Pozor! Tohle při dietě nikdy nedělejte, jinak nezhubnete!

  • Pozor! Tohle při dietě nikdy nedělejte, jinak nezhubnete!
    11. října  2016 
     06:00

    Všude narazíte na spousty dobrých rad, co dělat, když hubnete, ale málokdy se setkáte s tím, co nedělat. Přitom jsou to informace stejně důležité, protože právě pár omylů může být hlavní příčinou toho, že se vám stále nedaří shodit přebytečná kila. 

  • Jíte příliš rychle

    Nesnažte se hltat, jezte pomalu v klidu.
    Autor: Shutterstock.com
    Hltání není pro váš útlý pas to nejlepší, co pro něj můžete udělat. A to bez ohledu na to, jestli se jeho obvod snažíte ještě snížit nebo jen udržet. Čím rychleji jíte, tím více kalorií do sebe dostanete. Tělu totiž trvá zhruba dvacet minut, než přijme od těla informaci, že dostalo potravu. Je tedy možné, že už jste dostatečně syti, akorát to mozku ještě "nedošlo". Vede to k tomu, že máte tendenci sníst toho mnohem více.

    Jestli si ale myslíte, že to u vás neplatí, tak se nad tím zkuste znovu zamyslet. Pokud totiž budete jíst něco dietního, navíc to sníte rychle a nebudete se cítit syti, získáte dojem, že ta zdravá strava není nic pro vás. Což pak může vést k tomu, že sklouznete ke špatným návykům. Tak to alespoň vyzkoušejte. Jídlo jezte pomalu, v klidu, vychutnávejte si ho, několikrát každé sousto přežvýkejte a uvidíte, že budete syti.

  • Přeskakujete jídla

    Nepřeskakujte přes den jídlo.
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé během hubnutí mají také pocit, že čím méně toho sní, tím rychleji půjdou kilogramy dolů. Ale opak je pravdou. Tělo potřebuje přísun energie, a když mu ji nedodáte, začne s tou, které se mu dostane, později šetřit. To znamená, že si o to důkladněji bude ukládat vše, co přijme.

    Nejčastěji vynechávaná bývají jídla v dopoledních hodinách, včetně snídaně. Přitom právě tato denní doba je tolik důležitá kvůli tomu, co všechno sníte v pozdějších hodinách. Budete mít hlad a s největší pravděpodobností vaše chuťové buňky budou prahnout po všem, co ve svém okolí ucítí, a vaše vůle bude mnohem slabší, než aby se tomu dovedla ubránit.

    Pomůže vám, když si jídlo budete dopředu plánovat, a budete tak vždy alespoň den dopředu vědět, jak bude vypadat váš jídelníček. Pokud vše budete mít i dříve připraveno, pravděpodobnost, že jídlo vynecháte, je minimální. Hlavně nezapomeňte na kvalitní snídani!

  • Pročišťování

    Zapomeňte na diuretické čaje a podobné.
    Autor: Shutterstock.com
    Při hubnutí byste neměli chtít vidět výsledek okamžitě, stojí za to si na něj počkat. Proto se rozhodně vyvarujte všech prostředků a způsobů, které by mohly urychlit vaše zažívání. Je běžné, že někteří lidé používají například projímadla, diuretické čaje, nebo dokonce jídlo vyzvrací. Všechny tyto způsoby jsou na hraně poruchy příjmu potravy.

    Kromě toho během zvracení se do zažívacího traktu dostávají i žaludeční kyseliny, které mohou porušit měkké tkáně. Navíc pokud je žaludek prázdný a nacházejí se v něm žaludeční šťávy připravené na trávení potravy, můžete si způsobit žaludeční vředy. Kromě toho projímadla vedou k dehydrataci, což si lidé často neuvědomují.

  • Extrémní cvičení

    Cvičit za každou cenu nemá smysl. Kdy je lepší jednou vynechat?
    Autor: Shutterstock.com
    Nesnažte se o přílišné sebemrskačství cvičením. Ano, abyste zhubli, potřebujete nějaký energetický výdej – stejně jako příjem. Ale všeho moc škodí. Pokud nejste na cvičení zvyklí, nepouštějte se rovnou do závodního tempa. Pokud na to tělo není připraveno, může to vést ke zraněním.

    Kromě toho – pokud se zaměříte pouze na jeden druh pohybu, může se stát, že vaše tělo si na to natolik zvykne, že při sportu už nebude spalovat kalorie. Pohyb se pro něj stane přirozeným. 

    Základem všeho, ať už jídla nebo cvičení, je zdravý selský rozum. Pokud budete ke všemu přistupovat s mírou, nemůžete to dělat špatně. A nezapomeňte na dostatek bílkovin. Ty jsou důležité pro stavbu svalové hmoty. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji