Jak sníst denně pět porcí ovoce a zeleniny, abyste skutečně hubli?

  • Jak sníst denně pět porcí ovoce a zeleniny, abyste skutečně hubli?
    22. března  2016 
     06:00

    Naprostá většina z nás pravděpodobně ví, že právě pět porcí zeleniny nebo ovoce posiluje zdraví a imunitu. Zároven také snižuje riziko vzniku řady onemocnění od rakoviny přes cukrovku až po srdeční choroby. A že čerstvá zelenina svědčí pleti, která pak jen září, je příjemným bonusem. Jenže pro většinu z nás není vůbec snadné těch zhruba 400 g vitaminů a vlákniny denně do jídelníčku pravidelně zařadit. Takže jak na to? A jak by vlastně taková porce zdraví měla vypadat?

  • Jak to ošidit?

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Všechno se počítá a s mrazenou zeleninou a ovocem můžete nakládat jako s čerstvými plody.

    Vypijte jednu sklenici 100% džusu, ještě lépe čerstvého freshe.

    Ke svačině si dejte 2 polévkové lžíce křížal.

    Dejte si na toast 2 polévkové lžíce fazolí.

    Do boloňské omáčky přidejte 3 středně velká rajčata místo protlaku.

    K chlebu si dejte půlku papriky či okurku.

  • A co smoothie?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Musíte na něj chytře. Je třeba se mít na pozoru před fruktózou obsaženou v ovoci. Kombinujte ho proto se zeleninou. „Doporučuji 80 g rozmixovaného ovoce a zeleniny doplnit do 150 ml vodou, popřípadě ve vodě namočenými chia semínky. Svačina bude hutná, a přitom tělo nedostane šok z příjmu obrovského množství cukrů, který nastává třeba při rozmixování 2 banánů a 4 hrušek,“ radí nutriční specialistka Kamila Novotná ze Světa zdraví.
  • Rychlý průvodce

    Zvládnete sníst denně pět porcí ovoce?
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě se vám nechce nic převažovat. Podívejte se, co si pod slovním spojením "jedna porce" můžete představit:

    • Jedno střední ovoce, jako jsou třeba hruška nebo pomeranč.
    • Porce velkého ovoce – půlka grepu nebo pěticentimetrový plátek papáji či melounu.
    • 4 vrchovaté lžíce vařené zeleniny – jako například mrkve nebo kukuřice.
    • 4 vrchovaté polévkové lžíce zelené zeleniny – jako např. brokolice, kapusty nebo špenátu.
    • 3 vrchovaté polévkové lžíce fazolí nebo luštěnin.
    • 1 sklenice ovocného nebo zeleninového džusu. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, ale obsahují méně vlákniny.
    • 7 kusů sušených švestek.

     

  • 7 praktických triků

    Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku, kvůli vysokému obsahu bílkovin.
    Autor: Shutterstock.com
    1. Ovesnou kaši nebo cereálie si ozvláštněte nakrájeným ovocem: čerstvým nebo i sušeným.

    2. K svačině si dejte zeleninovou polévku.

    3. Špagety k večeři vyměňte za špagety z cukety nebo přidejte kousky dýně.

    4. Místo obyčejné bramborové kaše si dejte tu ze sladkých brambor a celeru.

    5. Jako dezert si připravte dušené ovoce s trochou medu a skořice.

    6. K jídlům si krájejte extra zeleninu nebo přidávejte zeleninové salátky.

    7. Luštěniny přidávejte všude, kam se hodí. Skvělá je třeba rýže s fazolemi, bulgur s červenou čočkou.

    Video se připravuje ...
    Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv? • VIDEO: Vím, co jím a piju

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji