Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi

  • Dát si denně skleničku je v pořádku.
    22. ledna 2017 | 06:00

    Dnešní medicína sice sama o sobě napomáhá delším životům, ale neměli bychom se na to úplně spoléhat. Je spousta věcí, které pro sebe můžeme dělat sami, a tím si zaručit, že budeme žít déle. Těchto pár návyků vám poradí, jak si prodloužit život. A není to žádná dřina! 

  • Nepřejídejte se

    Hlídejte si porce jídla.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli chcete žít do sta let, pak si budete muset zmenšit porce. Přejídání totiž může život zkracovat. Vědec Dan Buettner, který se zabývá dlouhověkostí a sleduje ji po celém světě, zjistil, že mezi "nejstarší" národy patří Japonci, kteří přestávají jíst, když jsou z osmdesáti procent plni. Další vědci jeho názor potvrzují. Lidem, kteří jedí střídmě, se nevyplavuje tolik hormonu T3, který zpomaluje metabolismus a urychluje stárnutí.

  • Dejte si do těla

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    A máte na výběr hned ze dvou variant. Lidem, kteří mají dvakrát až třikrát týdně sex, se může život prodloužit až o tři roky. Tím totiž spálíte stejně kalorií, jako kdybyste šli na třicet minut běhat. A teď považte – co je pro vás příjemnější? Navíc sex pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje spánek, zvyšuje imunitu a chrání srdce. A mimo to je to příjemné. Potřebujete víc?

  • Vypněte televizi

    žena televize
    Autor: Shutterstock
    Lidé bez televize mohou být šťastnější. Kromě toho, že si každý den nezvyšují krevní tlak u zpráv, jsou také odolnější vůči nemocem. Podle studie z roku 2010 lidé, kteří denně sledují televizi čtyři a více hodin, jsou o čtyřicet šest procent náchylnější k podlehnutí chorobám, které jejich tělo sužují. Platí tu tedy, že čím více času před televizí strávíte, tím hůře pro vás. 

  • Se sluncem to nepřehánějte

    Balancovat nemusíte pouze na jedné noze.
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv je sluníčko zdrojem vitaminů skupiny B, dodává nám sílu a chrání před depresemi, neměli byste to s ním příliš přehánět. Slunce totiž způsobuje stránutí pokožky a buněk a dříve se budete muset potýkat s vráskami. Proto když už se slunci vystavujete, používejte adekvátní ochranu. Nestačí ale to, abyste se mazali opalovacím krémem, když se opalujete. Musíte v létě také používat kosmetiku s ochranným faktorem. 

  • Obklopte se lidmi

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nikdo není rád sám. Tedy kromě Jacka Nicholsona ve filmu Lepší už to nebude. Ale i on nakonec přijde na to, že mít kolem sebe přátele není tak špatná věc. A skutečně – lidé, kteří mají širokou síť přátel a rodiny, jsou odolnější vůči srdečním chorobám. Osamělost může spíše vést k zánětům a může to být stejně nebezpečné jako u zdravých lidí třeba vysoký cholesterol. Navíc u starých lidí může vést samota k depresím.

  • Pijte střídmě

    Žaneta se Zdeňkem spolu začali chodit na skleničku.
    Autor: Shutterstock.com
    Podle kardiologa profesora Jana Pirka by měli partneři spolu vypít denně sedmičku vína. Což jde ruku v ruce s předešlými body. Ale na druhou stranu – měli byste vždy zůstat maximálně u té sedmičky, víc ne. Pak totiž může mít alkohol negativní vliv na vaše zdraví a naopak může život zkracovat. 

  • Jezte ovoce a zeleninu

    Existuje mnoho potravin, které mohou pomoci neutralizovat účinky našeho nezdravého životního stylu. My vám přinášíme deset těch nejúčinnějších!
    Autor: Shutterstock.com
    Překonejte se, opravdu to stojí za to. Navíc existuje tolik druhů, že to by bylo, abyste si nakonec nějaký nezamilovali! Ideální množství jsou alespoň tři porce denně. Jsou totiž důležitým zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale i vlákniny, která pomáhá udržovat naše střeva zdravá. 

  • Hýbejte se

    Pokud budete jednotlivá kardio cvičení střídat, rozhodně zhubnout můžete.
    Autor: Shutterstock.com
    Ať se vám to líbí nebo ne, pravidelný pohyb ke zdraví a delšímu životu potřebujete. Posilujete tak svaly, které pak ve stáří pomáhají podporovat kostru a lépe kosti drží, tudíž se snižuje riziko úrazů, které jsou u starších lidí časté. Kromě těla ale také posílíte srdce, zlepšíte krevní oběh a v neposlední řadě urychlíte metabolismus. 
    Video se připravuje ...
    Naučte se správně dělat kliky! • VIDEO: Marie Šilhová

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...