- 22. března 2016 06:00
Naprostá většina z nás pravděpodobně ví, že právě pět porcí zeleniny nebo ovoce posiluje zdraví a imunitu. Zároven také snižuje riziko vzniku řady onemocnění od rakoviny přes cukrovku až po srdeční choroby. A že čerstvá zelenina svědčí pleti, která pak jen září, je příjemným bonusem. Jenže pro většinu z nás není vůbec snadné těch zhruba 400 g vitaminů a vlákniny denně do jídelníčku pravidelně zařadit. Takže jak na to? A jak by vlastně taková porce zdraví měla vypadat?
Jak to ošidit?
Všechno se počítá a s mrazenou zeleninou a ovocem můžete nakládat jako s čerstvými plody.
...Autor: profimedia.czVypijte jednu sklenici 100% džusu, ještě lépe čerstvého freshe.
Ke svačině si dejte 2 polévkové lžíce křížal.
Dejte si na toast 2 polévkové lžíce fazolí.
Do boloňské omáčky přidejte 3 středně velká rajčata místo protlaku.
K chlebu si dejte půlku papriky či okurku.
A co smoothie?
Musíte na něj chytře. Je třeba se mít na pozoru před fruktózou obsaženou v ovoci. Kombinujte ho proto se zeleninou. „Doporučuji 80 g rozmixovaného ovoce a zeleniny doplnit do 150 ml vodou, popřípadě ve vodě namočenými chia semínky. Svačina bude hutná, a přitom tělo nedostane šok z příjmu obrovského množství cukrů, který nastává třeba při rozmixování 2 banánů a 4 hrušek,“ radí nutriční specialistka Kamila Novotná ze Světa zdraví.
...Autor: Shutterstock.comRychlý průvodce
Určitě se vám nechce nic převažovat. Podívejte se, co si pod slovním spojením "jedna porce" můžete představit:
Zvládnete sníst denně pět porcí ovoce?Autor: Shutterstock.com- Jedno střední ovoce, jako jsou třeba hruška nebo pomeranč.
- Porce velkého ovoce – půlka grepu nebo pěticentimetrový plátek papáji či melounu.
- 4 vrchovaté lžíce vařené zeleniny – jako například mrkve nebo kukuřice.
- 4 vrchovaté polévkové lžíce zelené zeleniny – jako např. brokolice, kapusty nebo špenátu.
- 3 vrchovaté polévkové lžíce fazolí nebo luštěnin.
- 1 sklenice ovocného nebo zeleninového džusu. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, ale obsahují méně vlákniny.
- 7 kusů sušených švestek.
7 praktických triků
1. Ovesnou kaši nebo cereálie si ozvláštněte nakrájeným ovocem: čerstvým nebo i sušeným.
Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku, kvůli vysokému obsahu bílkovin.Autor: Shutterstock.com2. K svačině si dejte zeleninovou polévku.
3. Špagety k večeři vyměňte za špagety z cukety nebo přidejte kousky dýně.
4. Místo obyčejné bramborové kaše si dejte tu ze sladkých brambor a celeru.
5. Jako dezert si připravte dušené ovoce s trochou medu a skořice.
6. K jídlům si krájejte extra zeleninu nebo přidávejte zeleninové salátky.
7. Luštěniny přidávejte všude, kam se hodí. Skvělá je třeba rýže s fazolemi, bulgur s červenou čočkou.
Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv? • VIDEO: Vím, co jím a pijuVideo se připravuje ...
/
Klíčová slova:
