5 kroků k tomu, abyste s novoročním předsevzetím zhubnout letos uspěli

5 kroků k tomu, abyste s novoročním předsevzetím zhubnout letos uspěli
2. ledna  2024 
 06:00

Má novoroční předsevzetí zhubnout vůbec smysl? Možná si tuhle otázku pokládáte každý rok, protože jste v dodržení nikdy neuspěli. Zkuste to letos uchopit za ten správný konec a vyvarovat se chyb, kvůli kterým jste vytoužené postavy ještě nedosáhli. Problém většinou nevězí v nastavení konkrétní diety, spíše v neúměrných cílech, špatném naplánování a nedostatečné motivaci. 

 

Přelom roku je pro nový start ideálním obdobím. Máte jedinečnou šanci změnit svou rutinu a začít s čistým štítem. Jak na to, abyste novoroční předsevzetí tentokrát dodrželi?

VIDEO: Od dětství jsem slýchala, že jsem tlusté prase, sebevědomí jsem si dodávala střídáním partnerů...

Video se připravuje ...
Od dětství jsem slýchala, že jsem tlusté prase, sebevědomí jsem si dodávala střídáním parterů • VIDEO: Videohub

1. Stanovte si cílové datum a dodržte ho!

Neustálé odkládání je jedním z důvodů, proč jste nezhubli v předchozích letech. Máte neustále pocit, že máte dostatek času, a pak se probudíte na konci roku a ručička ukazuje stále stejné číslo, ne-li vyšší. Naplánování konkrétního data, kdy završíte svou proměnu, je tak stejně podstatné jako dodržování samotné diety.

Kolik času ale potřebujete? Pokud se chystáte zhubnout o pět kilo, svého cíle byste mohli dosáhnout přibližně za dva měsíce. Je to dostatek času na to, aby vás neopustila motivace, redukce byla zdravá a zároveň abyste měli prostor i na nějaké ty přešlapy. Protože i s těmi je potřeba počítat.

 

2. Ujasněte si cíle a priority

Čeká vás shazování až několika desítek kilogramů? Pak si budete muset hubnutí rozfázovat a stanovit si i menší cíle, které udrží vaši motivaci a odhodlání až do konce. S tím souvisí také ujasnění si priorit. Do jaké míry jste ochotni se svému hubnutí přizpůsobit?

Matka od rodiny s náročnou prací si nemůže dovolit chodit šestkrát týdně do posilovny, a tak je zbytečné, aby si tak nereálné předsevzetí vůbec dávala. Jak ona, tak i vy byste se měli zamyslet nad tím, co je ve vašich silách. Pokud je to pouze jedno cvičení týdně, pak buďte vděční alespoň za něj a promyslete další způsoby, jak si během dne zvýšit výdej.

 

3. Zajeďte si novou rutinu

Klíčem k úspěchu v hubnutí není nic jiného než trpělivost, vytrvalost a opakování nových návyků. Ranní rozcvička by se pro vás po čase měla stát stejně tak automatická jako čištění zubů. Nesmíte však nad danými úkony příliš přemýšlet.

Chcete chodit každé pondělní ráno běhat? Nevymlouvejte se na únavu ani počasí. Prostě se oblečte a běžte. Možná to nebude pokaždé ten nejlepší běh v roce, ale pocit, že jste překonali sami sebe, bude k nezaplacení.

Zároveň ale na sebe nebuďte příliš přísní a naučte se sami sobě odpouštět. Během nového roku vás potká spousta situací, které vám vaše plány překazí.

 

4. Musíte vědět, proč hubnete

Tou pravou motivací v hubnutí by vždy mělo být zdraví. Poznáte to už v prvních dnech, kdy se začnete cítit mnohem lépe. Zlepší se vám trávení, kvalita pleti a budete mít energie na rozdávání. Úbytek na váze by měl být pouze přidanou hodnotou. 

Menší konfekční velikost oblečení je však velkým motivačním nástrojem, který můžete využít i k odměnám. Ke každému dílčímu cíli si připište, co nového byste si rádi pořídili do šatníku. Stejně motivující může být i rozrůstající se sbírka sportovního vybavení.

Neodměňujte se však jídlem! Dodržování diety by pro vás nemělo být svazující. Raději si tzv. "cheat meals" šetřete pro výjimečné příležitosti, jako jsou oslavy a jiné společenské události. 

 

5. Připravte se na překážky a pády

Většina vzdá své novoroční předsevzetí zhubnout už při prvním "škobrtnutí". Musíte se ale připravit, že cesta k hubnutí nebude přímá cesta k cíli. Může vás skolit nemoc, což vám na několik dní naruší cvičební rutinu, nebo odjedete na dovolenou či služební cestu, kde stravovací podmínky nebudou ideální. 

I proto byste měli mít na dosažení svého cíle opravdu dostatek času. Hubnutí by pro vás nemělo představovat stres. Redukuje váhu pomalu, ale zato se zaručeným úspěchem, ať už to bude jeden kilogram za týden nebo za měsíc. Důležité je posouvat se směrem dopředu a na konci roku si uvědomíte, že tentokrát jste si své předsevzetí opravdu splnili. 

Tip na video: Podívejte se také na tipy na hubnutí od Petra Havlíčka.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji