Jak se zbavit chuti na sladké a které náhražky cukru doporučuje expertka?

Video se připravuje ...

Lucie Petřek Michalcová: Jak přestat jíst sladké?

23. ledna  2024 
 06:00

Proč mám chuť na sladké a jak se jí zbavit? To je otázka všech, kdo se snaží zhubnout. Nejen na ni odpoví Lucie Petřek Michalcová, hlavní výživová poradkyně společnosti Naturhouse.

Čím je způsobena neustálá chuť na sladké? "Nedostatkem. Protože když máte správně nastavený stravovací režim, tak tělo sladké nepotřebuje, nemáte vlastně potřebu. Ani vám neřekne, že by chtělo mlsat," říká Lucie Petřek Michalcová. Ve videu se dozvíte, co byste v jídelníčku neměli podceňovat. Jak je to s přílohami nebo třeba ovocem a co všechno je ještě důležité, abyste si udržovali zdravou hladinu cukru v krvi a neměli potřebu zakousnout se do čokolády?

Mlsání při hubnutí

Když máte náročný den, určitě nic nezkazíte třeba vysokoprocentní čokoládou nebo buchtou ze špaldové či žitné mouky. "Doslazovat můžete třeba medem nebo čekankovým sirupem," říká odbornice. Vhodných náhražek rafinovaného cukru je ale mnohem víc. A kolik přírodního cukru si můžete dopřát, když hubnete? "Určitě přiměřeně. Když si dáte třeba jednu čajovou lžičku na dochucení něčeho, tak tím nic nezkazíte. A ať je to třeba svačina dopoledne i odpoledne nebo něco k snídani, není to nic, čím byste si měli pokazit hubnutí."

Pozor na skrytý cukr

Pokud chcete zhubnout nnebo si váhu udržet, zaměřte se kromě chuti na sladké ještě na další věc: skrytý cukr, kvůli kterému dostáváte do těla zbytečné kalorie.  V jakých potravinách je schovaný a my si je dáváme, aniž bychom si to uvědomovali? "Opravdu strašně rádi si klienti dělají saláty s kukuřicí. Veškerá sterilovaná zelenina je ve sladkokyselém nálevu. Takže tam máte opravdu dost cukru," říká Lucie Petřek Michalcová. Které další potraviny patří do této kategorie?

Čím zahnat chuť na sladké a jaké náhražky cukru byste určitě měli objevit? Nejen to jsme probrali ve videorozhovoru v úvodu článku.  

 

 

Autor: red, TeSim

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji