Podzimní potraviny a jídla, díky kterým budete hubnout

  • Podzimní potraviny a jídla, díky kterým budete hubnout
    15. října  2018 
     06:00

    Listí se zbarvuje a s příchodem podzimu se mění i vaše stravovací návyky. Ochlazující limonády střídáte horkými čaji, saláty si už připravujete jen zřídka, a naopak se snažíte tělo jakkoli zahřát. Zařaďte proto do svého jídelníčku více polévek a dušených pokrmů. Na které sezonní potraviny se zaměřit?

    Vyzkoušejte jídla s použitím těchto surovin a zhubněte do Vánoc o nadbytečná kila. Navíc nebudete hladovět a obohatíte tělo o spoustu prospěšných látek.

  • Z dýně si uvařte polévku

    Autor: iStock.com

    Už ve spojitosti s Halloweenem vám určitě neunikne, že podzim je sezonou dýní. V bistrech i restauracích tak na jídelních lístcích dominují jídla, jako jsou dýňová polévka nebo dýňové rizoto.

    Dýňový krém lze připravit velice snadno a díky máslové konzistenci dýně není třeba do polévky přidávat ani smetanu. A jelikož se dýně řadí mezi zeleninu, je tento pokrm do diety přímo ideální!

    Tip redakce: Zkuste dýni hokkaido nejprve upéct! Chuť polévky tak bude mnohem výraznější. Nakrájejte dýni na kostky, rozprostřete je na pečicí papír, osolte, opepřete a pečte při teplotě 170 stupňů Celsia přibližně dvacet minut.

  • Smaženice z hub k večeři

    Autor: iStock.com

    Patříte mezi vášnivé houbaře? Pokud houby neradi sbíráte, ale na talíři vám přece jen chutnají, pak je o to víc oceníte při hubnutí! Jejich kalorická hodnota je minimální, a navíc jsou bohatým zdrojem vlákniny.

    Můžete si z nich připravit smaženici (tj. míchaná vejce s houbami), polévku, krém nebo omáčku. Opět ale při vaření vynechte smetanu. S přidáním malého množství vody docílíte dostatečně krémovité konzistence.

    Pokud zrovna nebudete mít po ruce čerstvé houby, pak je nahraďte žampiony. Ty v obchodě zakoupíte během celého roku a mají – stejně jako všechny houby – nízkou kalorickou hodnotu.

  • Carpaccio z červené řepy

    Autor: iStock.com

    Jedním z dalších druhů zeleniny typických pro podzim je červená řepa. Je bohatá především na obsah vitaminu C a kyseliny listové. Zařazením řepy do jídelníčku posílíte své zdraví a zároveň zpestříte barevně svůj jídelníček.

    Z řepy lze připravit nespočet chutných a zdravých pokrmů. Můžete ji konzumovat syrovou, pečenou i vařenou. Ochutit ji doporučujeme olejem, citronem nebo medem.

    Tip redakce: Uvařenou nebo upečenou řepu si nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete je vějířovitě na talíř, na způsob (hovězího) carpaccia. Plátky ozdobte rukolou, přidejte kousky kozího sýra a nakonec vše zakápněte olejem a medem, popř. ještě dochuťte solí a pepřem.

  • Zelí pro pevné zdraví

    Autor: iStock.com

    Bohaté na vitamin C je také kysané zelí. To mimo jiné také čistí střeva a posiluje imunitu. Konzumujte ho buď tepelně nezpracované, nebo si z něj uvařte dušené zelí. K jeho přípravě budete potřebovat pouze lžičku oleje, koření a zeleninový vývar.

    Z kysaného zelí si můžete uvařit také zelnou polévku nebo ho lze servírovat spolu s některou ze zdravějších alternativ bramboráků. 

  • Bramborový salát už na podzim

    Autor: iStock.com

    O bramborách se často lidé mylně domnívají, že patří mezi kalorické potraviny. Přitom opak je pravdou! Zařaďte do jídelníčku brambory nejrůznějších druhů včetně batátů (tj. sladkých brambor).

    Jsou nutričně bohaté, doplní vám energii a zasytí vás na dostatečně dlouhou dobu. Pokud už vás brambory nebaví jako klasická příloha, pak je zapečte spolu s vejcem a zeleninou nebo si připravte odlehčenou formu bramborového salátu.

    Tip redakce: Pochutnejte si na bramborovém salátu ještě před Vánoci! Nahraďte majonézu odlehčenou light variantou a smíchejte ji v poměru 1:1 s bílým jogurtem. Jakmile budete do salátu přidávat vejce, přidejte pouze dvě až tři celá a u zbytku vajec odstraňte žloutek. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji