- 22. března 2016 06:00
Naprostá většina z nás pravděpodobně ví, že právě pět porcí zeleniny nebo ovoce posiluje zdraví a imunitu. Zároven také snižuje riziko vzniku řady onemocnění od rakoviny přes cukrovku až po srdeční choroby. A že čerstvá zelenina svědčí pleti, která pak jen září, je příjemným bonusem. Jenže pro většinu z nás není vůbec snadné těch zhruba 400 g vitaminů a vlákniny denně do jídelníčku pravidelně zařadit. Takže jak na to? A jak by vlastně taková porce zdraví měla vypadat?
Jak to ošidit?
...Autor: profimedia.czVypijte jednu sklenici 100% džusu, ještě lépe čerstvého freshe.
Ke svačině si dejte 2 polévkové lžíce křížal.
Dejte si na toast 2 polévkové lžíce fazolí.
Do boloňské omáčky přidejte 3 středně velká rajčata místo protlaku.
K chlebu si dejte půlku papriky či okurku.
A co smoothie?
...Autor: Shutterstock.comRychlý průvodce
Zvládnete sníst denně pět porcí ovoce?Autor: Shutterstock.com- Jedno střední ovoce, jako jsou třeba hruška nebo pomeranč.
- Porce velkého ovoce – půlka grepu nebo pěticentimetrový plátek papáji či melounu.
- 4 vrchovaté lžíce vařené zeleniny – jako například mrkve nebo kukuřice.
- 4 vrchovaté polévkové lžíce zelené zeleniny – jako např. brokolice, kapusty nebo špenátu.
- 3 vrchovaté polévkové lžíce fazolí nebo luštěnin.
- 1 sklenice ovocného nebo zeleninového džusu. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, ale obsahují méně vlákniny.
- 7 kusů sušených švestek.
7 praktických triků
Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku, kvůli vysokému obsahu bílkovin.Autor: Shutterstock.com2. K svačině si dejte zeleninovou polévku.
3. Špagety k večeři vyměňte za špagety z cukety nebo přidejte kousky dýně.
4. Místo obyčejné bramborové kaše si dejte tu ze sladkých brambor a celeru.
5. Jako dezert si připravte dušené ovoce s trochou medu a skořice.
6. K jídlům si krájejte extra zeleninu nebo přidávejte zeleninové salátky.
7. Luštěniny přidávejte všude, kam se hodí. Skvělá je třeba rýže s fazolemi, bulgur s červenou čočkou.
Video se připravuje ...
/
Klíčová slova: