- 21. března 2017 06:00
Bůček ani gothaj u nich nenajdete. Zato jiné dobroty, které budou lahodit vašemu mlsnému jazýčku, ano. Co si dopřávají ženy, které se naučily žít zdravě a – aniž by někdy držely dietu – jsou pěkně štíhlé?
Lucie Königová, koučka
Už dávno si v hlavě nastavila pravidlo, že když se bude zdravě a lehce stravovat, tak jí bude dobře a lehce na těle i duši. A funguje jí to prý na sto procent. I to je důvod, proč se většinou stravuje bezlepkově. Lepek jí prý zbytečně bere energii. Bez čeho se tedy neobejde?
Lucie KönigováAutor: archiv redakce1. Citrony
Citrony miluju ve vodě – nejraději mám čistou bez bublinek právě s příchutí čerstvého citronu, máty a třeba okurky. Citron mi nemůže chybět ani jako pár kapek do salátu, který denně jím v různých variantách i v zimě.
2. Zeleninu
Právě kvůli tomu, že mám ráda saláty, nikdy v mé lednici nechybí dostatek zeleniny všeho druhu. Ráda si vytvářím různé kombinace zelenin, sýrů a ořechů, abych salát nejen příjemně osvěžila, ale aby mě i zasytil. Zeleninu mám ráda i na másle nebo kokosovém tuku s různým kořením nebo zapečenou v troubě. Pravidelně si večer dávám do salátů česnek, pokud tedy nevyrážím nikam do společnosti.
3. Kvalitní sýry
Chutnají mi na „zobnutí” se zeleninou, olivami, k vínu nebo na plátek okurky, takové "zeleninové minijednohubky". Ráda si je dávám do salátů nebo k rýžovým těstovinám, luštěninám a vytvářím s jejich pomocí další jídelní kombinace.
4. Máslo nebo kokosový tuk
Obojí používám pro výrobu pokrmů ze zeleniny na pánvi, na zapečení a podobně.
5. Smetanu (30%)
Používám ji do kávy, kterou už nedoslazuji. A výčitky opravdu nemám. Tělo potřebuje tuk pro správnou funkci mozku, tak mu dodávám, co potřebuje.
Ivana Jirešová, herečka, jogínka
Ví se o ní, že je posedlá jógou (miluje bikram jógu, která se cvičí při 42 stupních Celsia) i zdravou stravou. Řízky ani omáčky byste v jejím jídelníčku opravdu nenašla.
Ivana JirešováAutor: Profimedia.cz1. Olivy
V lednici mám skoro vždy olivy (nejraději s mandlí), které zobu večer k vínu.
2. Sušená rajčata
Když nestihnu nakoupit, dávám si je do kuskusu. Nikdy nezklamou.
3. Máslo ghí (přepuštěné máslo)
To mám buď na smažení palačinek, nebo ho používám místo tuku.
4. Vajíčka
Jsou můj životabudič, když jsem hodně unavená. To si je pak dávám k snídani.
5. Parmazán nebo kozí sýr
Spolu se salátem a cherry rajčátky jsou sýry má první pomoc proti večernímu hladu, když přijdu z večerního představení.
Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽVideo se připravuje ...Petra Řehořková, wellness koučka
Petra ráda vaří zdravě – nejčastěji italskou kuchyni a zdravější variantu středomořské kuchyně, ale miluje i českou klasiku. Tu ale sobě i rodině dopřává jen občas. I když občas nestíhá, nikdy nejí jednoduché cukry včetně pečiva. V její lednici úplně chybějí kečup, kupované pomazánky a tavené sýry. Naopak v ní má…
Petra ŘehořkováAutor: archiv redakce1. Feferonky
Vždycky mám v lednici minimálně dvě sklenice feferonek a piri-piri papriček, které zbožňuju úplně ve všem. Už je jedí i mé děti.
2. Bílý jogurt
Samozřejmě velké balení a jogurt by měl být kvalitní.
3. Čerstvé borůvky a maliny
Ty si přidávám právě do jogurtu, když potřebuji rychlou a vyváženou snídani nebo svačinu.
4. Kvalitní šunku
Samozřejmě musí mít obsah minimálně 96 % masa.
5. Zeleninu
Vždycky mám v zásobě dost zeleniny. I kořenové. Když nestíhám, tak takové zeleninové smoothie je božské. Z ovoce ho dělám minimálně, člověk neohlídá množství kalorií a cukru a v domnění, že je zdravé, se vlastně přejídá.
Olga Bušková, specialistka na feng-šuej
Není sice úplný vegetarián, ale maso moc nejí. A když už, tak nejradši ryby. „Možná to souvisí s vařením, že preferuji pokrmy, které se dají rychle připravit, a já tak netrávím tolik času v kuchyni přípravou,“ říká Olga, která jí v létě saláty, v zimě polévky. Ale někdy prý dojde i na kachnu nebo steak.
Olga BuškováAutor: archiv redakce1. Sýry
Miluji sýry k těstovinám, vínu nebo jen tak. Má oblíbená trojka jsou parmazán, mozzarella, niva.
2. Mléko
I když se stále učím pít kávu černou, tak s mlékem mi chutná víc.
3. Dijonskou hořčici
Proč? Protože mám ráda pikantní a nevšední chutě.
4. Máslo
S teplou houskou nebo čerstvým chlebem máslo tvoří tu nejlepší dvojici.
5. Světlo a vzduch
Ty jsou v lednici vždycky, když první čtyři věci nemůžu najít nebo tam vůbec nejsou.
Lenka Černá, koučka a lektorka zdravého životního stylu
Jako Býk je velká požitkářka, takže jí dlouho trvalo, než přišla na to, jak jíst zdravě, nezatěžovat tělo a zároveň si pochutnat. Naučila se i u zdravých potravin vybírat to, co jí opravdu chutná, a dává si pozor, aby její jídlo vypadalo hezky.
Lenka ČernáAutor: archiv redakce1. Ovoce a zeleninu
Je to má každodenní potrava. Ráno si dělám čerstvě lisované šťávy z ovoce, odpoledne většinou zeleninové.
2. Kvalitní kozí sýry
Nejím kravské mléčné produkty, a pokud sáhnu po sýru, je vždy kozí nebo ovčí.
3. Dýňový olej lisovaný za studena
Mám ho ráda do salátů nebo i na čerstvě upečený chléb. Je to pro mě alternativa klasického másla.
4. Arašídové máslo
To je můj hřích, který ale není tak nezdravý. Když mě honí mlsná, dám si pár lžiček.
5. Datlový nebo agávový sirup
V kuchyni vůbec nepoužívám bílý cukr a pomocí sirupů sladím většinou kaše po ránu nebo kozí jogurt.
/
