5 tipů, jak jíst letos více zeleniny: Zkuste nové druhy a experimentujte!

  • 5 tipů, jak jíst letos více zeleniny: Zkuste nové druhy a experimentujte!
    30. ledna  2017 
     06:00

    Je to pro vás při hubnutí boj, když víte, že musíte „prostě přidat zeleninu“? Zelenina má spoustu vlákniny, která při shazování kilogramů pomáhá, takže jestli jste dosud moc zeleniny nejedli, pak ji musíte přidat do jídelníčku. Těchto pět super jednoduchých triků vám to usnadní.

  • Přidejte zeleninu ke každému jídlu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Není to tak složité, stačí, když na to budete myslet. K snídani si nakrájejte papriku, rajče nebo okurku, přidejte rukolu, salát nebo třeba nakrájené čínské zelí, dejte do misky a vezměte s sebou do práce k obědu. Do další krabičky si dejte nakrájenou mrkev a ke svačině můžete uzobávat. K večeři si pak k masu uvařte například brokolici nebo ji zapečte či jinak upravte.

     

  • Testujte nové druhy a chutě

    ...
    Autor: Shutterstock

    Na základní škole jsem nesnášela rajčata, teď je miluji. Ještě donedávna jsem nemusela rukolu, dokud mě ji nenaučila jíst moje kamarádka. Zkuste každý měsíc vyzkoušet aspoň jeden druh zeleniny, který jste předtím nemuseli, nebo úplně nový druh, který třeba ani neznáte. Už jste někdy ochutnali pastinák nebo batáty? Někdy stačí jiná úprava a zachutnají vám i zelené fazolky. Většina z nás jí potraviny, které nám kdysi dávali na talíř naši rodiče, a v dospělosti nezbývá než experimentovat. Buďte otevření více druhům zeleniny a všem jejím formám. Zelenina se dá jíst nejen čerstvá, ale taky dušená, pečená, zapečená nebo grilovaná.

  • Experimentujte s recepty

    ...
    Autor: Shutterstock

    Taky jsem si kdysi myslela, že z brokolice se dá uvařit jen polévka nebo že ji můžete obalit jako květák a usmažit. Ted vím, že se dá připravit na sto způsobů – lze ji dát do těstovin, pizzy, koláčů, uvařit z ní desítky variant polévek nebo ji přidat k masu. A nemusíte kupovat tisíce kuchařek, spoustu receptů najdete na internetu nebo můžete použít svoji fantazii a připravit si zeleninu podle svého gusta. Nemůžete vystát syrovou mrkev? Zkuste ji nakládanou nebo uvařenou (nebo obráceně). Nejste fanoušek vařeného špenátu, který vypadá jako kaše? Kupte si čerstvé špenátové listy a dejte je do salátu. Ochutnejte třeba batáty, které opepříte a osmahnete na pánvi.

     

  • Propašujte ji i tam, kde není

    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná tomu nebudete chtít věřit, ale zelenina se dá propašovat i tam, kde byste ji nečekali. Jako tajný vetřelec se tak může ocitnout například v kaši, sušenkách, chlebu nebo vdolečkách. Nevěříte? Existuje spousta zdravých sušenek, ve kterých je třeba špenát nebo mrkev, a chutnají skvěle. A mlsat sladce se dá zdravě. Například karotkové sušenky jsou sice sladké, ale ne přeslazené a je v nich až čtvrt kila této mrkve! Je to jen na vás, stačí hledat, dívat se a snažit se zeleninu opravdu propašovat, kamkoli to jen jde.

  • Místo sacharidů zeleninové přílohy

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud to jde, zaměňte škrobová jídla plná sacharidů (těstoviny, rýže či bramborová kaše) za zeleninovou přílohu. Osobně doporučuji dušenou cuketu, která ve finále chutná mnohem lépe než brambory nebo těstoviny. A když ji dobře okořeníte, ještě se budete olizovat. K večeři si dejte ke kuřeti nebo rybě místo sytých příloh dušenou brokolici, květákovou rýži nebo jednu sladkou bramboru.

    Už jste zkusili pikantní batátové pyré? Je to jednoduché. Půl kila nakrájených batát uvaříte doměkka, necháte okapat a dáte do mixéru. Do rendlíku dáte 1 lžíci másla, necháte rozehřát, přidáte mletý kmín, nadrobno nakrájenou cibuli a jednu lžičku koření garam masala (indické pálivé koření). Opečete a hotovou směs přidáte k batátové směsi a opět rozmixujete. Můžete přidat vodu nebo smetanu. V jedné porci je 900 kJ.

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji