Jak se vyhnout zbytečným kaloriím na Silvestra? Víme, na co si dát pozor!

  • Jak se vyhnout zbytečným kaloriím na Silvestra? Víme, na co si dát pozor!
    29. prosince  2016 
     06:00

    Bylo by bláhové si myslet, že během oslav konce roku budeme striktně dodržovat všechna dietní předsevzetí. Na ně bude času dost až od prvního ledna. Nicméně pokud si přece jen chcete hlídat alespoň trochu svůj energetický příjem, máme pro vás pár tipů. 

  • Čeho si dát dle libosti

    Připravte si na Silvestra dietnější formu zobání!
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli víte, že si nedokážete jen tak odepřít zobání, raději se předem vybavte na to, abyste místo šampaňského o půlnoci nemuseli odšpuntovat knoflík u kalhot. Pokud připravujete pohoštění doma, tak na talířek nakrájejte zeleninu, libovou šunku, roastbeef. K tomu připravte různé dipy, ale bacha na to. Místo majonézového základu použijte jogurtový. Skvělý je také hummus. Tyto pochutiny vás zasytí, takže nebudete mít ani hlad.

    Podobně vás zachrání i dostatečný příjem tekutin. Ale nebojte, nemusíte pít pouze vodu. Tou se jen snažte zapíjet každou deci vína, kterou si dáte.

    I když zeleninu můžete v jakémkoliv množství, dejte si pozor na saláty! Ty mohou být zrádné vzhledem třeba ke slanině, krutonům nebo dresinkům, které se do nich přidávají.

  • U čeho se raději trochu krotit

    Pozor si dejte i na uzeniny!
    Autor: Shutterstock.com
    Asi je zbytečné říkat, jak jdou dohromady dieta a sacharidy. Jasně, potřebujeme je, ale měli bychom s nimi být opatrní. Proto pokud se na silvestrovském stole objeví lehký těstovinový salát, který překypuje zeleninou a v němž není majolka, klidně si ho nandejte.

    Pozor si dejte ale také na ovoce, ve kterém se skrývá, na rozdíl od zeleniny, dost cukru. Takže je jasné, že třeba čokoládová fontána, do které si budete namáčet hroznové víno, je trochu pasé.

    Obezřetní buďte také v případě různých oblíbených silvestrovských uzenin, jako jsou různé klobásky, uherák. Protože všechny ty bílé kousky, které v nich vidíte, nejsou nic jiného než prachobyčejný tuk. Pár kousků na chuť si klidně dejte bez výčitek, ale sníst celou štangli salámu vám asi dobře úplně neudělá.

  • Na co raději úplně zapomenout

    Jednohubky mohou být zrádné!
    Autor: Profimedia.cz
    Víte, jak vypadá jídlo, které je malé, sníte ho raz dva, nevypadá úplně nezdravě, ale přitom může mít energii jako lehčí oběd? Nebudeme vás příliš dlouho napínat. Ano, je to chlebíček! Ten klasický český vynález, bez kterého si někdo asi těžko představí oslavu. Ten s bramborovým nebo třeba vlašským salátem, ozdobený ne zrovna libovou uzeninou a sýrem, na kterém ještě trůní půlka vajíčka zalitá majonézou, je hotová kalorická bomba! To samé ale platí i o jednohubkách, které jsou pryč dříve, než stihnete mrknout.

    Podobně na tom jsou i oříšky. Jsou sice zdravé, ale to pouze v nesolené variantě. A  ani ty, které jsou obalené v karamelu nebo namočené v rumu, nejsou lepší.

  • Pozor na alkohol

    Vaječný likér a svátky, to jde dohromady!
    Autor: Shutterstock
    I když se vystříháte všech dobrot a pochutin, které najdete na slavnostní silvestrovské tabuli, pořád je něco, na co byste si měli dát pozor. I v alkoholu, který vypadá tak nevinně, se skrývá spousta kalorií a s tím spojených cukrů. Třeba půllitr piva desítky má kolem 600 kJ, dvojka bílého vína má kolem 450 kJ. Mnohem hůře na tom je samozřejmě tvrdý alkohol. Pokud holdujete "dámskému" pití, jako jsou třeba vaječný koňak nebo baileys, jeden panák má kolem 700 kJ. A teď si spočítejte, kolik jich za večer jste schopny vypít... Nejlepší variantou se tak zdá střik vody se suchým bílým vínem. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji