Hubnutí podle hormonů: Co jíst, když ve vás převažuje estrogen a když progesteron?

  • Hubnutí podle hormonů: Co jíst, když ve vás převažuje estrogen a když progesteron?
    23. prosince  2016 
     06:00

    Přestože každá žena má jinou postavu, dají se všechny rozdělit přibližně do tří skupin. Když budete vědět, do které z nich patříte, usnadní vám to nejen výběr potravin, ale i umožní přizpůsobit hormonům také životní styl včetně pohybových aktivit. 

  • Estrogenový typ

    Boky jsou ozdobou každé ženy, i když jsou větší. Nikdy ale nezapomeňte na to, aby byly i pořádně pevné!
    Autor: Shutterstock.com
    U tohoto hormonálního typu hraje velmi důležitou roli pohlavní hormon estrogen, který výrazněji převažuje. Postava připomíná přesýpací hodiny nebo častěji hrušku. Tuk se ukládá na bocích, stehnech, pažích, ale i na prsou.

    Stravování: Kila nabýváte poměrně rychle a jen těžce je shazujete. Je proto důležité ubrat nejen na celkovém množství jídla, ale i změnit složení potravin. Vyřaďte produkty z bílé mouky a cukru.

    Dobré nejsou ani uzeniny, nahraďte je radši rybami, syrovou zeleninou, ovocem. A hodně se pohybujte: cvičte, sportujte, choďte na procházky, posilujte problematické partie, jídlo připravujte dušením, na páře nebo vařením.

    Udržování krásy: Máte citlivou kůži se sklonem k vysušování. Můžete si vybírat z celé škály zvlhčujících přípravků, a to podle stavu pokožky. Na trhu najdete řadu výrobků pro sušší až atopickou pleť se sklonem k ekzémům. Nezapomínejte ani na výživu vlasů – kvalitní stravou zevnitř a výživnými šampony a dalšími vlasovými přípravky zvenčí.

    Menstruační cyklus: Míváte klasickou „péemesku“, a to nejen s psychickými, ale i fyzickými obtížemi, především silným napětím prsou, bolestmi hlavy, zad a podobně. Nervy se snažte zklidnit například meduňkou, relaxujte, meditujte, zkuste neponocovat. Doplňujte vitaminy skupiny B, proto jezte ořechy, banány, mléčné výrobky, případně si kupte B-komplex v lékárně. „Béčko“ vám pomůže vyrovnat funkci nervového systému. Říká se, že estrogenovému typu prospívá pivo (samozřejmě v rozumném množství).

     

    Video se připravuje ...
    Trenérka Markéta vám poradí, jaké cviky jsou nejlepší pro krásný dekolt. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Progesteronový typ

    Zádové svalstvo můžete posilovat i pouze tím, že budete mít správné držení těla.
    Autor: Shutterstock.com
    Ženy, u nichž převažuje hormon progesteron, mívají nejčastěji postavu se širšími rameny, užšími boky a delšíma nohama. Nevýhodou je, že když přiberou, připomínají koblížek na tenčích nožkách. Těmto typům příliš nehrozí zásadní nadváha. Když však překročí hranici štíhlosti, tuk se usazuje především na zádech, ramenou, krku a podbradku.

    Stravování: Když vás zlobí váha, měla byste se zaměřit na osvědčenou dietní klasiku – jíst menší porce, ale častěji, nejlépe po třech hodinách denně. Výrazně omezit živočišné tuky, a pokud to vydržíte, vyřadit sladkosti. V případě nezvládnutelné chutě na sladké si dejte maximálně tak sušené ovoce.

    Udržování krásy: Uvedený hormonální typ mívá dost často rozšířené póry. Potřebuje speciální kosmetické přípravky, které řeší nedokonalosti pleti, vhodné jsou doplňky stravy pro její zlepšení.

    Menstruační cyklus: Často se objevují zejména pokles psychické aktivity, skleslost, deprese, psychická únava. Pomůže věnovat se činnostem, které uvolňují endorfiny – cvičit, chodit mezi přátele, do přírody a podobně. Jezte více banánů, netučné sýry a vejce.

    Video se připravuje ...
    Zbavte se špeků na zádech: Cviky, které perfektně zabírají • VIDEO: Adam Balažovič
  • Rovnovážný typ

    Máte velké břicho, i přesto, že se snažíte cvičit? Odhalte, co skutečně stojí za vaším větším břichem!
    Autor: Shutterstock.com
    Takové ženy mají v rovnováze i svůj hormonální systém a jejich postava bývá souměrná. Výhodou je, že i při přibývání na váze se tuk po těle rozkládá rovnoměrně. Existuje však nebezpečí, že pokud si nebudete hmotnost hlídat, s přibývajícím věkem bude vaše postava směřovat k takzvanému maskulinnímu typu – tuk se začne usazovat zejména v oblasti břicha. Právě tento typ tloušťky je ze zdravotního hlediska nejnebezpečnější – není dobré, když se tuk hromadí kolem vnitřních orgánů. Tyto ženy více ohrožují cukrovka, potíže s krevním oběhem a podobně.

    Stravování: Určitě jezte co nejvíce potravin s vysokým obsahem vlákniny a vyhýbejte se sladkostem. Dobré jsou zelenina, netučné maso. Do jídelníčku zařazujte hodně syrových potravin. Denně se věnujte cvičení.

    Udržování krásy: Míváte sice normální jemnou až citlivou pleť, ale občas se u vás objeví kosmetické chybičky v oblasti T-zóny (pupínky, rozšířenější póry, akné). Vaše vlasy se rychleji poškozují a lámou, vyhledávejte kvalitní masky a kondicionéry.

    Menstruační cyklus: Předmenstruační potíže jsou u vás vzácností. Jen výjimečně vás první dva tři dny může pobolívat bederní část zad nebo podbřišek. Více se šetřete a odpočívejte.

    Video se připravuje ...
    Mistryně světa v aerobiku, trenérka Veronika Šindelářova ukazuje nejlepší cviky na posilování břišních svalů. • VIDEO: Adam Balažovič

     

/
Autor: Silvie Risová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji