- 17. prosince 2016 06:00
Pokud chcete shodit nějaké to kilo, a třeba ještě do Vánoc, zkuste se zamyslet i nad tím, co večeříte. Při hubnutí totiž nezáleží jen na pravidelnosti, ale taky na vhodném složení jídelníčku.
Metabolismus je večer pomalejší
...Autor: ShutterstockJak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, večer náš metabolismus pracuje pomaleji, takže je nutné zaměřit se na složení zejména večeře. „Neznamená to, že nebudeme večeřet vůbec, ale naopak bychom měli myslet na to, že správná večeře by měla obsahovat bílkoviny, ideální jsou tedy ryby, libové maso, šunka, vejce, tvaroh nebo sýr. Dále je nutné snížit množství sacharidů a vybírat hlavně ty s nízkým glykemickým indexem,“ říká Dana Šímová.
Na chléb, pečivo a luštěniny raději zapomeňte
...Autor: ShutterstockChcete-li rychle shodit, k večeři si nedávejte přílohy, jako jsou chléb a pečivo, včetně celozrnných variant, zapomeňte i na ovoce a luštěniny, byť jsou samozřejmě zdravé. „Neznamená to hladovět, ale nahradit přílohy větším množstvím zeleniny, a to nejen syrové, ale i tepelně upravené, a to především nyní v zimním období,“ radí nutriční terapeutka.
Video se připravuje ...Omezte zeleninu, která zpomaluje metabolismus
...Autor: ShutterstockNe každá zelenina je při hubnutí vhodná, zejména pro ženy. Máte-li navíc problémy se štítnou žlázou, omezte zcela určitě zeleninu, která obsahuje látky, jež patří do skupiny látek goitrogenních, tedy těch, které blokují produkci hormonů štítné žlázy – ty hrají nezastupitelnou roli při řízení metabolismu. Jde především o brokolici, květák, kapustu a zelí. „Neznamená to ale, že tyhle druhy z jídelníčku striktně vyloučíte, ale doporučuji je omezit nebo konzumovat spíše na oběd a nejlépe tepelně upravené, protože vařením dochází k částečnému zničení těchto látek,“ dodává Dana Šímová.
Tipy na vhodné večeře při hubnutí
...Autor: ShutterstockLečo se šunkou a vejci
Kuřecí prso na grilu, dušená zeleninová směs
Pstruh na bylinkách, dušené zelené fazolky
Mozzarella s rajčaty, olivovým olejem a bazalkou
Krůtí prso dušené s mrkví a hráškem
Zeleninový salát s tuňákem a vejcem
Volské oko s dušeným špenátem
Tvarohová pomazánka s pažitkou, kousky zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, paprika)
/