Cukrovka vám ze sladkostí nehrozí. Dejte si ale pozor na uzeniny a tuky

Cukrovka vám ze sladkostí nehrozí. Dejte si ale pozor na uzeniny a tuky
20. května  2015 
 05:59

Když budete hodně sladit, nedostanete z toho cukrovku. Ale pokud budete jíst nezdravě, nebudete se hýbat, pak se jí možná nevyhnete. Drtivá většina pacientů s diabetem druhého stupně je totiž obézní.

Za posledních třicet let se počet pacientů s diabetem ztrojnásobil. A podle odborníků se s diagnózou cukrovky bude během následujících dvaceti let potýkat každý desátý člověk. Skoro to vypadá jako epidemie, které ale můžeme sami zabránit. A rozhodně nás před ní neochrání nějaké očkování. 

 

Stačí dodržovat pár zásad zdravého životního stylu. Zatímco diabetes prvního stupně je dědičný, za cukrovkou druhého stupně stojí špatná strava a nedostatek pohybu. Což akorát podtrhuje fakt, že až 80 % pacientů s cukrovkou trpí nadváhou. V prvním případě si tělo nedokáže vytvářet samo inzulin, ve druhém naopak produkuje inzulinu až moc, takže na něj není schopno reagovat. 

Video se připravuje ...
Vím, co jím - cukrovka • VIDEO: Vím co jím

Cukrovku nejlépe odhalí rozbor krve, který by se měl provádět v osmnácti letech, ve třiceti a pak od čtyřicátého roku života každé dva roky. Během preventivních kontrol má lékař šanci nemoc odhalit včas, v tzv. prediabetickém stadiu, protože cukrovka se v těle vyvíjí až deset let.

Pokud ale neodhalí lékař nemoc včas, upozorní vás na ni příznaky. V případě druhého typu diabetu jsou jedním z varovných signálů časté cesty na záchod. V krvi se totiž hromadí glukóza, která je vylučována pomocí moči. Zbystřit byste měli i tehdy, pokud se vám najednou zhorší vidění nebo trpíte kvasinkovými záněty častěji, než jste byli zvyklí.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji