S jarem změňte i jídelníček! Zkuste nové chutě, které vás nakopnou

  • S jarem změňte i jídelníček! Zkuste nové chutě, které vás nakopnou
    24. února  2021 
     06:00

    Přestože oficiálně jaro začíná až za více než tři týdny, příroda už se pomalu začíná probouzet z dlouhého zimního spánku. S každou změnou ročního období se do jisté míry mění i náš jídelníček. Zatímco pro zimu jsou typická spíše kořeněná a těžší jídla, na jaře upřednostňujeme lehčí pokrmy plné zeleniny. Zpět na scénu se vrací také saláty, ale vzdát se nemusíte ani polévek a luštěninových jídel.

    „Změny zakomponujte do svého jídelníčku postupně. Do salátu přidejte kvalitní obilovinu nebo bezlepkovou přílohu, a jelikož na grilovací sezonu si ještě počkáme, vyzkoušejte také jednoduché pokrmy bez masa," radí výživová poradkyně Veronika Duží.

  • Jarní rizoto s tempehem

    Tempeh neboli javánské maso používají zejména vegetariáni a vegani. Příjemně překvapit však může i milovníky masa. Jedná se o sójový produkt, který vzniká fermentací a je zdraví prospěšný. Obsahuje spoustu bílkovin, probiotika a vitamin B.

    Budete potřebovat:

    • 500 g kulatozrnné rýže
    • 1,5 litru zeleninového vývaru
    • 2 lžíce másla nebo ghí
    • 1 větší cibuli
    • 100 g mražené kukuřice
    • 100 g mraženého hrášku
    • 2 střední mrkve
    • 200 g ricotty
    • 2 lžičky červené papriky
    • himálajskou sůl
    • 200 g uzeného tempehu

    Rýži propláchněte a uvařte ve vývaru doměkka. Na másle si osmažte najemno nakrájenou cibuli, následně přidejte na kousky nakrájený tempeh, přisypte kukuřici, hrášek a nadrobno nakrájenou mrkev. Zeleninu spolu s tempehem osolte, přidejte koření a osmažte dozlatova. Nakonec do směsi přidejte rýži, osolte a podlijte zeleninovým vývarem. Ten přidávejte postupně a vařte přibližně patnáct až dvacet minut do změknutí. Ke konci do rizota přimíchejte ricottu, která celý pokrm zjemní. 

  • Jarní bio zeleninová polévka s červenou pšenicí a krutony

    Autor: PROBIO.cz

    Červená pšenice je trendy, moderní, zajímavá, chutná a zdravá obilovina. Díky tomu, že nebyla nikdy přešlechtěna, nese si v sobě cenné vlastnosti – působí jako antioxidant a chrání naše buňky proti nemocem a stárnutí. Můžeme ji přímo nazvat léčivým obilím. 

    Budete potřebovat:

    • 100 g mrkve 
    • 70 g jarní cibulky 
    • 70 g pórku
    • 40 g řapíkatého celeru 
    • 40 g petržele 
    • hrst čerstvého špenátu
    • hrst mladých jarních kopřiv
    • čerstvý tymián
    • 2 lžíce olivového oleje
    • hrst petrželky
    • cca 800 ml vody
    • 200 g brambor
    • pepř, sůl, libeček
    • 80 g červené pšenice bio (např. od Probio)
    • 100 celozrnného pečiva

    Červenou pšenici uvaříme pod pokličkou v mírně osolené vodě doměkka. Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Očištěnou mrkev, řapíkatý celer a petržel nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme pórek a jarní cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme zeleninu a osmahneme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme dopoloměkka. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme téměř doměkka. Ke konci varu přidáme červenou pšenici, nasekaný čerstvý špenát, kopřivy a čerstvý tymián. Dochutíme mořskou solí, libečkem a petrželkou. K polévce podáváme krutonky z celozrnného pečiva.

  • Cizrnové kari s batáty

    Na (3 porce) budete potřebovat:

    • 1 cibuli
    • 1 sladkou bramboru
    • 1 konzervu (240 g) cizrny
    • 1 lžičku kokosového oleje
    • 1 konzervu (400 ml) kokosového mléka (light)
    • cca 1 lžičku kari koření
    • cca 1 lžičku kurkumy
    • himálajskou sůl

    Nakrájejte si cibuli najemno a na oleji orestujte dozlatova. Mezitím si oloupejte sladkou bramboru, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě. K cibulce přidejte cizrnu a kokosové mléko. Směs ochuťte kari, kurkumou a solí a nechte ještě přibližně pět minut povařit, poté přidejte sladkou bramboru a podávejte s jasmínovou rýží.

  • Teplý salát s quinoou

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 100 g quinoy
    • 1/2 brokolice
    • dvě hrsti baby špenátu
    • 1 větší mrkev
    • 1 jarní cibulku
    • 5 žampionů
    • sůl a pepř
    • 100 g tofu
    • 2 lžíce olivového oleje

    Quinou uvařte v osolené vodě. Na lžíci olivového oleje si osmažte na kousky nakrájené tofu, přidejte na kolečka pokrájenou mrkev, žampiony a malé růžičky brokolice. Směs neopékejte příliš dlouho. Cílem je, aby zelenina zůstala stále křehká.

    Do misky dejte uvařenou quinou, tepelně zpracovanou zeleninu s tofu a čerstvý baby špenát. „Celý salát zakápněte olivovým olejem, a to nejen pro zvýraznění chuti, ale také pro podporu vstřebatelnosti vitaminů rozpustných v tucích," radí výživová poradkyně Veronika Duží, která tento salát zařazuje každé jaro do svého jídelníčku.

  • Batáty s guacamole

    Na batáty:

    • 500 g batátů
    • 1 lžička avokádového oleje
    • mořská sůl
    • 120 g sterilovaných červených fazolí
    • 6 g pasty tahini
    • 10 g rajčatového protlaku
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • sůl a pepř

    Na guacamole:

    • 100 g rozmačkaného avokáda
    • 3 lžíce citronové šťávy
    • 20 g červené najemno nakrájené cibule
    • 50 g nadrobno nakrájených rajčat
    • 1 stroužek česneku
    • hrst koriandru, popř. chilli vločky
    • sůl a pepř

    Na jogurtovou zálivku:

    • 280 g řeckého jogurtu
    • 4 lžíce citronové šťávy
    • 2 stroužky česneku
    • sůl

    Troubu předehřejte na 200 °C. Batáty omyjte a osušte. V jejich horní části udělejte vidličkou několik vpichů, potřete je olejem a posolte. Pečte asi 50 minut do změknutí. Poté je podélně rozkrojte, dužninu částečně vydlabejte do tvaru lodičky a ponechte stranou. Fazole rozmačkejte s pastou tahini, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu, pepř a sůl. Fazolovou směs promíchejte s batátovou dužninou.

    Suroviny na přípravu guacamole v misce promíchejte a suroviny na jogurtovou zálivku rozmixujte. Batáty servírujte s fazolovou směsí, guacamole a jogurtovou zálivkou.

    Recept je z kuchařky Cesta k opravdovému jídlu.

    Náš tip: Spoustu skvělých receptů a inspirace, jak zažít a vykouzlit ty nejkrásnější Velikonoce, najdete v novém speciálu Blesku pro ženy! Koupit ho můžete v novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Vychází velikonoční speciál Blesku pro ženy • VIDEO: abl

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji