Chcete zhubnout? Triky, jak nemyslet pořád na jídlo a nemít vlčí hlad!

Chcete zhubnout? Triky, jak nemyslet pořád na jídlo a nemít vlčí hlad!
24. června  2017 
 06:00

Pokud se snažíte shodit nadbytečné kilogramy, pravděpodobně jste už přečetli tisíce nejrůznějších dietních doporučení. Pokud stále hledáte, jak na to nebo jak zvládnout problémy, které se nejčastěji při hubnutí vyskytují, sáhněte po knize Zdravá výživa od Václavy Kunové. Vydalo ji nakladatelství Grada. Je to ryze česká kniha, ve které najdete rady, které jsou fundované a jednoduché.

Autorka knihy Zdravá výživa Václava Kunová je odbornice na léčbu obezity a poradkyně v oblasti výživy. V současné době tvoří databázi složení potravin, sestavuje receptury pro dietní stravování s přesnými propočty jednotlivých živin a píše zajímavé knihy. Co se dozvíte v její knize Zdravá výživa? Třeba to, jak vypadá česká pyramida zdravé výživy, k čemu potřebujeme tuky, bílkoviny, sacharidy i vlákninu. Dále si v knize přečtete, co je to glykemický index a jak se dá využít právě při hubnutí. V jedné z kapitol se věnuje autorka i alternativním výživovým směrům či funkčním potravinám.

Autor: Grada

Kapitola Strategie pro zdravé hubnutí vám dá návod, jak při hubnutí postupovat, jaké možnosti redukce váhy existují, jak rychle vůbec můžete zhubnout, které potraviny jsou při hubnutí vhodné a které ne, jak zvládat nástrahy okolního světa a vlastní psychiky. Co radí Václava Kunová v případě, že se objeví typické „hubnoucí problémy"?

Musíte jíst, jinak byste byli nervózní

Jídlo není a nemělo by být prostředkem k řešení stresových situací. Úplně nejhorším východiskem z krize jsou sladkosti. Mohutné vyplavení inzulinu po konzumaci sladkého vede k poklesu hladiny krevního cukru. A pokles glykemie je provázen nervozitou, nesoustředěností a hladem. Celý proces se tak zhoršuje. Jak tomu zamezit? Jezte pravidelně, dbejte na dostatečný přísun bílkovin a vybírejte sacharidy s nižším glykemickým indexem.

Zdravé potraviny jsou drahé

Zdravé potraviny vůbec nemusí být drahé! Nemusíte jíst přece krevety, avokádo a další exotické ovoce. Tyto potraviny nejsou podmínkou pro hubnutí. Naplánujte si, kolik sníte za den zeleniny, a vybírejte si mezi druhy, které jsou v té době nejlevnější. I obyčejné české nebo pekingské zelí lze chutně a nápaditě upravit. Stejně tak plátek kuřecího masa, sójové maso nebo filé z tresky vás nezruinují.

 

Nemůžete vařit zdravě, protože by to manžel ani děti nejedli

Určitě nemusíte vařit dvě jídla – pro sebe a zbytek rodiny. Zkuste na to jít chytře. Neproklamujte zbytečně nahlas, že používáte při vaření méně tuku nebo že vaříte z libovějšího masa. A možná jim nakonec budou chutnat kořeněné přírodní kuřecí řízky místo smažených. No, a když jim to bude připadat málo tučné, ať si to vylepší olivovým olejem nebo kouskem másla. Pokud oni dietu nedrží, kousek másla je nezabije.

Máte pořád hlad a stále myslíte na jídlo?

Ke každému jídlu si dejte ještě porci čerstvé zeleniny (nebo dušené, pokud vám čerstvá vadí), ale samotnou ji nejezte, protože tím byste hlad na dlouho nezahnali. Snídani si dejte vydatnou, a pokud máte pořád hlad, přidejte si ještě 1 kus celozrnného pečiva s rostlinným máslem a plátkem šunky a k tomu 1 malý jogurt. Pozor si dávejte na velikost porcí zdrojů bílkovin – k obědu aspoň 200 g ryby nebo 150 g kuřete nebo 2 vejce a porce jídla nezmenšujte. Jediné, co zmenšujte, je velikost přílohy – nebo ji vynechte zcela. Máte-li pořád hlad, svačte: bílý jogurt, kefír, jogurtové mléko nebo podmáslí a klidně 250 až 500 ml (podle toho, jak velký hlad máte). Tenhle systém vám zajistí stabilní hladinu krevního cukru a vaše tělo i duše nebudou žebronit o jídlo.

 

Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete opravdu zhubnout? Podívejte se na naše video:

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji