4 důvody, proč máte pořád hlad: Možná jste nemocní nebo jíte úplně špatně

  • 4 důvody, proč máte pořád hlad: Možná jste nemocní nebo jíte úplně špatně
    14. listopadu  2016 
     06:00

    Máte někdy pocit, že vám v břiše sídlí tasemnice, protože jste neustále připraveni jíst? Uplynuly sotva dvě hodiny a pár minut od vašeho posledního jídla, a zase to je tady. Kručení v břiše a hlad. Jak to tak dobře víte? No, protože jste sledovali hodinky. Mít neustále hlad je vaší všudypřítomnou hrozbou! Proč to tak je?

  • Máte moc rychlý metabolismus

    ¨

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud je tohle skutečně příčina vašeho neustálého hladu, tak jste ženou štěstěny. Co bych já za ten rychlejší metabolismus dala! Jasně, může za to tak trochu genetika, někdo tvrdí, že mu pomáhá pohybová aktivita. No a samozřejmě: čím rychlejší je metabolismus, tím více vaše tělo potřebuje paliva. Podle průzkumu, který provedli v University of Vermont, má asi 32 % lidí metabolismus, který je buď rychlejší, nebo naopak pomalejší než u zbytku lidí. Rychlý metabolismus znamená, že denně přijmete o 500 až 2000 kJ více než ti, kteří ho mají pomalý. To ovšem neznamená, že byste si mohli dát beztrestně v deset večer druhou porci lasagní.

  • Jíte více rafinovaných potravin

    Autor: Shutterstock.com

    Zpracované potraviny, jako jsou bílý chléb, sušenky, salátové dresinky a podobně, zvyšují hladinu cukru v krvi, takže po nich máte ještě větší hlad než předtím a hlavně mnohem dřív vám začne kručet v břiše. Výzkum publikovaný v časopise International Journal of Obesity naznačuje, že potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru zasahují do procesu regulace chemických látek v mozku, což vede k depresím a taky přejídání. Rafinovaný cukr má silný vliv na mozek a je nejčastějším důvodem, proč mají lidi hlad po celý den. „Omezte konzumaci balených potravin a dejte přednost sacharidům v podobě celozrnných potravin,“ doporučuje Pamela Peeke, nutriční poradkyně.

     

  • Vaše hormony nejsou v pořádku

    ...
    Autor: Shutterstock

    Premenstruační syndrom je pro mnohé ženy katastrofa a hormonální změny můžou způsobit, že máte pořád hlad. Důvodem může být ale i hypertyreóza, neboli hyperaktivita štítné žlázy. To bývá nejčastější příčinou hormonální nerovnováhy a neustálého hladu a chuti. Jakmile máte v těle příliš vysokou hladinu hormonů štítné žlázy, vitální funkce těla se zrychlí a spalujete energii rychleji, než by bylo zdrávo. Příčinami můžou být ale také hypoglykémie (trvale nízká hladina krevního cukru) stejně jako cukrovka. Určitě se poraďte s lékařem a nechte si udělat všechny potřebné testy.

    Video se připravuje ...
    Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

  • Vlastně nemáte hlad, ale potřebujete jíst

    Před spaním si dejte pozor na sacharidy, ale bílkoviny v přijatelné míře vám neuškodí.
    Autor: Shutterstock.com

    Bohužel, mnoho žen, které říkají, že mají pořád hlad, vlastně hlad nemá, nemají totiž  žádný zdravotní důvod, prostě JEN chtějí něco jíst. Hlad je prvotním biologickým impulzem spojeným s fyzickými příznaky, jako jsou bolest hlavy, třesavka, střevní kontrakce, které vedou k tomuto typu hladu. Chuť k jídlu je psychologická jednotka, ve které si přejeme prostě konzumovat konkrétní potraviny a usilujeme o to.

     

     

/
Autor: aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji