Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kila pod kontrolou: Jak na zdravý jídelníček pro celou rodinu?

Video se připravuje ...
Kila pod kontrolou: Vyvážená strava a jak k ní přimět celou rodinu?
VIDEO: Blesk pro ženy/ Martin Mol
28. prosince 2020 | 00:00

Povánoční období bývá ve znamení nových začátků a předsevzetí. Pokud jste se rozhodli, že chcete žít zdravěji, specialistka na výživu Mgr. Soňa Vojtíšková vám prozradí, jak na to.

Jak shodit kila po Vánocích?

Mnoho lidí dělá tu chybu, že se chce přebytečných kil nebo zajetých návyků zbavit ihned. Impulzivní chtíč vede k tomu, že si nastavíme moc přísný režim, zdravé jídlo se nám rychle znechutí a během chvilky jsme zase zpátky v původním nebo ještě horším nastavení.

Teoreticky většinou velmi dobře víme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké ne. Proto Mgr. Vojtíšková doporučuje, abychom se svou intuicí řídili, zařazovali zdravé potraviny do jídelníčku pozvolna a vytvářeli si dlouhodobé návyky.

Jíst bychom měli po celý den

Celodenní půst následovaný večerním vlčím hladem a touhou po všem, co je doma k jídlu, si asi někdy zažil každý. Velké hladovění a pak přejídání snadno vedou k tloustnutí, protože si neuhlídáme kvantitu ani kvalitu jídla. K tomu, abychom se večer nepřejídali, pomůže rozložení denního příjmu do několika jídel. Nemusí jít nutně o model snídaně-svačina-oběd-svačina-večeře. Každý si podle svých potřeb a pracovního vytížení postupně najde svou ideální cestu.

Jak přesvědčit rodinu?

Pustili jste se do zdravého stravování a teď musíte vařit zvlášť pro sebe a zvlášť pro rodinu? Nejlepší je být příkladem, a to hlavně dětem. Máte-li hotový zdravý oběd, podávejte ho úplně běžně a nenuceně jako jakýkoliv jiný. Ostatní možná nejprve odmítnou, ale časem, když uvidí, že vám chutná, se nechají zlákat.

Zdravé jídlo není nic exotického

Zdravé jídlo je běžně dostupné a nebývá ani dražší, jen je potřeba vědět, po čem sáhnout. Do klasického českého jídelníčku je třeba zařadit více rostlinných tuků – margaríny, rostlinné oleje, ořechy a semena. Dále v něm často chybí luštěniny a dostatek čerstvé zeleniny. Jde o potraviny běžně dostupné, a navíc chutné. Na zpestření jídelníčku luštěninovou pomazánkou k večeři nebo zeleninovým salátem podávaným k hlavnímu chodu si zvyknete rychle, a hlavně s chutí!

Autor: M.M.
Video se připravuje ...