Největší chyba, které se dopouštíme, když chceme zhubnout: Jak ji odstranit?

  • Největší chyba, které se dopouštíme, když chceme zhubnout: Jak ji odstranit?
    24. listopadu  2016 
     06:00

    Váha, váha, váha. Když se člověk rozhodne zhubnout, často se upoutá právě na jedno číslo, které pak nepřímou úměrou hýbe náladou. Jde dolů? Pak se nálada zvedá. Jde nahoru? Nálada začne klesat. Přitom by to pro nás měl být spíše orientační bod, nikoliv to hlavní, čeho se držet. 

  • Hmotnost je jen číslo

    Svoji figuru řeší mnohem častěji ženy, než muži. Když už se do toho dají, většinou zhubnout natrvalo.
    Autor: Shutterstock.com
    Váha je vlastně pouze číslo, jakou silou na vás působí gravitace. Nic jiného. Jasně, pokud vážíte přes sto kilo a tukové polštářky jsou vám dennodenními společníky, potom je vcelku rozumné začít ji řešit. Nicméně i tak by se člověk měl zaměřit na jiné způsoby měření úspěchů či neúspěchů v hubnutí. Kromě toho každý den může být váha trochu jiná, záleží na tom, kolik jste vypila vody, v jaké fázi cyklu zrovna jste nebo zda jste už byla na záchodě. Váha vám může dát nějaký orientační údaj o tom, jak na tom jste, nicméně rozhodně vám nepoví, jak na tom můžete být s hladinou cholesterolu, což naopak obvod pasu dokáže. Podle obezitoložky Dity Pichlerové je ideální míra v pase, kterou by měla žena mít, 80 centimetrů. Jestliže máte více, může to do budoucna znamenat vyšší riziko onemocnění srdce a cév.

  • Váha kolísá po celý den

    Pohled na váhu nemusí být vždy depresivní.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou vaše vlasy mokré? Máte na sobě boty? Menstruujete? To všechno jsou aspekty, které mohou ovlivnit číslo, které se objeví na váze. "Pokud jste vypili za den hodně vody, můžete mít třeba i o kilo dvě více. Ale to je samozřejmě zdravé," říká Tori Holtaus, nutriční specialistka. Pokud jíte potraviny, které mají vysoký obsah sacharidů nebo sodíku, můžete zadržovat vodu v těle. Neznamená to ale, že byste měla jíst jen zeleninu a vyhýbat se čemukoliv, co obsahuje sacharidy. Stanovte si vždy jeden den v týdnu ve stejnou dobu, kdy se budete vážit. Pak pro vás bude výsledek mnohem relevantnější.
    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Celý měsíc se mění

    Nevažte se.
    Autor: Shutterstock.com
    Zásadní vliv na váhu má ale také to, v jakém období vašeho ženského cyklu se nacházíte. Několik dnů před začátkem menstruace tělo totiž zadržuje více vody než po zbytek měsíce. Takže pokud máte najednou nahoře třeba kilo nebo kilo a půl, vůbec se tím nenechte rozhodit. Uvidíte, že po zahájení menstruace se to zase srovná.

  • Váha nevypovídá o vaší síle

    Spíše než váhu řešte obvody.
    Autor: Shutterstock.com
    Váha vám také nepoví nic o tom, jaké je složení vašeho těla. Svalová hmota je totiž hustější a těžší než tuk. Takže pokud jste začala cvičit, nabrala nějakou svalovou hmotu, pak je jasné, že budete mít nějaké to kilo nahoře. To ale neznamená, že byste měla odhodit činky. Silový trénink je důležitý. Posílením svalů si zlepšíte držení těla, přestanou vás bolet záda, zrychlíte si bazální metabolismus a v neposlední řadě také budete hubnout. Při tvorbě svalové hmoty se totiž spaluje tuk. A to je nejvíc!

  • Nezměří vaši snahu

    Proč byste se neměli příliš vážit?
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě toho váha vám prostě nepoví nic o vašich snahách a úspěších. Chodíte každý den na procházku, jíte zdravě, hýbete se? Pak to na vás určitě po nějaké době bude vidět. A jestli se cítíte dobře, proč si tu euforii kazit nějakým hloupým číslem? Ignorujte to. Vaše samotné chování vám poví mnohem více o hubnutí než váha.
  • Podporuje špatné návyky

    Žena by se měla v pase měřit přesně v polovině jejího menstruačního cyklu, kdy je nejméně ovlivňována hormony.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli je vaším  jediným cílem, kterého chcete dosáhnout, co nejnižší číslo na váze, potom se toho budete pravděpodobně snažit docílit co nejméně zdravou cestou. Většinou to bývají drastické diety, které vám slibují pět kilo za týden dole. To je nemožné a jde to ruku v ruce s poruchou příjmu potravy. Nějaký cíl je ale důležitý, to je jasné. Stanovte si třeba to, že vaším cílem bude začít jíst více zeleniny, případně najít si co nejkladnější vztah ke cvičení. Pokud si vytvoříte tyto zdravé návyky, půjde pak hubnutí samo. 

  • Vážení je negativní

    Na břiše se usazuje nebezpečný tuk, který stojí za spoustou nemocí
    Autor: shutterstoclk
    Z čisté podstaty věci – hubnutí a snaha dosáhnout co nejmenší váhy jsou vlastně hrozně negativním přístupem. Chcete totiž něco ubrat, něčeho se zbavit. Nemělo by to být naopak? Něco získat? Třeba získat více svalů, radost z pohybu nebo si osvojit zdravé návyky, které se vám stanou naprostou dennodenní samozřejmostí? To bude možná o chlup lepší, nemyslíte? Takže zahoďte váhu. Pokud se chcete nějak hlídat a sledovat pokroky, vezměte si k ruce metr a měřte se. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji