Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ivana Trump: Osudovým mužem nebyl jen prezident USA, ale i Štaidl

Fotografie
11. listopadu 2016 | 06:00

Ivana Trump (67), rozená Zelníčková, se narodila v tehdejším Gottwaldově, dnešním Zlíně. Jak se holce z komunistické země podařilo ulovit amerického miliardáře a jaký byl její život po jeho boku?

Ivana je bývalá lyžařka, která se v roce 1972 dokonce dostala jako náhradnice do československého olympijského týmu. Díky tomu tehdy mohla jako jedna z mála vycestovat i mimo východní blok. A tak pro ni bylo poměrně snadné utéct po tragické smrti své první velké lásky, kterou byl textař Jiří Štaidl, za hranice do sousedního Rakouska.

Jak přesně se jí to povedlo, to nikdo neví. Zanedlouho se provdala za Alfreda Winklemayera, ale manželství dlouho nevydrželo. Po rozvodu Ivana emigrovala do Kanady a později se přestěhovala do New Yorku, kde se seznámila s multimilionářem Donaldem Trumpem. Ten měl slabost pro krásné blondýnky, a tak ho Ivana nemusela příliš dlouho uhánět. V roce 1977 se stala paní Trumpovou.

Jejich manželství trvalo patnáct let a mají spolu tři děti. Nejstarší Donald John Jr. je ženatý a má pět dětí. Prostřední Ivanka je vdaná za amerického pdnikatele, se kterým má tři děti. A tak je dnes Ivana osminásobnou babičkou. Nejmladší syn Eric je zatím bezdětný.

Přestože se ctižádostivé Ivaně manželstvím s bohatým Donaldem splnil sen, soužití s ním nebylo zrovna jednoduché. Jak už jsme psaly, pro krásné ženy měl zkrátka slabost, a tak mladé milenky byly téměř na denním pořádku. V roce 1992 jí už došla trpělivost a požádala o rozvod. Majetkové vyrovnání bylo tehdy hodně štědré, a tak se Ivana po rozvodu stala opravdu horkým zbožím. Navíc se během manželství s Donaldem aktivně zapojovala i do jeho byznysu, a tak získala spoustu cenných zkušeností.

Velká suma na bankovním účtě ji však štěstí v lásce nepřinesla. Její třetí a následně i čtvrté manželství skončilo opět rozvodem. Jedno se jí ale nedá upřít: její obchodní dovednosti jsou opravdu obdivuhodné. Její majetek v současnosti přesahuje hodnotu několika desítek miliard korun a stále roste. Měla sice poměrně slušný odrazový můstek v hodnotě 25 milionů dolarů, které dostala po rozvodu s Donaldem, ale podnikatelského ducha rozhodně nezapře.

V České republice, v New Yorku, ve Francii, Londýně i na Floridě vlastní několik domů. Mimo to nechává stavět mrakodrapy po celém světě, vydává knihy, a navíc podniká v oblasti kosmetiky.

Přestože ji její v pořadí druhý manžel Donald Trump opakovaně zahýbal, vychází s ním dodnes velmi dobře. A tak není divu, že svému ex v prezidentských volbách fandila. Podle Ivany Amerika potřebuje chytrého a pracovitého člověka, jako je Donald. I budoucí prezident o své bývalé manželce mluví jen v superlativech. Mimo jiné prohlásil, že je jeho nejoblíbenější bývalou manželkou. Oba jsou stále v kontaktu a pravidelně se vídají o Vánocích, kdy do Ameriky létá i Ivanina maminka Marie Zelníčková.

Kdo ví, možná kdyby Ivana tehdy přetrpěla manželovy nevěry, mohla teď stát po jeho boku a těšit se z titulu první dámy Spojených států amerických. I tak si ale rozhodně nežije špatně. Akorát její záliba v zajíčcích mladších než její nejmladší syn jí pravděpodobně životního partnera nepřinese.