Pět malých změn, které vám konečně pomohou zhubnout

Pět malých změn, které vám konečně pomohou zhubnout
30. května  2018 
 06:00

Pokud svou váhu řešíte už nějaký čas, tak asi znáte základní pravidla hubnutí: nejíst v noci, nejíst příliš pečiva, smažených jídel, příliš fast foodu a hlavně se hodně hýbat. My vám teď přinášíme pět malých vychytávek, na které možná zapomínáte. A přitom vám hubnutí mohou hodně usnadnit. 

Představujeme pět jednoduchých pravidel. Pokud se jich budete držet, zaručeně zhubnete. 

Nedávejte si svačinku, dejte si jídlo

Možná máte pevně zafixováno, že malá porce = málo kalorií. A to znamená hubnout. OK, přejídání opravdu není správná cesta, ale hladovění také ne. Přestaňte mít provinilý pocit, když si dáte pořádnou snídani, svačinu, oběd, svačinu i večeři. Pět jídel denně, po třech hodinách, každé složené z komplexních sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Pokud hladovíte, vaše tělo se naučí ukládat každičkou kalorii a váš metabolismus bude mít rychlost hlemýždě. A ještě jedna skvělá věc hraje roli. "Na trávení většího jídla spotřebuje tělo i více energie," uvádí Gary Fraser, profesor medicíny na univerzitě v Kalifornii.

Spěte v chladu

Dostatek spánku má na hubnutí velký vliv, to víme. Unavené tělo si říká o energii, a to nejčastěji chutí na sladké. Pokud máte v ložnici více než dvacet stupňů, zbystřete: chladnější vzduch v ložnici pomáhá ke zrychlení metabolismu. Podle jedné studie měla skupina lidí, kteří spali při teplotě 19 stupňů, po měsíci o 10 % rychlejší metabolismus než skupina těch, kteří spali ve 24 stupních Celsia. V horkých letních dnech asi nemáme moc na vybranou, ale myslete na to, až se topná sezona přiblíží.

Nedojídejte

Všichni víme, že nějakou chvíli trvá, než mozek dostane signál, že žaludek je sytý. A tak to většinou skončí tak, že sníme víc, než potřebujeme. Jednou z cest je snažit se jíst hodně pomalu a jídlo si vychutnat, jenže ne každý to dokáže. Zkuste tedy na talíři jednu desetinu jídla prostě nechat. To by vám mohlo ušetřit 200 kalorií denně, což je krásných 4 a půl kila za půl roku!

Další dva tipy na to, jak jednoduše zhubnout, najdete na mojezdraví.cz.

Autor: Pavla Skurovcová

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji