Jak to na silvestra nepřehnat s jídlem? Které je nejhorší a které vás zachrání!

Jak to na silvestra nepřehnat s jídlem? Které je nejhorší a které vás zachrání!
29. prosince  2017 
 06:00

Jestliže Vánoce byly svátky klidu a míru, Silvestr je svátkem večírků a bujarých oslav. V obou případech však nechybí hromady nezdravého jídla a láhve alkoholu. Nová předsevzetí a hubnoucí plány necháváme na leden, a tak si všechny ty dobroty musíme ještě užít. Pokud si přece jen chcete hlídat alespoň trochu svůj energetický příjem, máme pro vás pár tipů. 


Jednohubky, chlebíčky, obložené mísy. K tomu miska slaných chipsů a oříšků, několik skleniček alkoholu a problém je na světě. Jak předejít tomu, abyste se do Nového roku neprobudili s kily navíc? 

Čeho si dát dle libosti

Pokud jste se rozhodli uspořádat večírek doma, místo klasických obložených mís připravte zeleninové. K tomu přidejte libovou šunku a třeba roastbeef. Skvělým dochucovadlem pak budou domácí dipy. Místo majonézového základu ale použijte jogurtový. Vyzkoušet můžete také hummus. Tyto pochutiny vás zasytí, nebudete mít hlad a ještě tělu dopřejete zdravé a chutné jídlo. 

Stejně tak si hlídejte příjem tekutin. Samozřejmě, že nemusíte celý večer pít pouze vodu. Tou se snažte zapíjet každou deci vína, kterou vypijete. Navíc si díky tomu užijete večer a neskončíte už před půlnocí v posteli. Přece jenom alkohol dělá divy a jeho nadměrná konzumace vás může velmi rychle společensky unavit.

 

S čím to už tak nepřehánějte

Pokud se na silvestrovském stole objeví hromada oblíbených uzenin, mezi které patří klobásky a různé salámy, snažte se své chutě trošku krotit. Všechny ty bílé kousky, které v nich vidíte, nejsou nic jiného než tuk. Pár kousků na chuť si určitě dát můžete. Mějte ale na paměti, že celá štangle salámu už je trochu moc. 

Pozor si dejte také na ovoce. Je sice zdravé, ale obsahuje také dost cukru. Pokud se na silvestrovském večírku objeví ovocné mísy a třeba čokoládová fontána, zkuste se jí vyhnout obloukem. Vaše tělo se vám za to odvděčí. 

Na co rychle zapomeňte 

Možná to uslyšíte neradi, ale ano, řeč je o chlebíčcích. Je pravda, že si bez nich nedokážeme představit žádnou oslavu, ale pravda také je, že je to pořádná kalorická bomba. Chápeme, že veka namazaná bramborovým salátem, přikrytým šunkou nebo salámem a nahoru porce majonézy je sice dobrota, ale pokud nechcete do Nového roku vkročit s pneumatikou kolem pasu, raději si dejte něco méně kalorického. To stejné ale platí o jednohubkách. Jak jsou malé, tak jich člověk sní mnohem více, než je zdrávo, a z talířů mizí rychlostí blesku.


Autor: Aneta Pařízková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji