Jak plavat, abyste zhubli? Záleží na tempu, výdrži i teplotě vody!

  • Jak plavat, abyste zhubli? Záleží na tempu, výdrži i teplotě vody!
    8. září  2017 
     06:00

    Plavání je jeden z mála sportů, který můžete provozovat v jakémkoliv věku a kondici. Dá se s ním také zhubnout? Ano, ale musíte vědět, jaké zvolit tempo či třeba teplotu vody, aby se vám to skutečně podařilo. 

  • Abyste zhubli

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Plavání je jednou z nejlepších možností cvičení, pokud vám jde o štíhlou linii – během hodiny spálíte 2000 kilojoulů, což odpovídá běžné porci oběda, a to není vůbec špatné. Aby to platilo i u vás, musíte z plavání udělat svou pravidelnou pohybovou aktivitu. Když strávíte půl dne v aquaparku na atrakcích, budete asi taky utahaní, ale hubnutí z toho nekouká, protože na to není váš pohyb dost intenzivní.

  • Jak často plavat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ideálně jděte do bazénu dvakrát nebo třikrát týdně, a to tak, abyste v bazénu vždy strávili hodinu čistého času. Nejlepší je, když se na začátku protáhnete a rozcvičíte a pak plavete celou dobu ve vysokém tempu tak, abyste spalovali tuky. Plaváním a la paní radová, při kterém si navíc povídáte s kamarádkou, se vám určitě nic shodit nepovede.

    Hubnutí bohužel nesvědčí ani chladná voda, ani chladný vzduch kolem bazénu – taková teplota totiž spalování kalorií spíše zastavuje. Voda by každopádně měla mít alespoň 26 stupňů a je ideální, když je teplo i v jejím okolí. Jinými slovy – plaváním v přírodě nejspíše nikdy nezhubnete tolik, navíc se tam těžko přinutíte k tomu, abyste uplavali vzdálenost odpovídající třeba čtyřiceti bazénům.

  • Plaváním k pevnému zdraví

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    O pozitivních účincích plavání na zdraví lidského těla vědí snad úplně všichni! Plavání je vhodné pro posílení celého lidského organismu. Zejména pro kardiovaskulární systém, srdce a cévy je pravidelný pohyb ve vodě přímo blahodárný. Postupným posilováním a zvyšování zátěže se zlepšuje kondice, přibývá svalová hmota, zvětšuje se objem plic a může se také ustálit krevní tlak. Nemusíte se ani obávat o své bolavé klouby. Při plavání nedochází k žádnému zbytečnému zatěžování kloubů ani páteře. Naopak! Pokud trpíte bolestí kloubů nebo jste se prostě jen dnes špatně vyspali a bolí vás záda, plavání je ideální pro jemné rozhýbání a uvolnění bolesti. Výhodou je také pravidelné otužování, které nyní, když přichází období chřipek, zaručeně oceníte.

  • Vyberte si bazén na míru

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná by vás ani nenapadlo, jaké možnosti ve volbě bazénu máte! Vybrat si můžete mezi klasickými plaveckými bazény, které mají 25 nebo 50 metrů na délku. Nebo bazény s teplejší vodou a protiproudem. Pokud žijete ve větším městě, máte možnosti takřka neomezené. Ale i v menších městečkách můžete kromě krytých bazénů najít veřejně přístupné bazény například v nemocnicích na rehabilitačních odděleních nebo v některých hotelích. Pokud máte možnost navštěvovat bazény v lázních, můžete čerpat z benefitů léčivých pramenů, horkých a studených vírů nebo relaxačních místností.

  • Vyhněte se špičce

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejlepší ceny za vstup do plaveckých bazénů dostanete v týdnu v ranních, dopoledních nebo večerních hodinách. Což je ideální doba pro trochu pohybu před prací nebo po práci. Lepší cenu vám vždy zajistí permanentka. Měsíční vstupné do bazénu stojí okolo 1500 korun. Jednorázový vstup se pohybuje mezi dvěma až čtyřmi stovkami korun. Vždy si ale na webových stránkách zkontrolujte, co je v ceně zahrnuto.

  • Co s sebou

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Osuška a plavky jsou samozřejmostí. Plavky, které ale máte už třetí sezónu a mokré na vás visí jako igelitový sáček, by možná zasloužily vystřídat. Do plaveckých bazénů zaručeně oceníte kvalitní jednodílné sportovní plavky s elastenem. Kvalitní materiál vydrží i několik let, protože pod vlivem slunce neztratí pružnost. Do tašky si přibalte mýdlo, šampon a tělové mléko. Po každém koupání celé tělo důkladně nakrémujte. Dlouhodobé působení chlóru vysušuje vaši pokožku, a proto je zapotřebí dopřát jí kvalitní péči.

    V bazénu oceníte i kvalitní plavecké brýle, které ochrání oči před podrážděním sliznice. Fén na vlasy je dnes už součástí vybavení většiny sprch. Je lepší si ale přibalit svůj vlastní, abyste nemuseli čekat na volný vysoušeč. Nezapomeňte si přibalit i lehkou svačinku a lahev vody, abyste po plavání zahnali hlad.

  • Vše začíná lehkým protažením

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Před vstupem do bazénu se osprchujte. Voda ve sprše bývá teplejší než v bazénu a pomůže vám rozehřát a uvolnit svaly i klouby. Lehká rozcvička by měla vždy předcházet plavání. Začněte od hlavy. Přitáhněte si pravou rukou hlavu k pravému rameni a levou ruku táhněte k zemi. Opakujte pohyb na druhou ruku. Protáhněte si zápěstí, prokružte loket, rameno i kotníky. Nezapomeňte na svaly stehenní a kyčle.

  • Začněte pomalu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Do bazénu raději vkročte po schůdkách, hlavně pokud trpíte srdečními problémy, tělo se musí postupně otužit. Nejvhodnější styl jsou prsa. Plavejte pravidelně tak, abyste se stíhali přirozeně nadechovat a vydechovat. Nebojte se namočit si obličej a hlavu. Pokud se kontaktu s vodou vyhýbáte, přílišně zatěžujete krční páteř, a mohli byste ji tak paradoxně více ublížit nežli posílit. Vydechujte proto vždy do vody a nadechujte se nad hladinou. Pravidelný pohyb posiluje krční páteř, posilujete také hrudník a mezilopatkové i stehenní svaly. Při plavání na znak se zapojí další svalové skupiny na zadní straně paží a naopak si odpočinou svaly kolem krční páteře. Kraul a motýlek jsou náročné styly pro zkušené plavce, při kterých posilujete zejména svaly končetin a trupu.

    Jak plavat, abyste ulevili zádům?

    Video se připravuje ...
    ... • VIDEO: Igor Hellebrand

  • Odpočiňte si od plavání

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste z plavání unavení, můžete využít širokou nabídku aquaparků a odpočinout si v teplých lázních nebo se uvolnit v horké páře. Některé bazény nabízejí i cvičení aquaerobicu. Je to ideální způsob jak procvičit svaly při hudbě s profesionálním trenérem. Odpor vody totiž zvyšuje náročnost cvičení, ale zároveň nezatěžuje klouby. Pokud už máte všeho dost, určitě si vyčistíte hlavu na jednom z toboganů.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji