Hubněte podle ročních období! Co byste měli jíst na podzim?

Hubněte podle ročních období! Co byste měli jíst na podzim?
18. listopadu  2017 
 06:00

Chcete odlehčit jídelníček a trochu zhubnout? Dejte přednost správně zpracované sezonní zelenině! V nové knize Petra Klímy Zeleninová kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, najdete spousty zajímavých receptů, v nichž hrají hlavní roli zelenina, luštěniny a obiloviny. 

Kniha je rozdělená podle čtyř ročních období a v každém z nich vás přivítá oblíbený autorův farmář, jehož zeleninu si autor vyhlédl na farmářských trzích. Právě zelenina z lokálního zemědělství je základem jeho střídmých receptů, v nichž je méně cukru, soli, lepku nebo které jsou bez masa a vajec. Nebojte se, autor z vás nechce udělat vegetariány, ovšem naznačuje, že by nebylo na škodu začít jíst střídměji, stejně jako jedli naši předci. Rozhodně ale nebudete strádat, jeho recepty chutnají skvěle!

Cílem autora tedy není, aby se z vás stali vegani, ale abyste omezili spotřebu obecně a konzumaci masa i importované zeleniny, a naopak se vrátili ke klasickým a sezonním surovinám, které byly ještě před několika desítkami let každodenní samozřejmostí.

Autor: Smart Press

Co vás kniha naučí? Naučíte se podle ní vařit ze zeleniny, luštěnin nebo obilovin, a to nejen podle klasických receptů, ale taky těch exotičtějších. Najdete zde spoustu jídel pro každou příležitost – od salátů a pomazánek přes polévky a hlavní jídla po dezerty.

A co jíst právě teď, když je venku podzim? Podle Petra Klímy je podzim nejplodnějším obdobím celého roku a také časem hojnosti.

Královnami podzimu jsou bezesporu dýně, ale také květák, brokolice či méně známé romanesco, což je vyšlechtěná varianta květáku s vysokým obsahem vitaminu C. Mezi vynikající podzimní zeleninu patří vodnice obsahující sirné silice s antibakteriálními účinky. Její listy mají hodně vitaminu K, kyselinu listovou a vápník. Chuťově pak připomíná ředkvičku nebo kedlubnu. Pokud jde o ovoce, na podzim se sklízejí jablka, hrušky a švestky.

Ke konci podzimu dozrává kořenová zelenina, z níž jsou nejoblíbenější mrkev nebo petržel. „Všem doporučuji fialovou mrkev, která obsahuje antioxidanty, jež chrání před rakovinou,“ radí autor knihy. No a na podzim nemůžeme zapomenout ani na kysané zelí, kvašenou zeleninu či houby.

Ukázkový recept na podzimní oběd

Pohanka s kysaným zelím, houbami a tofu

Budete potřebovat: 400 g pohanky, hrst sušených hub, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 1 lžičku kmínu, 2 menší brambory, 3 malé bobkové listy, 500 g kysaného zelí, 1 lžíci polévkového koření, 180 g uzeného tofu, 1 až 2 lžičky tmavého třtinového cukru

Postup:

• Houby nasypte do misky, zalijte 300 ml vody a nechte chvíli změknout.

• Pohanku propláchněte a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte k varu a vařte asi deset minut. Pak přikryjte pokličkou a nechte dojít.

• Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte. Na pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli a osmahněte ji dorůžova. Přisypte kmín, ten také krátce osmahněte. Přidejte houby, dále na kostky nakrájené brambory a bobkový list. Duste, dokud brambory nezačnou měknout. Trvá to asi 20 minut.

• Vsypte nasekané kysané zelí, polévkové koření, a pokud je potřeba, dolijte trochu vody. Duste dalších 10 minut.

• Přidejte na kostky nakrájené tofu, dochuťte cukrem a opět chvíli poduste. Nakonec vsypte uvařenou pohanku a důkladně promíchejte.

Kterých zlozvyků se musíte zbavit, když chcete zhubnout? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji