Zhubněte podle jógy! Dietu si sestavte podle toho, jaký jste typ

Zhubněte podle jógy! Dietu si sestavte podle toho, jaký jste typ
12. srpna  2017 
 06:00

Pokud cvičíte jógu, pak víte, že po některých jídlech jste ospalí, jiné potraviny vás zneklidní či znervózní, zatímco jiné vám dodají energii. Chcete-li se cítit fajn a snáze zhubnout, pak hledejte potraviny a koření, které podpoří příznivý vliv jogínských cviků a které jejich účinky neoslabí ani nezničí. Pomůže vám v tom skvělá kniha Bettiny Matthaei a Anny Trökes Kuchařka podle jógy, v níž najdete skvělé texty o koření, józe a cvičení a také recepty.

V knize, kterou vydalo nakladatelství Cpress, vás autorky seznámí s jógou jídla a vysvětlí vám, jaký vliv má na organismus nejen cvičení, ale také vhodná strava. Pravidelným cvičením se můžete uvolnit a navodit si klid, ovšem nejdůležitějším základem podpory těchto procesů jsou i jogínská strava a jogínské zásady stolování. Co k nim patří?

• Plnohodnotná čerstvá strava s vysokým podílem zeleniny a ovoce, obilovin a ořechů.

• Málo mléčných produktů, a když už, tak má jít o produkty, jako jsou čerstvý sýr, smetana a jogurt v bio kvalitě.

• Méně vajec a vaječných výrobků.

• Méně masa nebo žádné maso, snad jen ryba.

• Hodně tofu, seitanu a tempehu.

• Hodně čerstvých bylinek a výhonků.

• Méně soli a hodně koření.

• Hodně vody, také horké, například vody se zázvorem...

• Méně alkoholu, používat kvalitní rostlinný olej a ghí (přepuštěné máslo).

Autor: CPress

Autorky v knize nabízejí spoustu vynikajících receptů, které rozdělují podle toho, zda jste energetický, nebo klidný typ. Patříte-li k lidem, kteří chtějí chodit do jógy, aby se zklidnili a naučili se relaxační techniky, pak jste energetický typ. Rádi se pohybujete, cvičíte intenzivně, jste neustále duševně aktivní a dělá vám problém vypnout a soustředit se.

 

Pokud cvičíte jógu, abyste se mohli lépe hýbat, protože celý den prosedíte nad psacím stolem, a nemáte tak dobrou kondici, pravděpodobně jste klidný typ.

 

Vám dělá problém dostat se do pohybu, dáváte přednost klidnému cvičení, je vám rychle zima a většinou jíte pomalu. Oba tyto typy vyžadují správnou stravu. Jakou, to se dozvíte právě v Kuchařce podle jógy. Najdete tu recepty na snídaně, dipy, nápoje, polévky i hlavní jídla a samozřejmě i senzační dezerty! Vedle toho se taky dozvíte, jak zařadit jogínskou stravu do běžného dne, jaké přísady a pomůcky budete potřebovat, a také zde najdete vysvětlující slovník všech přísad a koření. No a kniha také nabízí ukázky cviků ušitých na míru vašemu typu.

 

Recept pro energetický typ:

Cuketovo-mátová omeleta

Budete potřebovat: 300 g cukety, 2 snítky máty, 100 g čerstvého kozího sýra, 3 polévkové lžíce mléka, 4 vejce, bylinkovou sůl, zelený pepř čerstvě mletý, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 10 g másla.

Postup: Cukety omyjte, očistěte a nakrájejte na asi centimetrové kostky. Mátu opláchněte a nechte okapat. Pár menších lístků dejte stranou, zbytek nasekejte najemno. Polovinu sýra vymíchejte s mlékem dohladka. Rozšlehejte vejce. Směs ze sýra a nasekanou mátu smíchejte a dochuťte solí a pepřem. Olej a máslo rozpalte a narychlo orestujte cuketu (asi 4 až 5 minut), osolte a opepřete. Snižte teplotu, nalijte rozšlehaná vejce a pomalu vše nechte ztuhnout. Zbývající sýr dejte nahoru. Až bude omeleta tuhá, ale na povrchu stále vláčná, přeložte ji napůl. Podávejte se zbývajícími lístky máty.

Recept pro klidný typ:

Rychlý jablečný tvaroh

Budete potřebovat: 250 g nízkotučného tvarohu, 75 ml jablečné šťávy, 3 polévkové lžíce jablečného moštu (nebo javorového sirupu), ¼ čajové lžičky kardamomu, 2 kyselá jablka, 2 snítky máty

Postup: Tvaroh vymíchejte dohladka s jablečnou šťávou a polovinou jablečného moštu, okořeňte kardamomem. Jablka umyjte, i se slupkou je nastrouhejte nahrubo a ihned smíchejte s tvarohem. Nahoru nalijte zbytek jablečného moštu. Mátu opláchněte a nechte okapat, listy natrhejte nahrubo a nasypte je nahoru. Podle chuti posypte rozinkami nebo sekanými ořechy. Tento recept mohou i energetické typy, ovšem nízkotučný tvaroh nahraďte smetanovým tvarohem a nastrouhané jablko krátce osmažte na ghí.

 

 Jenom cvičením jógy nezhubnete, to tvrdí lektorka v našem VIDEU:

Video se připravuje ...
Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji