- 20. prosince 2019 06:00
V předvánočním čase býváme natolik zaneprázdnění nakupováním dárků, pečením cukroví a organizováním sešlostí s přáteli, že čas na jídlo si kolikrát najdeme jen stěží. Odbývat byste se ale neměli, aby vás náhodou vyšší číslo na váze nepřekvapilo už před svátky. Přichystejte si proto do krabičky rychlé obědy, které budete mít hotové za pár minut.
Pokud si navíc připravíte dvě až tři porce, jídlo vám vystačí na více dní a vy snadno do Vánoc zhubnete ještě o posledních pár kilo.
Těstovinový salát s hráškem a sýrem feta
Autor: iStock.comNa 4 porce budete potřebovat:
- 250 g celozrnných těstovin (např. penne nebo vrtule)
- 1 (zelené) avokádo
- 100 g mraženého hrášku
- 250 g cherry rajčat
- (250 g brokolice)
- 100 g sýru feta
- citronovou šťávu
- sůl a mletý pepř
Postup:
Těstoviny vybírejte celozrnné nebo alespoň ze semoliny a uvařte je na skus, neboli "al dente", abyste zbytečně nenavýšili glykemický index. Mražený hrášek spařte pod vroucí vodou a rajčata nakrájejte na menší kousky. Pokud máte rádi v salátu zálivku, vyberte měkčí avokádo, rozmačkejte ho a zamíchejte ho do salátu. V opačném případě vybírejte spíše zelené avokádo, které je většinou tvrdší a po nakrájení na kostičky si udrží tvar.
Všechny suroviny spolu se sýrem feta smíchejte a ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, díky které avokádo zůstane krásně zelené.
Tortilla plněná uzeným lososem a sýrem créme fraiche
Autor: iStock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 2 pšeničné celozrnné tortilly
- 100 g uzeného lososa
- 50 g lučiny créme fraiche nebo žervé
- dvě hrsti baby špenátu
- 1 menší červenou cibuli
Postup:
Příprava plněné tortilly vám zabere maximálně tři minuty. Tortillu namažte po celé ploše čerstvým sýrem, na něj položte plátky uzeného lososa, na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a nakonec přidejte baby špenát nebo rukolu. Tortillu zatočte a v půlce přeřízněte. Podávejte zastudena!
Cizrna na rajčatech
Autor: iStock.comNa 4 porce budete potřebovat:
- 1 konzervu (400 g) sterilované cizrny
- 1 konzervu (400 g) drcených rajčat
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 velkou bílou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku koření garam masala nebo oregano
- 1–2 lžičky třtinového cukru
- sůl a pepř
- (chilli koření)
- jasmínovou rýži nebo kuskus k podávání
Postup:
Na lžíci olivového oleje osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte důkladně propláchnutou cizrnu, drcená rajčata, prolisovaný česnek a koření. Směs vařte přibližně deset minut a ochuťte solí, pepřem, cukrem a případně chilli.
V případě, že si chcete ušetřit čas s vařením přílohy, vsypte do směsi kuskus a vařte dalších pět až deset minut.
Palačinky naslano se sýrem cottage
Autor: iStock.comNa 2 až 3 porce budete potřebovat:
Těsto:
- 120 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 ml polotučného nebo rostlinného mléka
- 1 vejce
- špetku soli
- (řepkový) olej
Náplň:
- 200 g sýru cottage
- sušený česnek
- rukolu
- (sušená rajčata v oleji)
Postup:
Rozšlehejte vidličkou vejce, přidejte špetku soli, mléko a za stálého míchání přisypávejte mouku, dokud vám nevznikne vláčné těsto o hustší jogurtové konzistenci.
Pánev potřete pomocí mašlovačky olejem, rozehřejte na střední stupeň a tvořte tenké palačinky. Ty potřete sýrem cottage a přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata a nakrájenou jarní cibulku. Palačinky můžete servírovat smotané nebo přeložené do tvaru trojúhelníku. Chutné jsou i zastudena.
Lehký rýžový salát s řepou a jogurtem
Autor: iStock.comNa 4 porce budete potřebovat:
- 200 g celozrnné rýže (popř. bulgur nebo jáhly)
- 1/2 salátové okurky
- 150 g cherry rajčat
- 200 g uvařené, popř. sterilované červené řepy
- 1/2 svazku ředkviček
- čerstvou petrželku
- 150 g bílého jogurtu
- citronovou šťávu
- sůl a pepř
Postup:
Rýži uvařte a nechte vychladnout. Nakrájejte si zeleninu na drobné kousky a jogurt ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Všechny suroviny smíchejte a nakonec přidejte i jogurtovou zálivku.
/
Klíčová slova: