsem být aktivní člověk, a tak jsem začala chodit na procházky, běhat, posilovat a praktikovat jógu," říká čtyřnásobná matka z Texasu. Změna jídelníčku s tím vším šla ruku v ruce. Tracy se tedy vyhýbá lepku a její strava obsahuje spoustu zeleniny, zdroje zdravých tuků a bílkovin. Poctivě si ale hlídá i svůj pitný režim. Kalorie upřednostňuje jíst, ne pít, a tak se vyhýbá všem sladkým nápojům, na kterých byla ještě před pár lety téměř závislá.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji