Jak se vyhnout jojo efektu: Kdy po dietě skutečně zase přiberete?

Jak se vyhnout jojo efektu: Kdy po dietě skutečně zase přiberete?
26. července  2017 
 06:00

Je to jak noční můra. Snažíte se zhubnout, na sladké se raději ani nepodíváte, a přesto jen co se zaradujete ze shozených kilogramů, objeví se znovu. To prý kvůli tomu, že máme po dietě zpomalený metabolismus. Jak to ale je ve skutečnosti? 

Je pravda, že ztráta hmotnosti může snížit počet kalorií, které spálíte, ale příliš se toho nedržte. Alespoň to tedy radí Roshini Rajapaksa, asistentka profesora na newyorské univerzitě. Je těžké předem určit, jak moc se metabolismus zpomalí, a navíc také určit, na jak dlouho. Podle posledních studií jsou ohroženi zejména lidé, kteří trpí nadváhou nebo obezitou. Ti mívají metabolismus mnohem rozhozenější, a tak právě v jejich případě bývá těžší si nově získanou váhu udržet.

Demotivující? Nevěřte tomu!

To zní trochu depresivně a hlavně demotivačně po všechny, kteří se s nadváhou snaží zhubnout, že? Ono to nebude tak horké, další výzkum zase ukázal, že nezáleží na tom, na kolika kilogramech začínáte, nic se zpomalovat nemusí. Metabolismus je totiž částečně daný geneticky. To znamená, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Zatímco váš nejlepší přítel dělá a jí to samé, co děláte a jíte vy, může shodit dvojnásobek toho, co shodíte vy, a vydrží mu to, zatímco vy si jen čichnete k čokoládě, už máte zase dvě kila nahoře.

Důležitější je rychlost

Co je tedy důležité, je sledovat rychlost, jakou hubnete. Ta totiž může ovlivnit bazální metabolismus, tedy to, jak rychle spalujete v klidovém režimu. Existují potvrzené studie, ze kterých nevyšli dobře ti, kteří pomocí drastické diety rychle zhubli. Je to jednoduché: tím, že omezíte přísun kalorií, snaží se tělo udržet si alespoň nějakou energii, kterou mu dáváte, proto zpomalí energetický výdej.

Více o tom, jak zhubnout a nepřibrat, se dočtete na stránkách www.mojezdravi.cz.

Jaké potraviny vám pomohou urychlit metabolismus? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
10 superpotravin, které vám pomohou zhubnout • VIDEO: Markéta Tošnarová / mojezdraví.cz / iStock.com

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji