Jak nepřibrat už ani gram? Držte se tohoto návodu!

  • Jak nepřibrat už ani gram? Držte se tohoto návodu!
    11. července  2017 
     06:00

    Celých tři sta šedesát pět dní v roce života stráví průměrná česká žena před šatníkem. A u toho spousta žen sní o tom, jaké by to bylo mít o deset kilo míň. Mnohem důležitější ale je si svou dnešní váhu udržet. S věkem je to úkol z nejtěžších. 

  • Ženy versus muži

    Autor: Shutterstock

    Skokem muži obvykle poprvé ztloustnou těsně po svatbě, když přestanou se sportem nebo cigaretami, a také během těhotenství své ženy. Po čtyřicítce pak přibírají pomalu, ale jistě kvůli zpomalujícímu se metabolismu. Na rozdíl od žen však mají tu nespornou výhodu, že svou váhu obvykle moc neřeší. Vidí své tělo v mnohem lepším světle než ženy a vůbec je nenapadne stydět se třeba za své břicho nebo zadek.

    Ženy to mají mnohem komplikovanější. Samy sebe vidí minimálně o pět kilo těžší a také mnohem ošklivější. Více než polovina žen nenávidí své břicho, 20 % zadek a jediné, čeho si na sobě Češky cení, jsou snad jen oči a úsměv. Více než 30 % českých mužů ale svou partnerku popisuje jako krásnou. Kde je tedy problém? Údajně je za tím podle psychologů málo chvály v dětství, což se pak v dospělosti špatně dohání. A také stále stoupající váha. Ta ženám letí po třicítce nahoru mnohem rychleji než mužům. Když se do toho přimotají problémy se vztahy, vymknou se kila kontrole úplně. Leckdy doživotně. 

  • Můj milý deníčku...

    Autor: Shutterstock.com

    Podle obezitoložky Dity Pichlerové z pražské OB kliniky nesouvisí kila navrch zpravidla s ničím jiným než právě s psychikou. „Psychické nastavení, tedy pohoda či stres, je pro naše chování naprosto určující. Ovlivňuje tedy i to, co, kdy a v jakém množství jíme,“ vysvětluje. Velmi intenzivní náhlý stres, typický pro ztrátu blízké osoby, vede podle lékařky spíš k hubnutí, protože člověk trpí nechutenstvím a na jídlo nemá pomyšlení. Naproti tomu táhlý stres v práci nebo v rodině rovná se pravý opak. „Jíme totiž nepravidelně, nárazově a pocuchané nervy si hojíme sladkým,“ dodává obezitoložka. Právě tehdy je třeba vystavit sama sobě stopku. 

    Rychlým a praktickým řešením je zapisovat si minimálně celý jeden týden všechno, co sníte a vypijete. Včetně toho, v jakém množství a kdy. Také zabírá vystavit si na lednici svou starou fotografii z mládí. 

  • Co pro sebe udělat?

    Autor: iStock.com


    Fakta o ženském těle jsou neúprosná. Metabolismus se začíná zpomalovat už od třiceti a to bohužel není zdaleka všechno. Po pětačtyřicátých narozeninách tenhle „stroj na spalování kalorií“ zleniví ještě víc. „Je dobré to vědět a počítat s tím dřív, než budete muset hasit požár,“ doporučuje Dita Pichlerová. Ideální je podle ní začít se co nejčastěji hýbat, přidat do jídelníčku víc zeleniny a bílkovin, omezit veškeré kalorické tekutiny včetně slazených vod a hlavně pravidelně jíst. Když to neuděláte, počítejte s minimálně půlkilem navrch rok co rok. 

     

  • Zlatá tři pravidla

    Autor: Shutterstock.com

    1. Jezte pravidelně. Nezáleží ani tak na tom, kolikrát denně, tělo pravidelnost miluje.

    2. Jednou týdně si dejte půst. Zkuste experimentovat a vyzkoušejte několik postních programů. 

    3. Denně choďte. Svižně ujít každý den 1,5 km a spálit 100 kalorií rovná se váhový úbytek 5 kg za rok. 

  • Pátá odpolední

    Autor: Shutterstock.com


    Hodina, která rozhoduje o tom, jakou budete mít za pár let konfekční velikost, je pátá odpolední. Doba, kdy se vracíte vystresovaná domů z práce a potřebujete se něčím uklidnit. To nejlepší a nejrychlejší uklidňovadlo je samozřejmě jídlo. Zároveň jsme naprogramovaní naservírovat si co největší porci. Druhý kritický moment v rutinním pracovním i manželském životě je neodolatelná chuť na něco dobrého kolem deváté večer. Odborníci na obezitu radí do sebe hodit půl litru vody s citronem nebo bylinkový čaj. Pokud si dáte něco dobrého, vaše tělo si tento návyk velmi rychle zafixuje.

     

  • Od manžela nic nečekejte!

    Autor: Shutterstock.com


    Jestli to myslíte s hlídáním své váhy vážně, nečekejte podporu od svého muže. Teplé večeře bude chtít dál. A mlsat bude taky. Možná vás bude i přesvědčovat, že takhle, jak jste, je pro něj všechno v pořádku. Zgruntu to tak je. Výzkum partnerského života ve Velké Británii ukázal, že britští muži své ženy opouštějí už kvůli třem kilům, ta Čech ale vůbec nezaznamená. Leckdy si nevšimne ani pěti nebo sedmi kil. Onou kritickou hranicí (alespoň pro české muže) je deset kilo. Navíc jen osm procent mužů dává přednost velmi štíhlým ženám, těm ostatním se líbí velikost čtyřicet. 

     

  • Jak stolovat?

    Autor: Shutterstock.com

    Odborníci na diety tvrdí, že nejlepší dieta je ta, o které ani nevíte, že ji držíte. Co tento zdravý dietní styl obnáší?

    1. Používejte menší talíře a vyšší sklenice na alkohol či colu. Tak sníte i vypijete méně kalorií.

    2. Zvykněte si na talíři něco nechávat.

    3. Jako zákusek si dávejte místo dezertu ovoce.

    Podívejte se, co jíst po třicítce:

    Video se připravuje ...
    Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

    4. Osvojte si pravidlo poloviny talíře: to znamená polovina talíře je vždy zaplněna zeleninou, druhá zdroji bílkovin a sacharidů.

    5. Jezte pouze u stolu, nikoliv u televize. Kromě toho, že vás nutí jíst, také odvádí pozornost od toho, kolik toho sníte, a nutí vás tak jíst příliš dlouho.

    6. Nikdy nejezte přímo z balení. Vyndejte si porci jídla na talíř, abyste viděla množství jídla, které chcete spořádat. 

    7. Mějte vždy po ruce žvýkačku. Spolehlivě odvádí pozornost od čtyř základních pochoutek: smažených brambůrků, sušenek, zmrzliny a čokolády. 

     

  • Jak nakupovat?

    Autor: iStock

    Nepřejídáme se kvůli hladu, ale kvůli rodině, práci, ale také obalům, talířům, barvám, tvarům a balením. Větší balení vám ušetří peníze a další cestu do supermarketu, jenže vaší váze moc neprospěje. Automaticky vás nutí dělat větší pokrmy a jíst víc jídla. A pozor: od roku 1970 vzrostlo množství nových zvětšených balení desetinásobně! Máte už je zkrátka v každém supermarketu neustále na očích. Raději kupujte menší balení a vždy si udělejte předtím nákupní seznam. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji